Zdrowe przepisy

Trzy sposoby na płatki owsiane

bananowe placuszki owsiane

Każdy uwielbia egzotyczny trend na superfoods, ale żeby utrzymać zdrową dietę i cieszyć się pysznymi produktami, wcale nie musisz ich jeść. Większość najzdrowszych produktów spożywczych jest całkiem prosta i powszechnie dostępna. Orzechy, kasze i zboża, owoce są niedoceniane i z pewnością niedostatecznie wykorzystywane. Podstawą, która jest jedną z najzdrowszych superżywności na rynku, są właśnie płatki owsiane. Są niezwykle wszechstronne, niedrogie i pożywne.

Płatki owsiane, to nie tylko owsianka, którą być może przez lata znienawidziłeś. A może ją lubisz, ale zwyczajnie poszukujesz odrobiny urozmaicenia. Na szczęście jest wiele sposobów, aby przenieść płatki owsiane na wyższy poziom. Poniżej znajdziesz 3 pyszne sposoby na przygotowanie pysznego śniadania lub przekąski z płatków owsianych.

Nocna owsianka mocy

Nie można przedstawić pomysłów na zdrowe śniadanie, bez tradycyjnej owsianki. Ale hej, można ją przygotować na tak wiele różnych sposobów, że nigdy się nie nudzi. Nocna owsianka jest jedną z najłatwiejszych opcji śniadaniowych, które nie wymagają gotowania, a pozwala cieszyć się pożywnym śniadaniem na wynos. Jej przygotowanie wymaga tylko wymieszania wszystkich ulubionych składników w jednym słoiku i odstawienie na noc do lodówki. Podstawowy przepis jest pyszny i sam w sobie sycący. Ale jeśli chcesz go urozmaicić, możesz dodać różne dodatki, w tym świeże owoce, orzechy, nasiona, przyprawy, dżemy i inne.

Baza nocnej owsianki

Podczas gdy potrzebujesz tylko płatków owsianych i mleka, aby zrobić nocną owsiankę, dodaj nasiona chia, jogurt lub odrobinę syropu klonowego do podstawowego przepisu.

Aby uzyskać najlepszą konsystencję, użyj błyskawicznych płatków owsianych. Możesz użyć mleko krowie, lub roślinne, jak sojowe, czy migdałowe.

Jak przygotować owsiankę na zimno?

Zrobienie nocnej owsianki w słoiku jest bardzo proste. W małym słoiczku wymieszaj ¾ szklanki płatków owsianych, mleko, łyżkę nasion chia, syrop klonowy lub ksylitol i jogurt. Włóż słoik do lodówki na minimum 4 godziny. Dodaj dodatki, takie jak bakalie, masło orzechowe, owoce i ciesz się pysznym i zdrowym śniadaniem, które możesz zabrać ze sobą do pracy. Dobrze przygotowana owsianka jest pyszna, kremowa, słodka, sycąca i może mieć wiele różnych smaków w zależności, jakie owoce lub orzechy dodasz.


Batoniki owsiane

Szukasz łatwego do przygotowania, aromatycznego przysmaku śniadaniowego, który idealnie nadaje się również jako pożywna i energetyczna przekąska? W takim razie batony owsiane są właśnie dla Ciebie. Są znacznie lepsze niż sklepowe, gdyż możesz je dostosować do własnych upodobań smakowych.

Jak zrobić batoniki owsiane?

Przygotowanie domowych batonów śniadaniowych jest wyjątkowo proste i zajmuje tylko 10 minut czasu + czas przeznaczony na pieczenie. To znacznie krócej niż pójście do sklepu i kupienie pudełka batonów muesli.

Składniki batonów owsianych

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ⅓ szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka (zamiast jaj, możesz dodać trzy łyżki musu jabłkowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie możesz dodać ulubione orzechy, suszone owoce lub pokrojoną czekoladę.

Sposób przygotowania batoników owsianych

  1. Rozgrzej piernik do 180 stopni C.
  2. Nasmaruj 20-centymetrową kwadratową blachę do pieczenia, lub wyłóż ją papierem.
  3. W misce wymieszaj płatki owsiane, cukier kokosowy, ksylitol, proszek do pieczenia, sól, cynamon i ewentualne dodatki. W drugiej misce wymieszaj mleko, jaja, olej kokosowy i wanilię.
  4. Następnie mokre składniki, wlej do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw masę na około 20 minut.
  6. Na przygotowaną blachę wyłóż masę i rozprowadź równomiernie.
  7. Z wierzchu możesz posypać jeszcze wiórkami kokosowymi, lub ulubionym dodatkiem.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku, do zarumienienia, około 30 minut.
  9. Wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie przed pokrojeniem na batony.

Najlepsze w tworzeniu domowych batonów granola jest to, że możesz dodawać, co chcesz. Sugerujemy dodanie orzechów, żurawiny, rodzynek, jagód lub kawałków czekolady. Tym sposobem, za każdym razem możesz przygotować urozmaicone pyszne batony.

Jak przechowywać pieczone batony owsiane?

Pieczone batony owsiane należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Mogą one tam spędzić około tygodnia. Jeśli przygotowana porcja jest dla Ciebie za duża, możesz zamrozić batony. Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, możesz podawać je na zimno, w temperaturze pokojowej lub na ciepło.

Placuszki owsiane

Najłatwiejsze placuszki owsiane przygotowywane bezpośrednio w blenderze. Są puszyste, zdrowe, nie zawierają mąki ani dodatku cukru, dzięki temu doskonale nadają się na pyszne śniadanie.

Dostosuj placuszki do swoich preferencji

Zdrowe bananowe naleśniki owsiane są łatwe do zrobienia i łatwe do dostosowania. Do przygotowania ciasta możesz dodać swoje ulubione dodatki, takie jak posiekane orzechy pekan, chipsy czekoladowe, suszone owoce. Czym są pankejki bez pysznych dodatków? Odrobina masła orzechowego, syropu klonowego, jogurtu, świeżych owoców na wierzchu to pyszny sposób, na urozmaicenie placuszków i wykorzystanie sezonowych owoców, lub tego, co akurat znajduje się w Twojej szafce.

Składniki placuszków owsianych

  • 2 dojrzałe banany (najlepiej, gdy mają dużo brązowych plam)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka owsianego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania pankejków owsianych

  1. Dodaj wszystkie składniki do blendera i miksuj na wysokich obrotach, aż będą całkowicie gładkie. 
  2. Rozgrzej patelnię i smaż placuszki przez 2 do 4 minut na każdej stronie.
  3. Do smażenia możesz dodać odrobinę oleju kokosowego, lub usmażyć je na sucho.
  4. Jeśli stwierdzisz, że placki zbyt szybko się zarumieniają, zmniejsz ogień. 
  5. Usmażone placuszki ułóż na talerzu wedle uznania, dodaj masło orzechowe, owoce i inne dodatki, do nadania im wyjątkowego smaku.

Płatki owsiane stanowią doskonałą podstawę dla wielu pysznych śniadań i przekąsek. Możesz z nich nie tylko przygotować słodkie owsianki, batony i ciasta, ale także wykorzystać do wytrawnych potraw. Dzięki tak dużej uniwersalności powinny znajdować się w każdym domu. Wypróbuj powyższe przepisy już dziś i ciesz się urozmaiceniem płatków owsianych każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *