PROMOCJE
Babka jajowata łuski 1 kg
Babka jajowata łuski 1 kg

47,00 zł

Cena regularna: 55,99 zł

Najniższa cena: 55,99 zł
szt.
Kolendra ziarno 150 g | KRÓTKI TERMIN 06.2025
Kolendra ziarno 150 g | KRÓTKI TERMIN 06.2025

2,99 zł

Cena regularna: 3,09 zł

Najniższa cena: 4,59 zł
szt.
Mąka gryczana 500 g | KRÓTKI TERMIN 07.2025
Mąka gryczana 500 g | KRÓTKI TERMIN 07.2025

4,19 zł

Cena regularna: 4,50 zł

Najniższa cena: 8,95 zł
szt.
Orzechy arachidowe w czekoladzie 200g
Orzechy arachidowe w czekoladzie 200g

9,98 zł

Cena regularna: 9,99 zł

Najniższa cena: 14,90 zł
szt.
Mąka ryżowa 500 g  | KRÓTKI TERMIN 22.07.2025
Mąka ryżowa 500 g | KRÓTKI TERMIN 22.07.2025

3,59 zł

Cena regularna: 4,00 zł

Najniższa cena: 5,15 zł
szt.
Erytrol (erytrytol) 1 kg
Erytrol (erytrytol) 1 kg

17,99 zł

Cena regularna: 20,99 zł

Najniższa cena: 20,99 zł
szt.
Erytrol (erytrytol) 700 g
Erytrol (erytrytol) 700 g

12,99 zł

Cena regularna: 14,99 zł

Najniższa cena: 14,99 zł
szt.
Żurawina suszona w czekoladzie 200g
Żurawina suszona w czekoladzie 200g

15,99 zł

Cena regularna: 16,00 zł

Najniższa cena: 18,90 zł
szt.
Gorczyca czarna ziarno 200 g  | KRÓTKI TERMIN 31.07.2025
Gorczyca czarna ziarno 200 g | KRÓTKI TERMIN 31.07.2025

3,29 zł

Cena regularna: 3,35 zł

Najniższa cena: 6,35 zł
szt.
Ciasto "KADAYIF" YOREM 500g
Ciasto "KADAYIF" YOREM 500g

25,00 zł

Cena regularna: 29,99 zł

Najniższa cena: 29,99 zł
szt.
Mak biały 1 kg
Mak biały 1 kg

21,99 zł

Cena regularna: 24,50 zł

Najniższa cena: 24,50 zł
szt.
Sezam łuskany 100 g | KRÓTKI TERMIN 06.2025
Sezam łuskany 100 g | KRÓTKI TERMIN 06.2025

3,50 zł

Cena regularna: 3,60 zł

Najniższa cena: 4,10 zł
szt.

Pektyna spożywcza do dżemów - sklep i hurtownia Vitline

Pektyna spożywcza to naturalny zagęstnik, który jest powszechnie stosowany w przetwórstwie owoców, szczególnie do przygotowywania dżemów, galaretek i konfitur. Produkt ten skraca czas gotowania, zapewnia idealną konsystencję, nawet przy niskiej zawartości cukru oraz doskonale nadaje się do konfitur i marmolad, szczególnie z owoców o niskiej zawartości naturalnej pektyny (np. truskawki, maliny). W sklepie i hurtowni Vitline znajdziecie Państwo pektynę wysokiej jakości, idealną do domowego i przemysłowego wykorzystania. Oferujemy produkt w różnych gramaturach - od małych opakowań przeznaczonych dla użytkowników domowych po większe ilości dla przetwórni i gastronomii.

Pektyna

Pektyna 1 kg Pektyna 1 kg
Producent: Vitline
Cena:

96,00 zł

szt.
zobacz więcej
Pektyna 100 g Pektyna 100 g
Producent: Vitline
Cena:

12,95 zł

szt.
zobacz więcej
Pektyna spożywcza 500 g - słoik Pektyna spożywcza 500 g - słoik
Producent: Vitline
Cena:

56,79 zł

szt.
zobacz więcej

Pektyna – właściwości i zastosowanie

Pektyna to naturalny wielocukier (polisacharyd) występujący w ścianach komórkowych roślin, zwłaszcza w owocach. Dzięki swoim właściwościom żelującym, stabilizującym i zagęszczającym znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. W połączeniu z cukrem i kwasem (np. cytrynowym) pektyna tworzy żele, które są podstawą do produkcji dżemów i galaretek. Pektyna jest pozyskiwana głównie z owoców cytrusowych (skórki) lub jabłek, a więc jest produktem roślinnym, co czyni ją odpowiednim dla wegan. Na dodatek łatwo rozpuszcza się w gorącej wodzie, co ułatwia jej stosowanie w różnych produktach. Pektyna wspomaga zdrowie jelit, jako błonnik pokarmowy, stymulując rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga regulację poziomu cukru i przyczynia się do detoksykacji organizmu. Pozwala uzyskać gęstą, żelową konsystencję, szczególnie w owocach o niskiej zawartości naturalnej pektyny (np. truskawki, wiśnie). Może być wykorzystywana do produkcji żelków, marmolad, cukierków oraz jako stabilizator w nadzieniach. Ponadto jest stosowana w niskokalorycznych przetworach, dzięki zdolności zagęszczania bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru.

Do czego użyć pektyny?

Pektyna ma wiele zastosowań. Przede wszystkim ułatwia zagęszczanie dżemów z owoców o niskiej zawartości naturalnej pektyny, takich jak truskawki, wiśnie czy jagody. Świetnie nadaje się też do galaretek z jabłek, porzeczek czy agrestu. Jest też uznawana za jeden z najważniejszych składników domowych żelków i owocowych marmoladek. Ponadto stabilizuje ciasta i owocowe nadzienia zapobiegając ich wyciekom podczas pieczenia. Znajdziemy ją również w produktach dietetycznych i wegańskich - pektyna niskoestryfikowana umożliwia bowiem przygotowanie przetworów o obniżonej zawartości cukru lub bezcukrowych. Warto też dodać, że pektyna stanowi zamiennik żelatyny w wegańskich przepisach na galaretki czy musy. Ponadto dodatek pektyny może zagęścić zupy lub sosy, nadając im aksamitną konsystencję. Może być ona również używana do klarowania konsystencji soków i smoothie. Jednocześnie pektyna jako naturalny zagęstnik jest stosowana w maseczkach oczyszczających i nawilżających.

Jak używać pektynę spożywczą?

Kluczem do sukcesu w używaniu pektyny jest jej odpowiednie proporcjonowanie i dodanie we właściwym momencie. I tak pektyna wysokoestryfikowana (HM) wymaga obecności cukru i kwasu (np. cytrynowego), aby aktywować proces żelowania. Jest ona stosowana głównie do klasycznych dżemów i galaretek o wysokiej zawartości cukru. Z kolei pektyna niskoestryfikowana (LM) żeluje w obecności jonów wapnia, co czyni ją idealną do przetworów niskocukrowych lub bezcukrowych. Ten rodzaj pektyny sprawdza się w produktach dietetycznych, dla diabetyków oraz w kuchni wegańskiej. Jeżeli chodzi o praktyczne wskazówki dotyczące używania pektyny, przede wszystkim należy unikać grudek – należy mieszać pektynę z cukrem przed dodaniem do potrawy lub rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Po dodaniu pektyny należy gotować potrawę przez 1-2 minuty, a następnie przeprowadzić "test zimnego talerzyka", nakładając kroplę masy na zimny talerz, aby sprawdzić konsystencję po ostygnięciu. Należy pamiętać o tym, że owoce takie jak truskawki, maliny czy wiśnie wymagają więcej pektyny niż te naturalnie bogate w pektynę (np. jabłka, porzeczki, cytrusy).

Co to jest pektyna?

Pektyna to polisacharydowa skrobia występująca w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Często używana jako zagęszczacz do gotowania i pieczenia. W połączeniu z cukrem i kwasem sprawia, że po ostygnięciu dżemy i galaretki nabierają półstałej konsystencji. Pektyny można pozyskiwać z szerokiej gamy owoców i warzyw, jak na przykład jabłka, owoce cytrusowe, morele, pigwę, śliwki, jeżyny, wiśnie, marchew. Ilość pektyny w owocach i warzywach znacznie się różni. Dojrzałe owoce mają również niższy poziom pektyn, niż niedojrzałe.

Jaka jest różnica między żelatyną a pektyną?

Żelatyna jest bardziej powszechnym i dłużej znanym składnikiem niż pektyna, chociaż obie działają, aby zapewnić galaretowatą konsystencję w produktach spożywczych i daniach. Główną różnicą między nimi jest źródło, z której są pozyskiwane. Żelatyna, najczęściej wieprzowa wytwarzana jest z produktów zwierzęcych, a pektyna pochodzi z owoców, przez co jest przyjazna weganom i wegetarianom.

Jak działa pektyna?

Występująca w sproszkowanej wersji, musi być rozpuszczona w wodzie. Pektyny właściwości to tak naprawdę zmiana na konsystencję żelową. Potrzebuje ona jednak do tego innych składników, jak na przykład cukier bądź słodzik.

Czy pektyna jest zdrowa?

Spożycie pektyny może przynieść kilka korzyści zdrowotnych:

  • Reguluje poziom cukru i tłuszczu we krwi co może pomóc w leczeniu cukrzycy. Wiążąc się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym, zapobiega jego wchłanianiu, co może obniżyć ryzyko chorób serca.
  • Zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, zmniejszając stan zapalny i uszkodzenia komórek.
  • Zmniejsza ryzyko nadwagi — spożycie błonnika skutecznie reguluje pracę jelit, zapewnia sytość, zmniejszając spożycie nadmiernych kalorii i jest niskokaloryczna
  • Pomaga w problemach żołądkowo-jelitowych — jako rozpuszczalny błonnik o właściwościach żelujących, pektyna wspomaga trawienie na wiele sposobów. Zmieniając się w żel w przewodzie pokarmowym, zmiękcza stolec i przyspiesza czas przejścia materiału przez przewód pokarmowy, zmniejszając zaparcia. Ponadto błonnik rozpuszczalny jest prebiotykiem — źródłem pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach.

Pektyna do dżemów, gdzie kupić? - w Vitline!

Proszek lub płyn pektynowy można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, bądź w Internecie. W Vitline.pl możesz znaleźć nie tylko pektynę do własnych przetworów, ale i szeroki wybór bakalii, orzechów, nasion, past, przypraw, słodzików i superfoods. Kupowanie od sprawdzonego producenta gdzie dodatkowo znajdziesz wszystko jest nie tylko wygodniejsze, ale i bardziej opłacalne.

Jak przechowywać pektynę?

Proszek można przechowywać w szafce lub spiżarni i najlepiej przechowywać ją do roku po otwarciu. Pozostawiona na kolejny sezon konserwowy, może nie zadziałać tak dobrze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl