Ziele angielskie ziarno i mielone - sklep i hurtownia Vitline
Sklep i hurtownia Vitline oferują ziele angielskie zarówno w formie ziaren, jak i mielonej. Produkty są dostępne w kilku wariantach – ziele angielskie w postaci ziarna można u nas kupić w opakowaniu 100 g oraz w słoiku 300 g, a ziele angielskie mielone sprzedajemy w opakowaniu 200 g.
Ziele angielskie ziarno

8,99 zł
Cena regularna:
11,90 zł
Do czego użyć ziele angielskie?
Ziele angielskie ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do dań mięsnych – jest świetnym dodatkiem do gulaszu, pieczonych mięs i pasztetów. Sprawdza się również jako przyprawa do marynat mięsnych, np. do wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. W niezwykły sposób wzbogaca też smak kiełbas i wędlin. Ziele angielskie to także kluczowy składnik wielu zup, w tym rosołu, barszczu oraz zupy pomidorowej. To również przyprawa, która nadaje głębi sosom pieczeniowym, grzybowym i pomidorowym. Jego kolejne zastosowanie to kiszonki i przetwory – może być stosowane do ogórków kiszonych, kapusty kiszonej oraz grzybów marynowanych. Może ono być również z powodzeniem wykorzystywane do konserwowania warzyw i owoców. Wykorzystuje się je też w napojach i deserach – jest aromatycznym dodatkiem do grzanego wina i kompotów, pasuje również do ciast piernikowych i korzennych ciasteczek. Warto pamiętać o tym, że ziele angielskie ma intensywny aromat, dlatego też należy używać go oszczędnie.
Właściwości i wartości odżywcze ziela angielskiego
Do właściwości zdrowotnych ziela angielskiego należy zaliczyć przede wszystkim jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – produkt ten zawiera bowiem eugenol, który zwalcza infekcje i stany zapalne. Wspomaga ono również trawienie pobudzając wydzielanie soków trawiennych, prze co pomaga przy wzdęciach i niestrawności. Ziele angielskie łagodzi także bóle mięśni i stawów, przez co jest często stosowane w medycynie naturalnej jako środek przeciwbólowy. Wspomaga ono również układ krążenia, dzięki czemu może pomagać w regulacji ciśnienia krwi. Na dodatek działa rozgrzewająco, dzięki czemu jest idealne na przeziębienia i grypę. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze ziela angielskiego, 100 g produktu ma 263 kcal, 6 g białka, 8,7 g tłuszczy, 72 g węglowodanów i 21,6 g błonnika. Zawiera ono wapń, żelazo, magnez, potas i mangan, które wzmacniają kości i układ nerwowy. Warto też dodać, że ziele angielskie jest bogate w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia.
Zastosowanie w kuchni ziela angielskiego mielonego i w ziarnie
Ziele angielskie to wszechstronna przyprawa o korzennym, lekko pieprzowym smaku. Można je stosować w całości lub mielone. Świetnie dodaje głębi smaku gulaszom, pieczeniom i pasztetom, jest idealne do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, może być też z powodzeniem dodawane do domowych wędlin i kiełbas. Ziele angielskie sprawdza się także w zupach – podkreśla smak wywaru w rosole, zupie pomidorowej, barszczu czy kapuśniaku. Sosom pieczeniowym, pomidorowym i grzybowym dodaje zaś aromatu i lekko pikantnej nuty. Przyprawa ta jest też niezbędnym składnikiem ogórków kiszonych i kapusty kiszonej, poprawia też smak marynowanych grzybów i warzyw. Doskonale sprawdza się w połączeniu z grzanym winem i kompotami, którym nadaje unikalny, korzenny aromat. Znajdziemy je również w ciastach piernikowych i ciasteczkach korzennych, gdzie świetnie komponuje się z cynamonem i goździkami. Uwaga - w zupach i sosach najlepiej używać ziela w całości, a przed podaniem je usunąć. Z kolei do marynat i ciast zaleca się stosowania ziela angielskiego w mielonej formie.