Zdrowe przepisy

Przygotowanie ciecierzycy

Ciecierzyca

Ciecierzyca to rodzaj roślin strączkowych z tej samej rodziny co fasola i orzeszki ziemne. Nazywa się ją również fasolą garbanzo. Ma maślany, orzechowy smak i kremową konsystencję. Była uprawiana i spożywana w krajach Bliskiego Wschodu od tysięcy lat.  Najwcześniejsze znane użycie datuje się na 3500 p.n.e. w Turcji i 6970 p.n.e. we Francji. Dziś jest uprawiana w ponad 50 krajach. Indie są jednak największym producentem ciecierzycy. Jej smak i konsystencja dobrze komponuje się z wieloma innymi potrawami i składnikami. Jako bogate źródło witamin, minerałów i błonnika, ciecierzyca oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Dodatkowo jest bogata w białko i stanowi doskonały zamiennik mięsa w wielu daniach wegetariańskich i wegańskich.

Dania z cieciorki

Znając sposób na ugotowanie idealnej ciecierzycy, będziesz mógł cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Jest to składnik, z którego można przygotować wiele pysznych potraw lub przystawek, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Hummus

Hummus jest wyjątkowo prosty do wykonania. Ugotowaną cieciorkę wystarczy zblendować z tahini, pieczoną papryką, czosnkiem oraz odrobiną soli. Możesz wykonać buraczany hummus i zamiast papryki, dodać gotowanego buraka. Hummus nie oznacza jednak wytrawnego dipu. Czekoladowy hummus z cieciorki, kakao i daktyli to pyszna i zdrowa alternatywa dla kremów czekoladowych.

Sałatki z ciecierzycą

Ciecierzyca jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem i dodawać do ulubionej sałatki jako źródło białka i cennych witamin.

Pieczona cieciorka w miodzie

Chrupiąca ciecierzyca w miodzie z solą morską to pyszna i zdrowa przekąska, która jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jeśli masz gotową i ugotowaną ciecierzycę. Wystarczy cieciorkę wymieszać dokładnie z miodem i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Następnie posypać grubą solą morską i piec w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Cieciorka musi całkowicie wystygnąć, aby stała się pysznie chrupiąca.

Falafel

Falafel to połączenie ciecierzycy, czosnku cebuli, sody i ulubionych przypraw. Mogą być to kolendra, kumin, sól, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa. Aby przygotować najlepszy falafel, nie gotuj ciecierzycy. Namoczona przez 12 godzin, zblendowana z resztą składników, na nie całkowicie gładką masę, stworzy idealną konsystencję i smak kulek, które wystarczy usmażyć na oleju, lub upiec w piekarniku.

Cieciorka jest bardzo uniwersalną rośliną strączkową, możesz dodać ją właściwie do wszystkiego, od makaronów, chilli, wegańskiej sałatki z „tuńczyka” (czyli ciecierzycy), po słodkie placuszki śniadaniowe i kremy czekoladowe.

Ciecierzyca zalety

Ciecierzyca jest tak zwanym kompletnym białkiem, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które są elementami budulcowymi, które wspomagają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Ponadto ciecierzyca jest również bogata w witaminy i minerały. Należą do nich cholina, która wspomaga sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Na dokładkę ciecierzyca jest również bogata w witaminy A, E i C. 

Ciecierzyca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że ciało powoli je wchłania i trawi. Ponadto zawierają powoli trawioną skrobię, zwaną amylozą. Obie te rzeczy pomagają utrzymać poziom cukru we krwi i insuliny na stałym poziomie.

Pomaga w trawieniu

Ciecierzyca jest bogata w błonnik pokarmowy. Spożywanie większej ilości ciecierzycy może pomóc w łatwiejszym i bardziej regularnym wypróżnianiu.

Obniża poziom cholesterolu

Błonnik rozpuszczalny jest dobry nie tylko dla zdrowia jelit. Może obniżyć całkowity cholesterol i LDL („zły”) cholesterol. Zmniejsza to ryzyko chorób serca. 

Zapewnia mocne kości

Ciecierzyca i inne rośliny strączkowe zawierają wapń, magnez, błonnik i inne składniki odżywcze, które są kluczowe dla mocnych kości.

Promuje kontrolę wagi

Ciecierzyca jest bogata w błonnik i białko. Sprzyja to uczuciu sytości, dzięki czemu nie będziesz się przejadać. Może to pomóc schudnąć, lub utrzymać wagę.

Jak długo gotować ciecierzycę?

Przygotowanie ciecierzycy może wydawać się długie i skomplikowane. Jest to jednak bardzo prosty i intuicyjny proces. Podstawą jest długie namoczenie ciecierzycy. Pożądaną ilość cieciorki włóż do garnka lub miski i zalej dużą ilością wody (cieciorka dużo pochłania). Dodaj łyżkę sody oczyszczonej, która pomaga zmiękczyć ciecierzycę i nadać jej późniejszej kremowej konsystencji. Odstaw tak przygotowaną ciecierzycę na całą noc, lub na 10 godzin. Im dłużej ciecierzyca jest moczona, tym krótszy później czas gotowania. Pamiętaj jednak, żeby nie leżała ona dłużej niż 12 godzin w wodzie, bo zacznie fermentować. 

Namoczoną cieciorkę wypłucz dokładnie, przełóż do garnka i ponownie zalej świeżą wodą. Możesz dodać odrobinę soli, lub przyprawy, by nadać jej charakterystycznego smaku. Jeśli jednak gotujesz większą ilość cieciorki do różnych zastosowań, ugotuj ją w wodzie bez dodatków. Cieciorkę gotuj na małym ogniu, aż osiągnie pożądaną miękkość, 1 ½ do 2 godzin. Ciecierzyca gotowana bez przykrycia będzie miękka, ale zwięzła, idealna do sałatek lub chili. Natomiast ugotowana pod przykryciem, ​​będzie bardziej kremowa i łatwiej rozpadająca się, idealna do hummusu, lub przygotowania past. Jedna szklanka suchej ciecierzycy, odpowiada około 3 szklankom gotowanej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *