Uncategorized

Przepis na pierniczki

Pierniczki

To znowu ten czas w roku! Święta są tuż za rogiem, co oznacza, że czas zacząć myśleć o wszystkich pysznych potrawach, które będziemy mogli zjeść. Jednym z naszych ulubionych świątecznych przysmaków są pierniczki. 

Święta mogą być stresującym okresem dla wielu osób. Od kupowania prezentów i uczestniczenia w przyjęciach świątecznych do radzenia sobie z dynamiką rodziny, jest wiele rzeczy, które mogą przyczynić się do świątecznego stresu. Jedzenie pierników może pomóc poprawić nastrój i złagodzić niektóre z tych stresów. Pierniczki zawierają korzenne przyprawy, które pozytywnie wpływają na organizm, łagodząc świąteczne dolegliwości. Tak więc, jeśli czujesz się zestresowany w tym sezonie świątecznym, sięgnij po kilka pierniczków.

Jeśli szukasz wyjątkowego i przemyślanego dodatku do prezentu świątecznego, wybierz pierniczki. Piernikowe ciasteczka stanowią wspaniałe prezenty dla przyjaciół, rodziny, sąsiadów i współpracowników. Są też stosunkowo łatwe i niedrogie w wykonaniu, więc nie będziesz musiał spędzać godzin (ani pieniędzy) w centrum handlowym w poszukiwaniu idealnego prezentu. Po prostu upiecz partię piernikowych smakołyków i zapakuj je ładnie dla kogoś specjalnego na swojej liście.

Ile piec pierniczki?

Jest to pytanie, które wiele osób zadaje w okresie świątecznym. Chociaż odpowiedź może się różnić w zależności od przepisu, istnieją pewne ogólne wytyczne, których możesz przestrzegać. Większość przepisów na pierniczki wymaga pieczenia ich przez 10-15 minut w zależności od grubości pierniczków. Jeśli jednak chcesz, aby Twoje ciasteczka były wyjątkowo chrupiące, możesz je piec przez dodatkowe 2-3 minuty. Pamiętaj, że Twój piekarnik może się różnić od piekarnika Twojej babci, więc zawsze najlepiej jest sprawdzić ciasteczka na kilka minut przed ich wyjęciem, aby upewnić się, że się nie przypalają. W razie wątpliwości, lepiej jest zachować ostrożność i wyjąć je z piekarnika wcześniej niż później. Przy odrobinie praktyki, będziesz w stanie idealnie wyczuć czas pieczenia swoich pierniczków, tak aby były wyśmienite.

Kiedy zrobić pierniczki na święta?

Jedną z najlepszych rzeczy w sezonie świątecznym jest całe pyszne jedzenie, które się z nim wiąże. Od pieczonego indyka i farszu do cukierków i pierniczków, jest tak wiele świątecznych smakołyków, którymi można się cieszyć. A jeśli czujesz się wyjątkowo ambitnie w tym roku, dlaczego nie spróbować swoich sił w robieniu własnych pierniczków? 

Pierwszą rzeczą, którą musisz rozważyć jest to, jak długo potrwa zrobienie pierniczków. Obejmuje to zarówno czas przygotowania, jak i czas pieczenia oraz okres, w którym zachowają pełną świeżość. Jeśli masz mało czasu, możesz zrobić je bliżej Bożego Narodzenia. Ale jeśli już nie możesz się doczekać zapachu pierników w domu, możesz  zrobić je kilka tygodni wcześniej i zamrozić je, aż będziesz gotowy do dekoracji.

Nie ma dobrej lub złej odpowiedzi, jeśli chodzi o to, kiedy zrobić świąteczne pierniczki. To naprawdę zależy od Twoich osobistych preferencji i okoliczności. Wystarczy pamiętać, ile masz czasu, jak długo będą świeże i co jeszcze będziesz musiał zrobić w okresie poprzedzającym święta. Mając to na uwadze, powinieneś być w stanie zdecydować, kiedy jest najlepszy czas na pieczenie pierniczków dla Ciebie.

Jak udekorować pierniczki?

Jedną z najlepszych części okresu świątecznego jest przygotowywanie i dekorowanie pierniczków. Jest coś w ich zapachu, który po prostu wprowadza w świąteczny nastrój. Istnieje tak wiele różnych sposobów na dekorowanie tych ciasteczek, a możliwości są nieograniczone. W tym wpisie na blogu pokażemy Ci jak udekorować pierniczki lukrem jak zawodowiec. Podzielimy się również kilkoma wskazówkami i sztuczkami, które sprawią, że Twój lukier będzie wyglądał wyjątkowo. A więc zaczynajmy.

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić jest upewnienie się, że Twoje pierniczki są całkowicie schłodzone. Jeśli są nawet lekko ciepłe, lukier rozpuści się i będzie spływał po bokach. Kiedy ciasteczka są już ostudzone, nadszedł czas na zrobienie lukru. Możesz użyć lukru kupionego w sklepie lub zrobić własny w domu. Jeśli robisz swój własny, polecamy skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki 

  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ łyżeczki mielonej wanilii
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

W średniej misce ubij razem cukier puder, mleko, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny do uzyskania gładkiej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej soku z cytryny po trochu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Kiedy już uzyskasz idealną konsystencję, czas zacząć dekorować! Możesz użyć strzykawki cukierniczej lub plastikowej torebki z odciętym rogiem, aby wylać lukier na pierniczki. Jeśli nie masz pod ręką żadnej z tych rzeczy, możesz po prostu rozprowadzić lukier łyżką lub szpatułką. 

Jeśli chodzi o dekorację pierniczków, cóż, to wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Jeśli lubisz proste pierniczki, wystarczy nałożenie cienkiej jednolitej warstwy lukru. Jeśli chcesz być nieco bardziej kreatywny, możesz spróbować użyć różnych kolorów lukru, aby stworzyć wzory lub twarze na swoich ciasteczkach. Możesz również eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak posypki, kawałki cukierków, a nawet jadalny brokat. Cokolwiek zdecydujesz, baw się dobrze i pozwól, aby Twoja kreatywność zabłysła. Po zakończeniu dekorowania, pozwól lukrowi zastygnąć przez 30 minut przed podaniem lub przechowywaniem w szczelnym pojemniku.

Jak przechowywać pierniczki?

Święta to czas dla rodziny, przyjaciół…i pierniczków. Te pyszne i świąteczne smakołyki to idealny sposób, aby pokazać swoim bliskim, jak bardzo Ci zależy. Ale jak najlepiej je przechowywać, aby pozostały świeże i pyszne? Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc.

Najlepsza jest temperatura pokojowa

Pierwszym odruchem może być włożenie ich do lodówki, ale tak naprawdę nie jest to najlepsze miejsce dla pierniczków. Wilgoć w lodówce może sprawić, że szybko staną się nieświeże. Zamiast tego, przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. W ten sposób powinny pozostać świeże przez długi czas.

Nie układaj ich zbyt wysoko

Jeśli przechowujesz ciastka w pojemniku, nie układaj ich zbyt wielu na siebie. Może to spowodować ich złamanie, zniekształcenie, lub brak swobodnego przepływu powietrza. Najlepiej układać je w jednej warstwie, aby zachowały swój pierwotny kształt i smakowitość.

Zamrażanie też jest opcją

Jeśli chcesz, aby Twoje pierniczki przetrwały jeszcze dłużej, możesz je zamrozić. Upewnij się tylko, że przed umieszczeniem ich w zamrażarce zawiniesz je szczelnie w folię lub szczelny pojemnik szklany. Kiedy najdzie Cię ochota na pierniki, rozmrażaj je w temperaturze pokojowej. W ten sposób pierniki zachowają swój smak i konsystencję nawet przez 6 miesięcy.

Prosty przepis na pierniczki

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co oznacza, że czas zacząć planować swoje świąteczne menu. Piernik to rodzaj ciasteczka z melasy, które jest popularne w okresie świątecznym. Uważa się, że pierwszy przepis na piernik pochodzi z XVI wieku i był pierwotnie wykonany z imbirem, gałką muszkatołową i goździkami. Obecnie pierniki często aromatyzuje się cynamonem, zielem angielskim, a nawet czarnym pieprzem. Pierniczki są tradycyjnie wycinane w świąteczne kształty, takie jak piernikowe ludziki, gwiazdki, bałwanki i inne i są często używane do dekoracji domów podczas świąt. Jeśli szukasz popisowego deseru, który sprawi, że Twoi goście będą rozmawiać jeszcze długo po zjedzeniu ostatniego okruszka, wykorzystaj ten przepis na pierniczki. Zaufaj nam, ten świąteczny ulubieniec jest wart wysiłku.

Składniki 

  • 1 szklanka niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • ¾ filiżanki melasy
  • 4 filiżanki mąki uniwersalnej, plus więcej do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½  łyżeczki soli
  • Lukier do dekoracji

Przygotowanie

Wszystkie składniki przełóż na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto. Możesz to również wykonać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość około 3mm. Wykrawaj ciasteczka ulubionymi kształtami świątecznymi i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pierniczki przez około 12 minut, aż się zarumienią. Następnie wyjmij pierniczki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *