Ksylitol - sklep i hurtownia Vitline
Ksylitol to naturalny słodzik, który zdobył uznanie wśród osób szukających zdrowych alternatyw dla tradycyjnego cukru. W sklepie Vitline oferujemy wysokiej jakości, certyfikowany BIO ksylitol, dostępny zarówno w sprzedaży detalicznej, jak i hurtowej. Jest to produkt idealny dla osób dbających o zdrowie, na diecie niskokalorycznej, a także dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi. Ksylitol pozyskiwany jest z naturalnych surowców roślinnych, głównie z brzozy, co zapewnia jego ekologiczną produkcję. Produkt w naszej ofercie jest w pełni organiczny, co gwarantuje czystość i wysoką jakość. Ksylitol ma również korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej, wspomagając walkę z próchnicą, ponieważ utrudnia rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie płytki nazębnej. W sprzedaży posiadamy różne opakowania ksylitolu, co pozwala na dopasowanie do indywidualnych potrzeb. Dzięki sprzedaży hurtowej, oferujemy atrakcyjne warunki współpracy dla firm, sklepów oraz dietetyków. Ksylitol jest doskonałą alternatywą dla cukru w wypiekach, napojach czy codziennym gotowaniu, umożliwiając zdrowe słodzenie potraw i napojów bez obawy o zdrowie. Wybierając BIO ksylitol, stawiasz na naturalną, zdrową alternatywę dla cukru, dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Ksylitol
Zdrowy zamiennik cukru - ksylitol
Cukier biały przyczynia się do rozwoju wielu chorób — od cukrzycy, poprzez miażdżycę na nowotworach kończąc. Niestety, jest stosowany w ogromnych ilościach przez producentów m.in. żywności i napojów gazowanych, czym znacznie przyczynia się do otyłości, przede wszystkim wśród najmłodszych. Jego spożycie sprawia, że szybko zyskujemy energię do działania i równie szybko ją tracimy. Dbając o harmonijny rozwój siebie i swoich najbliższych, warto zastanowić się nad jego całkowitym odstawieniem. Co więc zrobić i czym zastąpić biały słodzik? Ksylitol jest alternatywą pozwalającą na radość ze smakowania bez obaw o zdrowie. Poznaj właściwości zdrowotne ksylitolu.
Czym jest cukier brzozowy zwany ksylitolem?
Nie jest to odkrycie ostatnich czasów. Znajduje się w składzie takich owoców i warzyw, jak: maliny, truskawki, jagody, gruszki, kukurydza czy kalafior. Dlaczego więc nazywa się go cukrem brzozowym? Wynika to z tego, że na dużą skalę uzyskuje się go z kory fińskiej brzozy. Z wyglądu przypomina dobrze znany nam cukier biały. W przemyśle stosowany jest głównie przez producentów deserów ekologicznych. Są one oczywiście droższe niż te słodzone klasycznie, jednak należą do zdecydowanie zdrowszych przekąsek. Cukier brzozowy stanowi doskonały zamiennik zwykłego. Może być używany do słodzenia napojów, wypieku ciast (z wyjątkiem drożdżowych), a także przetworów owocowych.
Słodycz, która zapobiega próchnicy i odświeża oddech
Badania naukowców potwierdziły, że ksylitol nie rozkłada się w jamie ustnej, czyli nie powoduje namnażania się bakterii niszczących zęby. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym pozwala chronić je przed próchnicą. Te same badania dowiodły, iż gumy do żucia i dropsy z dodatkiem tej substancji są skuteczne w walce z nieświeżym oddechem. Niektórzy producenci past zaczęli dodawać ją do swoich produktów. Substancja uzyskana z kory fińskiej brzozy ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest to środek nawilżający, bo zapobiega utracie wody z naskórka i poprawia elastyczność warstwy rogowej.
Ksylitol poprawia wchłanianie wapnia, czyli stawy w formie
Doświadczenia dowiodły, że ksylitol jest również pomocny przy wchłanianiu wapnia w obrębie jelit. Naukowcy udowodnili, że w początkowej fazie zapalenia stawów wraz z zieloną herbatą pierwiastek ten może przyczynić się pozytywnie do procesu leczenia. Dodatkowo zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę. Warto pamiętać, że jak z każdą substancją, tak i z tą należy zachować umiar. Spożycie większych ilości ksylitolu może spowodować biegunkę. Liczba plusów przewyższa minusy produktu, który szturmem zdobywa cukierniczki i serca Polek i Polaków.
Wiele osób nie potrafi obyć się bez jedzenia słodkości. Bardzo często nie potrafimy przestawić się na picie gorzkiej herbaty czy kawy. Jeśli jednak chcemy zrzucić zbędne kilogramy, to powinniśmy znacznie ograniczyć spożywanie białego cukru. Warto wtedy sięgnąć po zdrowe i niskokaloryczne zamienniki białego cukru — takie jak ksylitol. Ksylitol jest znacznie mniej kaloryczny od białego cukru. Nie powoduje także szybkiego wzrostu cukru we krwi, co jest bardzo istotne dla cukrzyków. Jeżeli zatem chcesz obniżyć kaloryczność wypieków, warto zamienić klasyczny, biały cukier na zdrowy cukier brzozowy.
Dlaczego warto stosować ksylitol?
Przede wszystkim cukier pozyskiwany z kory brzozy jest słodzikiem naturalnym. Jego spożywanie, w przeciwieństwie do cukru białego, nie wpływa negatywnie na wzrost cukru we krwi, co bywa niebezpieczne dla diabetyków. Cukier brzozowy ma właściwości antybakteryjne, a także podnoszące odporność. Możemy więc wykorzystywać go w przypadku leczenia infekcji, a także próchnicy. Ksylitol jest więc doskonały do używania go przez każdego. Ze względu na niską kaloryczność możemy stosować go także w przypadku chęci zrzucenia zbędnych kilogramów, co jest doskonałą wiadomością dla osób przebywających na diecie, jednak niepotrafiących zrezygnować ze słodkiego smaku.
Ksylitol - zastosowanie
Ksylitol, podobnie jak biały cukier, możemy wykorzystywać do słodzenia herbaty czy kawy, a także dodawać go do potraw. Wiele osób jest uzależnionych od słodyczy, a z wykorzystaniem cukru brzozowego możemy znacznie obniżyć kaloryczność ciast. Nie musimy więc rezygnować z ich jedzenia, nawet wtedy, kiedy się odchudzamy. Dieta w tym przypadku będzie dla nas zdecydowanie bardziej znośna, co jest kluczowe.
Czy każdy może słodzić ksylitolem?
Ksylitol jest produktem, który może być stosowany w diecie już od 3 roku życia. Ksylitol pozyskuje się z kory brzozy, więc nie tylko jest w stanie dosłodzić nam ulubione potrawy, kawę czy herbatę, ale także możemy liczyć na to, że będzie miał także pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Możemy liczyć na właściwości antybakteryjne, a także podnoszące ogólną odporność organizmu. Musimy wiedzieć, że jedynym efektem ubocznym, który może wystąpić, jest biegunka, kiedy w krótkim czasie spożyjemy go zbyt dużo.
Gdzie można kupić ksylitol?
Kiedy chcemy całkowicie zrezygnować z cukru białego na rzecz ksylitolu, to najlepiej jest zaopatrzyć się w większą jego ilość. Hurtownia ksylitolu nie tylko da nam możliwość zakupu ogromnej pojemności cukru brzozowego w doskonałej cenie, ale także będziemy mogli liczyć na dobrą jego jakość. Możemy więc wiele zaoszczędzić.
Ksylitol — zdrowszy zamiennik cukru
Ksylitol jest naturalną i o wiele zdrowszą alternatywą dla cukru białego. Co najważniejsze, mogą go stosować także diabetycy, którzy są zmuszeni zrezygnować z używania cukru białego. Jednak w przeciwieństwie do cukru, słodzik pozyskiwany z kory brzozy jest o wiele zdrowszą alternatywą, a także mniej kaloryczną. Jest to bardzo ważne, bo duża grupa ludzi uzależnionych od cukru nie może poradzić sobie na diecie, aby nie sięgnąć po coś słodkiego. Z pomocą ksylitolu nie musimy obawiać się, że będziemy musieli znosić dietę, która jest trudna i wykańczająca, bo zmusza do rezygnacji ze słodkich potraw i przekąsek. Najlepiej jest na stałe wprowadzić ksylitol do swojej diety, kiedy nie możemy poradzić sobie z rezygnacją ze smaku słodkiego, tym bardziej że można wykorzystywać go na różne sposoby. Dodając go do ciast, obniżając ich kaloryczność, ale także słodzić nim kawę i herbatę. Warto wykorzystywać tę naturalną alternatywę, bo poza zdrowymi właściwościami jest także bardzo smaczny.