Orzechy brazylijskie ekologiczne - sklep i hurtownia Vitline
Orzechy brazylijskie w sklepie i hurtowni Vitline to produkty, które są wartościowym elementem zdrowej diety. Orzechy pochodzą z Ameryki Południowej, głównie z Brazylii i Boliwii, gdzie rosną w tropikalnych lasach deszczowych. Znane są z dużej zawartości selenu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz wsparcia układu odpornościowego. Warto wiedzieć, że już dwa orzechy brazylijskie dziennie mogą pokryć zapotrzebowanie na selen, co pomaga także w regeneracji komórek i detoksykacji organizmu. Z drugiej strony należy pamiętać, że nadmiar selenu może być szkodliwy, dlatego ich spożycie warto ograniczyć do zalecanej porcji. Oprócz selenu orzechy brazylijskie - sklep i hurtownia Vitline - są bogate w minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor i cynk, które wspierają zdrowie kości, mięśni oraz poprawiają stan skóry i włosów. Orzechy brazylijskie to również solidne źródło roślinnego białka, co czyni je cennym dodatkiem do diety wegańskiej i wegetariańskiej. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu (ok. 70 proc.), są to głównie korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ sercowo-naczyniowy.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie - skład i wartości odżywcze
Orzechy brazylijskie pochodzą z Ameryki Południowej. Można je znaleźć w wielu różnych mieszankach orzechowych i cieszą się dużą popularnością ze względu na przyjemny, lekko słodki i przypominający migdały smak. Nic dziwnego, bo to prawdziwy dostawca energii. Tylko dwa orzechy brazylijskie wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ważne pierwiastki śladowe i minerały. Orzechy brazylijskie są bogate w wiele składników odżywczych i mają wysoką wartość kaloryczną. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 650 kcal, 14 g białka, 66 g tłuszczu (w tym 15 g tłuszczów nasyconych), 12 g węglowodanów (w tym 2,3 g cukrów) o 8 g błonnika. Równie imponująco prezentują się dane dotyczące ich składników mineralnych w 100 g orzechów brazylijskich. Znajdziemy tam ok. 1917 µg selenu (jest to bardzo wysokie stężenie – podkreślmy, że 100 g produktu pokrywa kilka tysięcy procent dziennego zapotrzebowania), 376 mg magnezu, 725 mg fosforu, 659 mg potasu, 160 mg wapnia, 2,4 mg żelaza i 4,2 mg. Jeżeli chodzi witaminy, orzechy brazylijskie w 100 g mają 5,7 mg witaminy E, 0,6 mg witaminy B1 (tiamiya) oraz 22 µg kwasu foliowego (witaminy B9). Co do korzyści zdrowotnych, orzechy brazylijskie – skład i wartości odżywcze są najbogatszym źródłem selenu, który wspiera zdrowie tarczycy, układu odpornościowego i działa jako silny przeciwutleniacz. Warto też wiedzieć, że zawierają one zawierają zdrowe tłuszcze, które mogą korzystnie wpływać na serce, a także błonnik, który pomaga w trawieniu i wspiera zdrowie jelit. Należy jednak pamiętać o tym, by spożywać orzechy brazylijskie z umiarem – ze względu na bardzo wysoką zawartość selenu, zaleca się spożywać 1-2 orzechy dziennie.
Orzechy brazylijskie – źródło cennych minerałów
Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem cennych minerałów ze względu na ich specyficzne środowisko wzrostu i proces gromadzenia składników odżywczych. Należy w tym miejscu wyjaśnić, że rosną one w amazońskich lasach deszczowych, gdzie gleby są szczególnie bogate w minerały. Drzewa orzecha brazylijskiego wchłaniają te minerały z gleby, zwłaszcza selen, który jest obecny w wysokim stężeniu w tych regionach. Ponadto Selen jest pierwiastkiem śladowym, ale odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu jako przeciwutleniacz i wspiera pracę układu odpornościowego. Oprócz selenu, orzechy brazylijskie – źródło cennych minerałów zawierają magnez, fosfor, potas, cynk i wapń. Minerały te są niezbędne dla zdrowia kości, układu nerwowego, serca oraz metabolizmu. Dodajmy, że drzewa orzecha brazylijskiego nie są uprawiane komercyjnie na wielką skalę, ponieważ wymagają specyficznych warunków wzrostu, jak lasy deszczowe. Dzięki temu orzechy te mają mniej zanieczyszczeń chemicznych i są pełne naturalnych składników odżywczych. Skoro już mowa o korzyściach zdrowotnych mających miejsce dzięki zawartości minerałów, należy wiedzieć, że selen wspiera zdrowie tarczycy oraz działa jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Z kolei Magnez wpływa na zdrowie mięśni i kości oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dla odmiany fosfor jest ważny dla kości i zębów oraz wspiera metabolizm energii. Z kolei cynk wspiera układ odpornościowy, gojenie ran i zdrowie skóry. Dodajmy, że dzięki wyjątkowemu środowisku naturalnemu i zdolności gromadzenia minerałów, orzechy brazylijskie stanowią bardzo bogate i łatwo przyswajalne źródło tych składników, co czyni je cennym elementem diety.
Ekologiczne orzechy brazylijskie z sklepu Vitline
W sklepie Vitline można znaleźć ekologiczne orzechy brazylijskie, które cieszą się popularnością ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Wspomniane produkty są pozyskiwane z wyselekcjonowanych upraw i przechowywane tak, aby zachować świeżość i właściwości zdrowotne. Nasze produkty są naturalne i przeznaczone dla osób dbających o zdrową dietę, którym zależy na spożywaniu zdrowych artykułów spożywczych, które nie posiadają dodatków chemicznych i innych substancji szkodliwych dla zdrowia.
Prozdrowotne właściwości orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie dostarczają do organizmu selen. Organizm potrzebuje tego pierwiastka do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Wzmacnia również układ odpornościowy i może pomóc organizmowi w detoksykacji i regeneracji komórek. Jednak zbyt duża ilość selenu może być szkodliwa i prowadzić do zatrucia selenem. Dlatego dwa orzechy brazylijskie wystarczą do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na selen. Oprócz selenu orzechy brazylijskie zawierają również minerały i pierwiastki śladowe wapń, magnez, fosfor i cynk. Te minerały wspierają mięśnie i kości. Cynk jest również dobry na porost włosów.
Orzechy brazylijskie — cenne źródło białka
Orzechy brazylijskie zawierają również dużo białka roślinnego. Stanowią zatem dobry dodatek do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Chociaż orzechy brazylijskie zawierają do 70% tłuszczu i mają szczególnie dużo kalorii, mogą być stałym produktem w zdrowej, zbilansowanej diecie. Tłuszcze zawarte w orzechach brazylijskich to głównie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do przetrwania organizmu. Wzmacniają układ sercowo-naczyniowy, a nawet obniżają całkowity cholesterol we krwi. Warto o tym pamiętać podczas spożywania orzechów brazylijskich.
Orzechy brazylijskie — czy są zdrowe dla serca?
Orzechy brazylijskie zachwycają wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i zdrowie serca. Zawarty w nim również błonnik zmniejsza również ryzyko zawału serca. Badania wykazały, że diabetycy są narażeni na mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca, jeśli regularnie jedzą orzechy.
Działanie przeciwzapalne orzechów brazylijskich
Stan zapalny u osób dotkniętych przewlekłą chorobą znacznie się zmniejsza dzięki zaledwie jednemu orzechowi brazylijskiemu dziennie. Od dawna wiadomo, że orzechy brazylijskie mają również właściwości przeciwzapalne, a zawdzięczają to zawartym w nich przeciwutleniaczom.
Orzechy brazylijskie — czy mogą pleśnieć?
W zależności od tego, jak orzechy zostały łuskane, są one szczególnie podatne na pleśń i związane z nią toksyny pleśniowe, takie jak aflatoksyna. Aflatoksyny mogą być rakotwórcze, dlatego orzechy są badane pod kątem obecności grzybów za pomocą specjalnych lamp UV. Prawdopodobieństwo, że hurtownia orzechów lub supermarket sprzedają orzechy zarażone grzybem, jest bardzo niskie.
Jak przechowywać orzechy brazylijskie?
Nieprawidłowe przechowywanie orzechów w domu może również powodować rozwój aflatoksyn, dlatego obrane orzechy należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i szybko je spożywać. Jeśli orzechy mają stęchły, gorzki lub zjełczały smak i są przebarwione, nie należy ich już jeść.
Czy orzechy brazylijskie uczulają?
Reakcje alergiczne na orzechy brazylijskie zwykle występują rzadko lub w niewielkim stopniu u osób z alergią na orzechy. Jednak, jeśli jesteś uczulony na pyłki, możesz być uczulony również na orzechy brazylijskie, które zawierają białko bardzo podobne do pyłku.
Orzechy brazylijskie — zalecana ilość do spożycia
Orzechy brazylijskie mają wiele właściwości prozdrowotnych, ale nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Nie należy jeść więcej niż kilka dziennie. Jeśli spożyłeś znacznie więcej niż zalecana ilość, nie panikuj. W większości przypadków organizmowi udaje się rozłożyć nadmiar selenu. Również ze względu na stosunkowo wysoką zawartość kalorii wystarczy spożywać tylko kilka orzechów brazylijskich dziennie. Jeśli będziesz stosować się do tego ograniczenia, z pewnością orzechy brazylijskie przyniosą korzyści Twojemu organizmowi.