Cukier biały przyczynia się do rozwoju wielu chorób — od cukrzycy, poprzez miażdżycę na nowotworach kończąc. Niestety, jest stosowany w ogromnych ilościach przez producentów m.in. żywności i napojów gazowanych, czym znacznie przyczynia się do otyłości, przede wszystkim wśród najmłodszych. Jego spożycie sprawia, że szybko zyskujemy energię do działania i równie szybko ją tracimy. Dbając o harmonijny rozwój siebie i swoich najbliższych, warto zastanowić się nad jego całkowitym odstawieniem. Co więc zrobić i czym zastąpić biały słodzik? Ksylitol jest alternatywą pozwalającą na radość ze smakowania bez obaw o zdrowie. Poznaj właściwości zdrowotne ksylitolu.

Czym jest cukier brzozowy zwany ksylitolem?
Nie jest to odkrycie ostatnich czasów. Znajduje się w składzie takich owoców i warzyw, jak: maliny, truskawki, maliny, jagody, gruszki czy kukurydza i kalafior. Dlaczego więc nazywa się go cukrem brzozowym? Wynika to z tego, że na dużą skalę uzyskuje się go z kory fińskiej brzozy. Z wyglądu przypomina dobrze znany nam cukier biały. W przemyśle stosowany jest głównie przez producentów deserów ekologicznych. Są one oczywiście droższe niż te słodzone klasycznie, jednak należą do zdecydowanie zdrowszych przekąsek. Cukier brzozowy stanowi doskonały zamiennik zwykłego. Może być używany do słodzenia napojów, wypieku ciast (z wyjątkiem drożdżowych), a także przetworów owocowych.
Słodycz, która zapobiega próchnicy i odświeża oddech
Badania naukowców potwierdziły, że ksylitol nie rozkłada się w jamie ustnej, czyli nie powoduje namnażania się bakterii niszczących zęby. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym pozwala chronić je przed próchnicą. Te same badania dowiodły, iż gumy do żucia i dropsy z dodatkiem tej substancji są skuteczne w walce z nieświeżym oddechem. Niektórzy producenci past zaczęli dodawać ją do swoich produktów. Substancja uzyskana z kory fińskiej brzozy ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest to środek nawilżający, bo zapobiega utracie wody z naskórka i poprawia elastyczność warstwy rogowej.
Środek leczący zapalenie ucha środkowego
Kolejne badania udowodniły, że roztwór cukru brzozowego potrafi działać przeciwzapalnie w przypadku zapalenia ucha środkowego u dzieci. Niektórzy lekarze zalecają profilaktyczne stosowanie ksylitolu w roztworze. Według nich zmniejsza on prawdopodobieństwo tej uciążliwej infekcji o prawie 40 procent.
Ksylitol poprawia wchłanianie wapnia, czyli stawy w formie
Doświadczenia dowiodły, że ksylitol jest również pomocny przy wchłanianiu wapnia w obrębie jelit. Naukowcy udowodnili, że w początkowej fazie zapalenia stawów wraz z zieloną herbatą pierwiastek ten może przyczynić się pozytywnie do procesu leczenia. Dodatkowo zmniejsza prawdopodobieństwa zachorowania na osteoporozę. Warto pamiętać, że jak z każdą substancją, tak i z tą należy zachować umiar. Spożycie większych ilości ksylitolu może spowodować biegunkę. Liczba plusów przewyższa minusy produktu, który szturmem zdobywa cukierniczki i serca Polek i Polaków.