Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN 500ml
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia marki Aristeon. Prosto z wyspy Zakynthos!
Oliwa z oliwek Aristeon Extra Virgin to najlepsza odmiana oliwy do Twojej kuchni. To oliwa z pierwszego tłoczenia, nierafinowana, dzięki temu ma wyjątkowy smak i zapach. Zamknięta jest w szczelnej puszce, która nie przepuszcza promieni słonecznych ani powietrza. Dzięki zamknięciu oliwy w tak szczelnej puszce, nie traci ona w żaden sposób na jakości i na długo pozostaje świeża. - jej świeżość i jakość gwarantuje także materiał wyściełający puszkę - najwyższej jakości poliester. Ma naprawdę intrygujący smak. Jest bardzo delikatny, bardzo lubią ją także dzieci!
Oliwa z pierwszego tłoczenia - dlaczego jest najlepsza?
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oznacza, że powstaje w procesie mechanicznym, nie jest rafinowana. Zachowuje dzięki temu wszystkie swoje właściwości odżywcze. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest po prostu sokiem z oliwek, a oliwa rafinowana to oliwa podana obróbce chemicznej. Warto postawić więc na oliwę mniej przetworzoną.
Oliwa z Grecji - z najlepszych oliwek i klimatu
Oliwa ARISTEON powstaje z oliwek rosnących na greckiej wyspie Zakhynthos. Panują tam idealne warunki do uprawy drzew oliwnych. Oliwki rosną tam przez cały rok, a zbierane są w bardzo konkretnym etapie wzrostu, gwarantującym jakość i smak. W uprawie nie stosuje się żadnych chemicznych środków ochrony roślin. Są później przenoszone do manufaktury ARISTEON, co z greckiego oznacza DOSKONAŁOŚĆ (przypadek? Nie sądzę):). To rodzinna manufaktura, istniejąca od 1850 roku! Lata doświadczeń w przetwórstwie oliwek daje gwarancję najwyższej jakości produktu. Oliwa w wytwórni ARISTEON niemalże otoczona jest kultem! Funkcjonuje tam nawet muzeum z eksponatami, które pokazują, jak dawniej zbierano oliwki i jak produkowano oliwę.
Oliwa z pierwszego tłoczenia - doskonała do smażenia
Oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VIRGIN nadaje się do smażenia! Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Do czego jeszcze możesz stosować oliwę Aristeon?
Jak mogłaś/mogłeś przeczytać powyżej, na oliwie można smażyć. Oliwa z oliwek ma jednak szerokie zastosowanie w kuchni. Ekologiczna oliwa EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek, a także do grillowanej ryby.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.