Zdrowe przepisy, Zdrowie

Zioła zamiast soli, czyli jak lepiej się odżywiać?

przyprawy i zioła

Stresujący tryb życia, ciągle goniące terminy i brak czasu na zadbanie o siebie w odpowiedni sposób – to wszystko sprzyja rozwijaniu się przeróżnych schorzeń i przypadłości. Cukrzyca i otyłość stały się znakiem naszych czasów – stały się one chorobami cywilizacyjnymi, którym znacznie lepiej zapobiegać niż leczyć. Na szczęście jest kilka sposobów na to, jak ulepszyć swój styl życia.

Jak dbać o siebie na co dzień?

Istnieje kilka zasad, które warto wdrożyć w swoją codzienną rutynę. Nie są one wcale trudne, a potrafią zmienić naprawdę sporo. Pierwsza z nich dotyczy nawadniania organizmu. Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien przyjmować minimum 30 ml płynów na kilogram masy ciała. Najlepiej jeśli będzie to woda mineralna, choć mogą być również na przykład herbaty ziołowe. Kolejną ważną kwestią jest codzienna porcja ruchu. Zdrowe osoby powinny wykonywać dziennie co najmniej 8 000 kroków, aby zachować dobrą kondycję ciała. Niezmiernie ważne jest również to, co ląduje na naszych talerzach. Najlepiej, jeśli będzie to oczywiście zdrowa żywność.

Jak lepiej się odżywiać?

Rozwój kapitalizmu sprawił, że rynek zalała fala wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Wszelkiego rodzaju dania instant, słodkie przekąski, czy chemiczne dodatki do niemal każdego jedzenia, jakie można znaleźć w marketach – to wszystko dalekie jest od zdrowej żywności. Najlepiej jest inwestować w produkty niskoprzetworzone – warto sięgać po warzywa, owoce, jaja, nabiał, ryby i samodzielnie komponować pełnowartościowe posiłki. Należy pamiętać, że zdrowa żywność to taka, do której produkcji nie używa się pestycydów i innych mocno chemicznych środków uprawy i ochrony roślin. Dobrze jest sięgać po produkty z oznaczeniem ekologicznego rolnictwa, a jeszcze lepiej byłoby korzystać z upraw lokalnych rolników, których zna się osobiście i do których ma się zaufanie. Ważne, jest również to, jak przyrządza się swoje posiłki. Należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu, znacznie lepiej przygotowywać posiłki na parze lub w piekarniku. A co z solą? Zdecydowanie zdrowiej jest sięgać po zioła.

Zioła zamiast soli – jak ich używać?

Wiele osób nie wyobraża sobie zrezygnować ze soli. Ich kubki smakowe od wielu lat atakowane były tą białą substancją tak bardzo, że teraz potrawy bez tegoż dodatku wydają się im być totalnie bez smaku. Warto jednak spróbować ograniczyć (na początku delikatnie) tenże ulepszacz smaku i powoli wprowadzać więcej ziół, które znacznie lepiej potrafią wydobyć prawdziwy smak danego warzywa czy całego dania. Obecnie znaleźć można przeróżnej maści przyprawy i to z całego świata! Jak zacząć ich używać? Na początku – na wyczucie. Warto dodawać odrobinę nowego posmaku do dań, które umie się dobrze przyrządzać. Metodą prób i błędów można wprowadzić do swojego menu, zamiast soli, curry, suszoną bazylię, oregano czy czosnek niedźwiedzi. Jeśli nie umie się samemu komponować miksu przypraw, można kupować gotowe już mieszanki. Warto sprawdzać jednak składy produktów i wybierać te bez dodatku np. glutaminianu sodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *