Szukasz zdrowszego zamiennika kremu czekoladowego? Chciałbyś urozmaicić swoją kuchnię o nowe smaki? A może zastanawiasz się, jaki produkt nada niepowtarzalny charakter zarówno daniom wytrawnym, jak i deserom? Odpowiedzią jest tutaj krem kokosowy. Poznaj właściwości i zastosowanie naturalnego kremu z kokosa, a raz odkryty, pozostanie w Twojej kuchni na dłużej, pozwalając Ci cieszyć się wykwintnymi daniami oraz zdrowiem.
Zdrowe słodycze — niby oksymoron, a jednak prawda
W większości przypadków słodycze są zarówno kaloryczne, jak i niezdrowe. Na szczęście wraz z rozwojem medycyny i świadomości prozdrowotnej, coraz częściej ludzie sięgają po bardziej wartościowe przekąski, w tym zamienniki cukru. W ten sposób można zachować równowagę między dietą a zachciankami swojego podniebienia.
Przykładem takiego produktu jest krem kokosowy. Jest on mniej popularny od znanych wszystkim kremów kakaowo-orzechowych, aczkolwiek równie smaczny. Zdecydowanie naturalny krem z kokosa może być traktowany jako urozmaicenie w kuchni.
Od dłuższego czasu wytwory kokosowe zyskują na popularności. Posiadają charakterystyczny zapach, a do tego stanowią źródło licznych składników odżywczych. Wzbogacenie swojego codziennego menu o miąższ kokosowy, połączony z ćwiczeniami fizycznymi, znacznie przyczyniają się do poprawy nie tylko zdrowia, ale i samopoczucia oraz kondycji. Uznaje się, że produkt ten stosowany z umiarem wspiera zastosowane metody odchudzania, zwłaszcza że jest częstym składnikiem diety ketogenicznej. Co warto wiedzieć o właściwościach i zastosowaniu kremu kokosowego.
Czym jest naturalny krem z kokosa?
Krem kokosowy tworzony jest ze zmielonego miąższu kokosa. Jego gęstość w największym stopniu zależna jest od wykorzystywanej temperatury podczas obróbki termicznej. Dużym atutem tego kremu jest to, iż dobrej jakości produkt nie zawiera zbędnych dodatków w postaci substancji słodzących i zapachowych, konserwantów, a także sztucznych barwników. Dzięki temu można rozkoszować się naturalnym smakiem kokosa, łącznie z bogactwem jego wartości odżywczych. Sam smak i zdrowie — to receptura na idealny krem kokosowy na kanapki, szczególnie dla dzieci.
Właściwości zdrowotne kremu kokosowego i jego pozytywny wpływ na samopoczucie
Zmielony miąższ kokosowy stanowi źródło ważnych dla zdrowia elementów. W dużej mierze składa się on z tłuszczów, a następnie kolejno: z węglowodanów, w tym błonnika, a następnie białka. Dużym atutem tego wyrobu jest bogactwo mikroelementów. Należy wyszczególnić wapń, witaminę B, C, D, E i K, magnez, potas, cynk, sód i żelazo.
Mimo wszystko, największe zainteresowanie wśród dietetyków, naturalny krem z kokosa wzbudza za pomocą zawierania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, czyli MTC, posiadających zdolności lecznicze.
7 sposobów na zastosowanie i wykorzystanie kremu kokosowego
Zmielony miąższ kokosa można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jest to idealne uzupełnienie dań wytrawnych, jak i słodkich. Mimo iż głównie kojarzy się z kuchnią azjatycką, to swoje zastosowanie znajdzie także w polskich śniadaniach na słodko, a nawet w wypiekach.
Warto zapoznać się z pięcioma sprawdzonymi sposobami na wykorzystanie kremu kokosowego:
● jako źródło tłuszczu do gotowanej na mleku jaglanki z owocami;
● jako zdrowy zamiennik bitej śmietany w deserach owocowych;
● jako wzmacniacz smaku do koktajli i smoothie;
● jako podkreślenie orientalnych smaków dań, np. ryżu z kurczakiem i warzywami;
● jako odrobina słodyczy do naleśników, omletów i racuchów z pełnoziarnistej mąki;
● jako dresing lub sos do sałatek;
● idealnie sprawdzi się jako pasta do smarowania — krem kokosowy na kanapki.
Co ciekawe, krem kokosowy to idealna substancja wiążąca. Z tego powodu warto zawierać go w przepisach na ciasto, tym bardziej że dzięki niemu ciasta będą zwarte.
Innym przykładem wykorzystywania naturalnego kremu z kokosa jest kosmetyka. Dobrze sprawdzi się w pielęgnacji włosów.
Jak widać, popularne kremy czekoladowe mają prawdziwą konkurencję. Zyskując coraz bardziej na popularności, kokos jest wykorzystywany w polskiej kuchni. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza nietuzinkowemu smaku i kremowej konsystencji. Wspaniale pasuje do deserów, jak i dań wytrawnych. W kosmetykach wspomaga pielęgnację skóry i włosów. A przy tym wszystkim jest naprawdę zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.