A gdyby tak zabrać ze sobą do szkoły lub pracy wyłącznie zdrowe, pełnowartościowe posiłki? Tak, jest to z pewnością bardzo korzystna dla zdrowia i kusząca propozycja. W końcu - jak mówi przysłowie - w zdrowym ciele, zdrowy duch. Co zatem warto ze sobą zabrać? Czy pracownik lub uczeń są jedynie skazani na proste i nie do końca smaczne potrawy? Otóż nie! Czas zatem zadbać o dietę na najwyższym poziomie.
Po co rezygnować z ulubionych produktów?
Korzystanie z niezwykłych właściwości żywności ekologicznej, nie oznacza, że od razu trzeba rezygnować z tego, co rzeczywiście jest dobre, smaczne i pożywne. Wręcz przeciwnie - wiele produktów BIO można dodawać do np. jogurtów lub owsianek, wzbogacając tym samym ich specyficzny, wyjątkowy skład. Tak jest np. z Moringą, a konkretnie - proszkiem z niej. Roślina ta zawiera mnóstwo białka, witaminy A i C, a także - co równie istotne - wapnia. Dzięki temu wzmacnia skórę, jakość widzenia i jednocześnie jest naturalnym antyoksydantem.
Jak doprawiać, to tylko do smaku
Każdy człowiek - niezależnie od wieku - lubi odpowiednio dosłodzoną herbatę lub kawę. Nie jest tajemnicą, że w pracy i w szkole, wiele osób pozwala sobie na "troszkę więcej" cukru niż zwykle. A gdy już dojdzie do jego konsumpcji, to większość nastawionych proekologicznie osób, ma potężne wyrzuty sumienia. Z cukrem trzcinowym już nie trzeba ich mieć. Nie dość, że zawiera on znacznie mniej szkodliwych substancji, to jeszcze korzystnie wpływa na szereg funkcjonalnych parametrów organizmu. Jednym słowem - posłodzenie nim kawy lub herbaty zgodnie z własnymi preferencjami, nie powinno budzić czyichkolwiek sumień.
A może by tak pomyśleć o dodatkach?
Czy ktoś potrafi sobie wyobrazić pracę bez swoich ulubionych dodatków? Mowa tu oczywiście o kawie, herbacie, ale też o takich smakołykach jak np. kakao? Pewnie ktoś inny powie, że kakao jest przecież niezdrowe. Może i tak, jeśli jest przygotowywane z dodatkiem wielu różnych, nie do końca zdrowych i bezpiecznych substancji pomocniczych. Każdy jednak wie, że zdrowe posiłki to również... kakao, które jest przecież bogatym rezerwuarem żelaza. To dzięki niemu łatwiej będzie można skupić się w pracy, w szkole itd. Zwłaszcza, jeśli spożyje się jego ekologiczną, wyselekcjonowaną odmianę. Z pewnością taki posiłek zrobi na wszystkich dobre (i smaczne!) wrażenie.
W pracy dobrze sobie... posłodzić
Wracając do tematu słodzenia sobie różnych posiłków w pracy i poza nią, można natrafić na ciekawą, a zarazem bezpieczną dla zdrowia alternatywę. Mowa tu o soku z agawy, który - o czym nie wszyscy wiedzą - może być wykorzystywany w kuchni na wiele różnych i wyjątkowych sposobów. Za jego pomocą można nawet upiec ciasto, aczkolwiek trzeba pamiętać, że może on bardzo szybko brązowieć. A tak na marginesie, sokiem z agawy można posłodzić dosłownie wszystko: od jogurtów, po kawę, herbatę, czy też zimne napoje (np. owocowe koktajle). Mało tego, sok z agawy jest aż 1.5 razy słodszy od standardowego cukru. Może więc warto po niego sięgnąć?
A na koniec, trzeba się (dobrze) napić
Gdy już wszystkie ekologiczne posiłki zostaną - w szkole lub pracy - skonsumowane, warto zastanowić się nad czymś, czym można by je popić. Oczywiście można do tego celu wykorzystać klasyczną, niegazowaną wodę mineralną, ale - o czym zresztą każdy wie - nie ma ona ani smaku, ani też zapachu, przez co nie jest tolerowana przez większość osób. Dużo lepszym rozwiązaniem jest np. zaparzenie sobie herbaty, która nie tylko poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego (z metabolizmem włącznie), ale też... będzie smacznym i aromatycznym dodatkiem. Wśród ciekawych propozycji można tu wymienić morwę, a także melisę. Dzięki nim można łatwo ustabilizować poziom glukozy we krwi i jednocześnie ukoić nerwy. Brzmi kusząco, prawda?
Podsumowując, zdrowa dieta to nie tylko domena tzw. domowego ogniska. Z jej dobrodziejstw można też korzystać w pracy i w szkole, przy czym należy pamiętać, że w ten sposób również się ją promuje. Być może okaże się, że udało się kogoś w ten sposób przekonać do tak wyjątkowej i zdrowej diety.