Uncategorized

Przepis na domowe batony idealne do szkoły

przepis na zdrowe batoniki

Batony domowej produkcji wcale nie muszą być słodkie i tuczące. Wręcz przeciwnie – przy odrobinie dobrej woli i cierpliwości, można stworzyć bardzo smaczne i pożywne przekąski, w które warto wyposażyć dzieci do szkoły. Jak je przyrządzić? Z jakich rozwiązań skorzystać, aby takie niecodzienne, bo domowe batony były naprawdę smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe?

Zdrowy baton = zdrowe składniki

Aby stworzyć zdrowy i smaczny baton, którym dzieci będą się chętnie zajadać, nie trzeba wielu składników. Wręcz przeciwnie – można do tego celu wykorzystać produkty, które znajdują się w praktycznie każdym, dobrym sklepie ze zdrową żywnością. W skład takich przykładowych batonów może wejść m.in:

– 200 g daktyli,

– od 50 do 60 gram słonecznika,

– 200 g orzechów włoskich,

– 1 łyżka kakao (opcjonalnie może być więcej),

– 3 łyżki siemienia lnianego, 

– od połowy do całej szklanki płatków owsianych,

– opcjonalnie (zamiast płatków) można wykorzystać wiórki kokosowe.

Przygotowując batony, warto pamiętać o tym, aby ich konsystencja przypominała dość twardą plastelinę. Dzięki temu, przechowywanie ich przez dzieci będzie dużo wygodniejsze i to również w wysokiej temperaturze.

Wskazówki dotyczące produkcji batonów

Samo przygotowanie batonów nie jest trudne. Warto jednak pamiętać o kilku prostych wskazówkach, dzięki którym będą one wyróżniały się ciekawą, estetyczną formą i gładką fakturą. Aby tak było, warto wykorzystać blender lub też inne, wysokoobrotowe urządzenie. Owszem, można to wszystko robić ręcznie, ale mielenie powyższych, suchych składników, ani nie jest przyjemne, ani nie jest proste. Aby baton był gładki i estetyczny, musi być on wykonany za pomocą urządzenia o naprawdę dużej mocy. Słabszy sprzęt może po prostu zostać zniszczony. Nawiasem mówiąc, tak często bywa w przypadku orzechów lub daktyli. A jeśli chodzi o dobór optymalnego blendera, to warto postawić na sprzęt, który posiada ostrze w kształcie litery S.

Smaczne i pożywne batony dla dzieci – krok po kroku

Wbrew pozorom, zdrowe posiłki nie muszą być owocem wielogodzinnych, kuchennych prac. Tutaj przygotowanie batonów rozpoczyna się od zmielenia ich twardych składników w urządzeniu wysokoobrotowym. Poziom zmielenia może być tu praktycznie dowolny, począwszy od tzw. grudek, aż po “mąkę”. Im składniki zostaną dokładniej zmielone, tym bardziej gładka będzie faktura samego batonu. A jeśli posiadany blender jest zbyt słaby, to mielenie orzechów warto rozpocząć od ich wcześniejszego namoczenia. To samo zresztą dotyczy twardych, suszonych owoców, które również są bardzo podatne na działanie wody. Dodawać ją można również po przygotowaniu odpowiedniej masy, ale należy tu pamiętać o konieczności zachowania określonej konsystencji, gdyż zbyt miękki baton nadaje się wyłącznie do… spożycia w domu.

Gdy już obydwie masy – czyli orzechy i owoce – zostaną odpowiednio przygotowane, należy je ze sobą połączyć. Również i w tym przypadku sprawdzi się mocny, trwały i wysokoobrotowy sprzęt. Jeśli nie ma go w pobliżu, konieczne będzie wykorzystanie do tego celu dłoni. Jeśli wszystkie składniki zostaną poprawnie wymieszane, całość powinna się kleić niczym wspomniana już wcześniej, gęsta i klejąca plastelina. Oczywiście można też zadbać o to, by batony były bardziej “luźne”. Niestety, nie jest to optymalne rozwiązanie z punktu widzenia dzieci, które zabierają je ze sobą do szkoły (często w nagrzanych opakowaniach). 

A na koniec, słów kilka o dodatkach

Jeśli “batonowa dieta” ma być faktycznie bogata w wartościowe substancje odżywcze, to można ją doposażyć w ciekawe i być może zaskakujące dodatki. Wspomniane już wcześniej płatki owsiane, amarantus, a także wiórki kokosowe można śmiało wprowadzić do gotowej masy, tworząc w ten sposób smaczną i pożywną całość. Gdy już wszystkie składniki zostaną ze sobą połączone, należy wziąć pojemnik do pieczenia, a następnie wyłożyć go papierem. Na tak przygotowaną formę należy nałożyć masę, aczkolwiek trzeba ją przy okazji spłaszczyć łyżką lub ręką. Następnie masę należy zamrozić (około 30 minut w zamrażarce) i przechowywać w lodówce. Batony przed podaniem należy pokroić.

Tak przygotowana przekąska, będzie świetną alternatywą dla słodkich i tuczących batonów i innych przekąsek, z jakimi dzieci mogą się spotkać w sklepach lub marketach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *