Zdrowe przekąski na Halloween 0

W Halloween najmłodsi mają okazje przebrać się za upiory, wiedźmy oraz duchy. Charakterystyczną cechą tego wieczoru są również słodycze, które dzieci otrzymują, by nie zrobić dorosłym psikusa. Warto zadbać, by chociaż część słodyczy zjedzona przez dzieci tego wieczoru była zdrowa. Jak przygotować zdrowe przekąski na Halloween

Pająki, duchy i nietoperze

Z roku na rok wieczór 31 października ma coraz więcej zwolenników. Jest to czas, w którym dzieci chodzą od domu do domu i zbierają słodycze. Wiele mam ma z tego powodu mieszane uczucia, gdyż ilość słodyczy pochłaniana przez dzieci jest ogromna. 

Przygotowanie przekąsek, które będą fantastycznie wyglądały i jednocześnie będą zdrowe, nie zawsze jest trudne. 

Pająki, które wykonamy z winogron oraz śliwki można zrobić w kilka minut. Dużą śliwkę należy wykorzystać jako brzuszek pająka, z winogron robimy długie nogi. Wszystko umieszczamy na wykałaczkach, które układamy w kształt pająka. Ostatnim szlifem jest zrobienie oczu i ust, które można wykonać z płatków migdałów. Parę chwil i straszny pająk gotowy!

Na każdej imprezie Halloween muszą znaleźć się duchy. Najlepsze będą z bananów, które należy dokładnie obrać i oczyścić. Następnie namaczamy je w soku pomarańczowym, odciskamy i otaczamy w wiórkach kokosowych. Oczy i usta malujemy dżemem, który może być śliwkowy  lub truskawkowy. Idealnie będzie nadawała się również nutella samodzielnie zrobiona z ciecierzycy i daktyli. 

Żadna impreza Halloween nie może udać się bez strasznych nietoperzy. Praliny, które wyglądają jak nietoperze podbiją szczególnie serca dzieci. Do zrobienia słodyczy będziemy potrzebować szklanki nasion słonecznika, 2 łyżki naturalnego kakao lub karobu, który kupimy vitline.pl, 4 kostki gorzkiej czekolady, 6-7 miękkich daktyli, 1/3 łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Musi wyjść jednolita, gładka masa, z której ulepimy kluki wielkości orzechów. Skrzydła zróbmy z ciastek przełamanych na pół. Na kły i oczy idealne będą nasiona słonecznika.  

Dynia w roli głównej

Jesień to pora roku, w której czasie zaczynają pojawiać się w sklepach dynie. Nie może ich również zabraknąć w słodkiej wersji na naszej imprezie. Zdrowe przekąski na Halloween z dynią będą nie tylko świetnie wyglądały, ale również fantastycznie smakują. 

Dyniowe muffiny to podstawa każdej imprezy Halloween. Będziemy potrzebować 250 g mąki orkiszowej. Warto zadbać, by była to mąka ze sprawdzonego źródła  vitline.pl, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz łyżeczka sody oczyszczonej. Dodatkowo dodajemy 3 łyżki ksylitolu, cynamon (2 łyżeczki) oraz szczyptę soli morskiej. Jajko można zastąpić 2 łyżkami siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody. 1 banan oraz 1 jabłko ucieramy na puree. Suche składniki mieszamy w dużej misce. Następnie dodajemy puree jabłkowo-dyniowe oraz jajko (lub zamiennik) łączymy suche składniki z mokrymi. 

Ciasto nakładamy do foremek na muffiny. Należy pamiętać, by wyłącznie 3/4 foremki było napełnione, gdyż ciasto urośnie. Pieczemy 20 – 25 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl