Ryż czarny 1 kg
Opis
RYŻ CZARNY
Czarny ryż, znany również jako czarny ryż jaśminowy, również fioletowym, ryżem zakazanym lub czarny ryż indonezyjski, to odmiana ryżu o intensywnym, głębokim kolorze i lekko orzechowym posmaku. Jest on alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu i zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Jak gotować ryż czarny?
Ryż lekko kleisty:
Ziarna ryżu przepłukać ciepłą woda.
Następnie zalać ziarna ryżu zimną, osolona wodą (ilość wody musi być dwukrotnie większa niż ilość ryżu).
Ryż gotować na małym ogniu przez 30-40 minut pod przykryciem (do miękkości), mieszając co kilka minut aby nie przywarł do garnka.
Ryż sypki:
W celu otrzymania ryżu sypkiego należy dwukrotnie przepłukać ziarno ryżu zimną wodą przed gotowaniem, a następnie wrzucić ryż do gotującej się wody.
Ryż gotować do miękkości (około 25 min) po czym przepłukać ugotowany ryż ciepłą wodą.
Składniki: ryż czarny
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
1500 kJ/ 354 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
3,2 g 0,8 g |
Węglowodany: - cukry |
72 g 0,7 g |
Błonnik |
3,1 g |
Białko |
7,7 g |
Sól |
0 g |
Dane techniczne
Opakowanie | Torebka doypack z zamknięciem strunowym. Torebki te charakteryzują się wysoką barierowością i wytrzymałością mechaniczną. |
Termin ważności | Data przydatności do spożycia znajduje się na etykiecie produktu. |
Informacje o alergenach | Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, gorczycę, orzechy, orzechy ziemne, seler, sezam, dwutlenek siarki i soję. |
- | Pakowanie wymienionych produktów jest rozdzielone czasowo, jednak nie możemy w 100% zagwarantować, że w pakowanych produktach nie znajdą się śladowe ilości alergenów. |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.