Gdy liście zaczynają zmieniać kolor, a dni stają się krótsze, wiele osób odczuwa pragnienie ciepłych, pocieszających napojów. Dla wielu osób jesień to idealna pora, aby cieszyć się filiżanką herbaty. Istnieje nieskończenie wiele jesiennych przepisów na herbaty, którymi możesz cieszyć się każdego dnia. Od słodkich i owocowych herbat po bogate i korzenne mieszanki – każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy szukasz przytulnego napoju, który rozgrzeje cię w chłodny jesienny wieczór, czy orzeźwiającego napoju do picia w ciągu dnia, jesienne herbaty to doskonały wybór. Dzięki poniższym przepisom możesz z łatwością przygotować w domu własne, pyszne herbaty o jesiennym aromacie. Wystarczy zaparzyć dzbanek ulubionej herbaty ziołowej, a następnie dodać dowolny ze smacznych składników wymienionych w przepisach. Zrelaksuj się przy dobrej książce i kubku ulubionej jesiennej herbaty – to najlepszy sposób, aby cieszyć się sezonem.
Pyszne jesienno-zimowe herbaty
Co może być doskonalszego w chłodny jesienny dzień niż filiżanka ciepłej, aromatycznej herbaty? Niezależnie od tego, czy lubisz herbatę słodką, owocową, czy korzenną, te inspirowane jesienią przepisy z pewnością przypadną Ci do gustu. Weź więc koc, włącz ulubiony jesienny film i przygotuj się na jedną z tych pysznych herbat.
Herbata Pumpkin Spice
Ta ciepła i przytulna herbata dyniowa jest idealnym sposobem na cieszenie się jesiennym sezonem. Wykonana z puree z dyni, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, ta pyszna herbata jest idealna do picia w chłodny jesienny dzień. Co najlepsze, jest łatwa do przygotowania w domu dzięki naszemu prostemu przepisowi. Weź więc kubek i ciesz się smakiem jesieni.
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka stołowa puree z dyni
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 4 goździki
- 1 torebka czarnej herbaty lub 1 łyżeczka sypkiej czarnej herbaty liściastej
Przygotowanie
Wodę wraz z mlekiem zagotuj w rondelku. Wyłącz z ognia i włóż torebkę lub liście herbaty. Pozostaw herbatę do zaparzenia przez trzy minuty. Po tym czasie wyjmij torebkę lub zaparzacz i dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj i przelej gotową herbatę do ulubionego jesiennego kubka.
Herbata jabłkowa
Szukasz herbaty, która uchwyci smak jesieni? Wypróbuj jabłkowo cynamonową herbatę, która jest kwintesencją jesiennych aromatów. Możesz ją wykonać zarówno ze świeżych jabłek, jak i ze świeżo wyciskanego soku jabłkowego, dla większej dawki aromatu. Cudownie świeży i rześki smak jest idealny na chłodne jesienne dni i wieczory.
Składniki
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 torebka czarnej herbaty, lub łyżeczka herbaty liściastej
- 1 laska cynamonu
- 1 plasterek pomarańczy
- 3 goździki
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Sok jabłkowy wlej do rondelka, dodaj cynamon, goździki i zagotuj. Włóż torebkę herbaty i pozostaw na trzy minuty do zaparzenia. Po tym czasie wyjmij herbatę dodaj plaster pomarańczy i łyżkę miodu. Pozostaw miksturę na 5 minut pod przykryciem. Teraz pozostało tylko przecedzić herbatę do filiżanki i cieszyć się rozgrzewającymi właściwościami.
Herbata klonowa
Szukasz czegoś wyjątkowego i smacznego? Nie szukaj dalej niż nasz przepis na herbatę klonową. Wykonana z zaledwie kilku prostych składników, herbata ta z pewnością stanie się ulubionym jesiennym przysmakiem.
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka luźnych liści czarnej herbaty (lub 1 torebka czarnej herbaty)
Przygotowanie
Zagotuj szklankę wody w rondelku. Wyłącz z ognia i włóż torebkę herbaty do gorącej wody. Pozwól herbacie parzyć się przez trzy minuty, po czym wyjmij torebkę. Dodaj łyżkę syropu klonowego i dokładnie wymieszaj. Przelej herbatę do kubka. Mleko zagrzej w mikrofali lub w rondelku. Kiedy będzie ciepłe (niegorące), użyj spieniacza do mleka, aby stworzyć gęstą piankę. Przelej spienione mleko na przygotowaną herbatę klonową i gotowe.
Chai Latte
Nie ma nic lepszego jak ciepły, pocieszający kubek chai latte w chłodny zimowy dzień. Chai latte to pyszny i popularny rodzaj napoju, który pochodzi z Indii. Słowo “chai” oznacza po prostu “herbatę”, a “latte” to włoskie słowo oznaczające mleko. Chai latte przygotowuje się poprzez parzenie czarnej herbaty z różnymi przyprawami, a następnie dodanie gorącego mleka i słodzika. Najpopularniejsze przyprawy stosowane w chai latte to cynamon, kardamon, goździki i imbir. Istnieje jednak wiele wariantów tego przepisu, więc nie krępuj się eksperymentować z różnymi przyprawami, aby znaleźć swoją idealną mieszankę.
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej lub 1 torebka herbaty
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżki stołowe ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
W rondlu zagotuj szklankę wody z przyprawami przez około 4 minuty. Odstaw wodę z ognia i włóż torebkę herbaty lub wsyp łyżeczkę herbaty liściastej, Odstaw na 3 minuty do zaparzenia. Po tym czasie odcedź napar do szklanki, dodaj ciepłe mleko i miód. Dokładnie wymieszaj.
Przepisy na zimowe herbaty to doskonały sposób, aby cieszyć się smakami sezonu podczas zimnych i deszczowych dni. Od przyprawy piernikowej po cynamon i wanilię – do wyboru jest wiele różnych jesiennych dodatków do herbat. A dzięki kilku prostym składnikom można łatwo stworzyć własne mikstury inspirowane jesienią. Aby przygotować pyszny i aromatyczny napar, kluczową rolę odgrywają wysokiej jakości składniki. W Vitline.pl posiadamy zdrową żywność i przyprawy, z których przygotujesz pyszne i aromatyczne jesienne herbaty. Niezależnie od preferowanych smaków, istnieje nieskończenie wiele możliwości stworzenia idealnego przepisu na jesienną herbatę. Chwyć więc za kubek i popijaj jeden z tych pysznych napojów, gdy liście zaczną zmieniać kolor.