Uncategorized

Przepis na mazurek wielkanocny

mazurek

Wielkanoc to szczególny czas w roku. Święta, kwitnąca wiosna i coraz więcej słonecznych dni. Nic nie podkreśla wyjątkowości Świąt Wielkiej Nocy, jak tradycyjny mazurek.  Jego bogaty smak i prostota sprawiają, że jest to jeden z tych pysznych przysmaków, do których nie sposób nie wracać. Występuje on w wielu różnych odsłonach, od kajmakowego, czekoladowego, po cytrynowy, dzięki czemu każdy może przygotować deser dostosowany do indywidualnych preferencji rodziny.

Z jakiej mąki zrobić mazurek?

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które przygotowuje się z wielkim entuzjazmem i wdziękiem na święta wielkanocne. Istnieje wiele różnych typów mąki, które możesz użyć do jego wykonania, co sprawia, że smak oraz tekstura mazurka potrafią mocno się różnić. Ważne jest, aby dobrać odpowiedni rodzaj mąki w zależności od preferencji oraz oczekiwań, aby uzyskać najlepszy efekt końcowy tego wyjątkowego ciasta. Mąka pszenna jest powszechnie używana do pieczenia mazurka, ale dla osób szukających bardziej sycących, a zarazem delikatnych wypieków, warto rozważyć użycie mąki orkiszowej, która zdecydowanie zmieni charakter ciasta. Z kolei dla odmiany smaku i faktury warto również eksperymentować z mąką owsianą, gryczaną czy ryżową, dając tym samym mazurkowi całkiem nowy wymiar. Wybór odpowiedniej mąki to klucz do sukcesu, a potrawa ta stanowi doskonały pretekst do kreatywności w kuchni.

Cytrynowy mazurek wielkanocny

Szukasz prostego, pysznego i szybkiego deseru wielkanocnego? Wielkanocny mazurek jest zatem tym, co musisz przygotować. Pyszny waniliowy kruchy spód, połączony z cytrynowym kremem i migdałami, to idealny sposób na świętowanie wiosennego sezonu.

Składniki

Spód

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

1 szklanka masła w temperaturze pokojowej

2 szklanki cukru

2 jajka

2 żółtka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie

¾ szklanki cukru pudru

6 łyżek świeżego soku z cytryny

1 szklanka śmietanki 30

Migdały do dekoracji

Przygotowanie

W dużej misce lub na stolnicy połącz mąkę, masło i 2 szklanki cukru. Dodaj do tego dwa całe jajka, dwa żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20 minut do schłodzenia.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200°C.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Przekładając ciasto do formy, pamiętaj, aby pokryło także brzegi. Jeśli posiadasz małą blachę, podziel ciasto na dwie części.

Piecz spód mazurka w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, lub do zarumienienia.

W międzyczasie do garnuszka wlej szklankę śmietany 30 i cukier puder. Gotuj ciasto, aż do momentu, gdy zacznie wrzeć, cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnuszek z ognia. Ucieraj masę mikserem, lub drewnianą łyżką, stopniowo dodając sok z cytryny.

Kiedy składniki zostaną połączone na gładką masę, wyłóż ją na upieczony kruchy spód. 

Udekoruj ciasto migdałami wedle uznania. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *