Zdrowie

Świąteczne ciasta bez cukru

Ciasta na święta - zdorwe składniki

Czas świąt Bożego Narodzenia to okres szczególny, w którym zwracamy uwagę na każdy, nawet najmniejszy szczegół. Chcemy, by wszystko było idealne, dopracowane i powodowało radość na twarzach naszych najbliższych. Jest to też czas, w którym często wszystkie diety odchodzą w zapomnienie, a smakowaniu świątecznych potraw i słodkości nie ma końca. Niestety bardzo szybko można zdać sobie sprawę, że nieograniczone jedzenie i brak dbałości o dietę w tym czasie może okazać się tragiczne w skutkach. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym zastąpić cukier w świątecznych wypiekach, to przeczytaj do końca ten artykuł

Czym zastąpić cukier? 

Świąteczne ciasta bez cukru to jak pomidorowa bez pomidorów, niemożliwe prawda? Przecież w ciastach, ciasteczkach, pierniczkach chodzi właśnie o to, by były słodkie i cieszyły każdego łasucha. Jak zatem wyeliminować cukier z przepisu, ale nie pozbywać się słodkości? Sposób na to jest niezwykle prosty. Odrzućmy biały cukier i zastąpmy go zamiennikami. Doskonałym substytutem białego cukru jest ksylitol, który pozyskiwany jest brzozy, a także erytrol oraz cukier kokosowy. Jeśli nie zależy nam na bardzo słodkich wypiekach, zamiast cukru białego można dodać bakalie, w których naturalnie zawarty cukier osłodzi nasze produkty. Firma Vitline oferuje szereg produktów, które w prosty sposób zastąpią zwykły słodzik, zamieniając go na zdrowsze produkty. 

Zdrowe przepisy na święta

Wyeliminowanie z przepisu białego cukru nie musi wcale oznaczać, że nasz wypiek będzie pozbawiony smaku. Często osoby, które próbują ciasta zawierające któryś z zamienników białego cukru (na przykład ksylitol, czy erytrytol), nie są w stanie zauważyć, jakichkolwiek różnic między wypiekami cukrowymi, a bezcukrowymi. Dlatego właśnie nie trzeba bać się przepisów, które są białego cukru pozbawione. 

Zdrowie ciasta bez cukru — idealne na świąteczny stół

Czy istnieją zatem przepisy, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Oczywiście, o to ich przykłady:

  • Ciasto z czerwonej fasoli
    Czy ciasto z fasoli jest smaczne? Jak najbardziej jest. Dobrze przepłukana czerwona fasola, która została poddana zmieleniu, dodatek migdałów i orzechów, a nawet skórki pomarańczy sprawi, że Twoi bliscy będą zachwyceni, a z pewnością nikt nie pozna magicznego produktu, z którego powstało ciasto.
  • Tarta z budyniu jaglanego

    Być może tarta nie jest typowo świątecznym wypiekiem, ale z pewnością nowe smaki spodobają się domownikom, którzy dostarczą do swojego organizmu potrzebne składniki, nawet o tym nie wiedząc.
  • Pierniki

    Oczywiście święta bez pierniczków to nie święta, dlatego w Internecie znaleźć można doskonałe przepisy na pierniki bez dodatku cukru białego, które staną się hitem każdych kolejnych spotkań wigilijnych. 

Dlaczego świąteczne potrawy powinny być zdrowe?

W obecnych czasach przepełnionych wieloma chorobami dbanie o własne zdrowie jest niezwykle ważne. Bardzo cenne są także tradycje i świętowanie przy wspólnym, suto zastawionym stole. Jak zatem dbać o zdrowie, ale jednocześnie nie pozbawiać się możliwości kosztowania najróżniejszych słodkości? Wystarczy zwykłe przepisy zastąpić tymi bardziej fit, wyeliminować biały cukier i pamiętać o umiarze, a z pewnością nasz organizm nam za to podziękuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *