Kwasek cytrynowy spożywczy - sklep i hurtownia Vitline
Sklep i hurtownia Vitline oferują kwasek cytrynowy spożywczy E330 w różnych opakowaniach. Kwasek cytrynowy to bezzapachowy, krystaliczny proszek o kwaśnym smaku, który jest szeroko stosowany w kuchni jako przeciwutleniacz do owoców i sałatek, a także jako zamiennik cytryny w sosach sałatkowych czy koktajlach. W gospodarstwie domowym doskonale sprawdza się w usuwaniu kamienia z armatury oraz czajników, wspomaga usuwanie plam podczas prania, czyści osady po herbacie z kubków oraz wnętrza kuchenek mikrofalowych.
Kwasek cytrynowy
Właściwości kwasu cytrynowego
Kwas cytrynowy jest organicznym związkiem chemicznym. Jest to biały, krystaliczny proszek lub granulat o wyraźnie kwaśnym smaku. Produkt ten bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a także w alkoholu etylowym. Jego temperatura topnienia to 153°C - w wyższych ulega on rozkładowi. Z racji tego, że jest kwasem trójprotonowym, jego pH w roztworze wodnym jest niskie. Substancja ta wiąże jony metali, co zapobiega ich osadzaniu się. Warto też dodać, że kwas cytrynowy spowalnia utlenianie tłuszczów i innych związków organicznych. Najczęściej jest wykorzystywany jako regulator kwasowości w napojach, sokach i dżemach. Doskonale sprawdza się również jako konserwant żywności (E330), który zapobiega psuciu się produktów. Może też służyć jako wzmacniacz smaku. W gospodarstwie domowym jest wykorzystywany do odkamieniania czajników, ekspresów do kawy czy pralek. Bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem osadów z mydła i tłuszczu, może też służyć do wybielania i odplamiania. Kwas cytrynowy ma też szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej i farmaceutycznej – reguluje pH, jest też dodawany do past do zębów i płynów do płukania ust.
Kwas cytrynowy – zastosowanie
Kwas cytrynowy znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach ze względu na swoje właściwości kwasowe, chelatujące i przeciwutleniające. Jest dodawany do napojów, dżemów, galaretek, cukierków, przetworów owocowych i warzywnych. Hamuje rozwój drobnoustrojów i pleśni wydłużając trwałość produktów. Ponadto działa jako wzmacniacz smaku, podkreślając smak napojów, potraw i deserów. Zapobiega też utlenianiu chroniąc owoce przed brązowieniem. W gospodarstwie domowym kwas cytrynowy jest używany do odkamieniania czajników, ekspresów do kawy, pralek i armatury łazienkowej. Nadaje się również do usuwania osadów z mydła i tłuszczu oraz wywabiania plam z herbaty, kawy i wina. Neutralizuje zapachy w zmywarkach, lodówkach czy kuchenkach mikrofalowych i zapobiega osadzaniu się kamienia w instalacjach wodnych. Ponadto utrzymuje odpowiedni odczyn w kosmetykach, takich jak kremy, szampony czy żele pod prysznic. Jest też wykorzystywany jako przeciwutleniacz w kosmetykach i może być wykorzystywany do eksfoliacji – jako składnik peelingów chemicznych. Wzmacnia działanie płynów do płukania ust i past do zębów, chroni składniki aktywne leków przed degradacją i jest dodawany do syropów i tabletek musujących łagodząc ich mak. W przemyśle służy do oczyszczania metali i obróbki powierzchniowej.
Przeciwwskazania do stosowania kwasku cytrynowego
Kwasek cytrynowy jest bezpieczny w stosowaniu, ale czasami może powodować niepożądane efekty. U osób wrażliwych na kwas może wystąpić podrażnienie skóry, wysypka lub pieczenie, zwłaszcza przy bezpośrednim. Możliwe są też reakcje alergiczne, objawiające się świądem, zaczerwienieniem skóry czy problemami oddechowymi. Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka lub nadkwaśność po spożyciu produktów zawierających kwasek cytrynowy mogą odczuwać nasilenie objawów – może u nich występować zgaga lub pieczenie. W nadmiarze kwasek może podrażniać przewód pokarmowy, prowadząc do bólu brzucha lub biegunek. Ponadto substancja ta może osłabiać szkliwo zębów przy częstym stosowaniu (np. w napojach gazowanych, cytrusowych), co prowadzi do nadwrażliwości i zwiększa ryzyko próchnicy. Dlatego też należy unikać nadmiernej konsumpcji tego typu napojów i po ich spożyciu dokładnie płukać jamę ustną wodą. U osób o wrażliwej skórze kwasek cytrynowy w wysokich stężeniach może wywoływać zaczerwienienie, pieczenie lub uczucie dyskomfortu. Z tego względu przed użyciem kosmetyków zawierających kwas cytrynowy zaleca się przeprowadzenie testu uczuleniowego na małym fragmencie skóry.
Jak możemy wykorzystać kwasek w naszym gospodarstwie domowym?
Dzięki swoim właściwościom czyszczącym, odkamieniającym i konserwującym kwasek jest skutecznym, bezpiecznym i tanim sposobem na wiele codziennych problemów. Nadaje się do odkamieniania czajników i ekspresów do kawy, czyszczenia armatury, usuwania osadów w pralce, czyszczenia naczyń i sztućców, zmiękczania wody, usuwania plam, odświeżania zmywarki, neutralizowania zapachów w lodówce czy czyszczenia kuchenki mikrofalowej. Pozwala też na zachowanie koloru owoców i warzyw, może być zamiennikiem cytryny do zakwaszania napojów, sosów czy deserów, oraz umożliwia usunięcie tłuszcz i osadów z piekarnika czy przypalonej blachy. Kwasek sprawdza się również jako płukanka do włosów, może być wykorzystywany do peelingu skóry oraz barwienia tkanin.