
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do zdrowego odżywiania, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. Starannie dobieramy produkty spożywcze, starając się zredukować ilość cukru i sztucznych składników. Jednak czasami nasze maluchy mają ochotę na coś słodkiego i lekkiego do przegryzienia. Dlatego dziś poznasz przepis na zdrowe żelki, które samodzielnie przygotujesz w domu. Są one pełne naturalnych składników, bez dodatku cukru, a jednocześnie smaczne i atrakcyjne dla dzieci.
Zdrowe żelki dla dzieci: dlaczego warto?
Żelki to ulubiona przekąska wielu dzieci. Niestety, większość dostępnych na rynku produktów jest pełna sztucznych barwników, konserwantów i nadmiaru cukru. To sprawia, że są one niezdrowe i mogą przyczynić się do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, próchnica i wahania poziomu energii. Jednak istnieje alternatywa - domowe żelki, które z łatwością przygotujesz samodzielnie.
Przepis na domowe żelki bez cukru
Głównym składnikiem naszych zdrowych żelków będą owoce. Wybierz te, które Twoje dziecko najbardziej lubi, takie jak truskawki, maliny, jagody czy mango. Owoce dostarczają wielu cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Dodatkowo, dzięki naturalnym cukrom obecnym w owocach, domowe żelki nabiorą słodkiego smaku, bez konieczności dodawania przetworzonego cukru.
Do przygotowania żelków potrzebować będziesz również naturalnego zagęszczacza, jakim jest żelatyna (wersja tradycyjna), agar lub pektyna (wersja wegańska). Żelatyna zarówno odzwierzęca jak i roślinna jest bogata w kolagen, który jest niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i stawów. Należy jednak pamiętać, że żelatyna roślinna może wymagać innych proporcji, niż tradycyjna żelatyna zwierzęca, więc warto zapoznać się z instrukcjami na opakowaniu.
Przygotowanie
Przygotowanie zdrowych żelek jest bardzo proste. Oto przepis na domowe żelki:
- Przygotuj owoce, które chcesz wykorzystać do wykonania żelków. Umyj je dokładnie i usuń ewentualne pestki lub szypułki.
- Zblenduj owoce, aż uzyskasz gładką masę.
- Jeśli zależy Ci na nieco słodszych żelkach, do masy owocowej dodaj miód, lub syrop z daktyli.
- Do szklanki wsyp 2 łyżki żelatyny i zalej je odrobiną gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby uniknąć powstawania wszelkich grudek.
- Do owocowej masy dodaj rozpuszczoną żelatynę i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Przelej masę do foremek na żelki. Możesz użyć foremek o różnych kształtach, aby nadać żelkom ciekawego wyglądu.
- Umieść foremki w lodówce i pozostaw żelki do stężenia przez około 2-3 godziny.
- Gotowe! Teraz możesz cieszyć się zdrowymi żelkami, które z pewnością przypadną do gustu Twoim dzieciom.
Żelki bez cukru: zdrowa alternatywa
Jednym z najważniejszych atutów domowych żelków jest to, że nie zawierają one niezdrowego cukru. W przeciwieństwie do tradycyjnych żelków, które często zawierają dużą ilość cukru rafinowanego, nasze żelki korzystają z naturalnej słodyczy owoców. Owoce dostarczają również błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, unikając nadmiaru cukru, pomagasz w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u swojego dziecka już od najmłodszych lat.