Co to jest dieta ketogeniczna?

Jak w  każdej diecie trzeba coś wyeliminować – w tym przypadku jest to spożywanie węglowodanów, a w zamian spożywa się większe ilości tłuszczu. Należy też pamiętać o ograniczeniu cukru, w tym owoców i warzyw z ich dużą zawartością.

Spożywane produkty powinny mieć duże zawartości dobrego jakościowo tłuszczu.

Tłuszcze powinny być tłoczone na zimno – na przykład olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło orzechowe, kokosowe, olej z awokado. Zaleca się spożywanie tłustych mięs, ryb, olei, śmietanę, masło i orzechy.

Co można jeść na diecie keto?

Mięso – wołowina, wieprzowina, dziczyzna, drób, jagnięcina

ryby i owoce morza – wszystkie owoce morze, makrela, łosoś, sardynki

naturalne tłuszcze – smalec, masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej MCT

warzywa – awokado, bakłażan, brokuł, brukselka, cukinia, jarmuż, kalafior, kapusta, ogórek, oliwki, pieczarki, sałata, szparagi, szpinak, zielona fasola szparagowa

owoce – borówka, jagoda, jeżyna, malina, truskawka

nabiał – jogurt naturalny, śmietana 30%

orzechy – makadamia, włoski, laskowy

napoje – woda mineralna niegazowana, herbata czarna i zielona (bez cukru), bulion, mleko kokosowe i migdałowe

przyprawy dodawane „do smaku” w ograniczonych ilościach – bazylia, chili, cynamon, kolendra, kumin, natka pietruszki, oregano, rozmaryn, tymianek

mąka – migdałowa, koksowa

Zalety diety ketogenicznej

Główną zaletą jest wspomaganie walki z insulinoopornością, ponieważ reguluje poziom wydzielanej insuliny, ogranicza apetyt na słodycze. Redukuje obrzęki, pomaga pozbyć się dolegliwości trawiennych i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Przy spożywaniu małej ilość węglowodanów źródło energii jest niewystarczające dlatego organizm szuka innych źródeł którymi są tłuszcze. Zachodzi wówczas proces ketozy czyli rozpadu tłuszczów. W wyniku tego procesu stężenie ciał ketonowych we krwi jest większe niż stężenie glukozy we krwi.

Dla kogo jest polecana

Polecana dla osób chorujących na padaczkę szczególnie dla dzieci z padaczką lekooporną. Z powodów zdrowotnych dla osób chorujących na zespół Retta, zespół Dravet, zespół Doose. Stosowana po modyfikacji w leczeniu i kontrolowaniu cukrzycy. Prowadzone badania wykazały korzystny wpływ diety przy leczeniu choroby Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, nowotworów mózgu, bólów głowy i zaburzenia snu.

Wady diety ketogenicznej

Chociaż na początku diety odczuwalny jest zastrzyk energii, lepszego samopoczucia to po 2-3 miesiącach wszystko mija. Mogą pojawić się problemy z trawieniem, spadek energii, zmęczenie, problemy z koncentracją, cięgła chęć na słodycze i mogący się pojawić nieprzyjemny zapach ciała.

Przy dłuższym stosowaniu diety może się pojawić kamica moczanowa oraz może zwiększyć się stężenie kwasu moczowego.

Nie powinny jej stosować osoby z chorobami nerek, trzustki i wątroby oraz z obciążeniem metabolizmu ciał ketonowych. Dieta może negatywnie wpłynąć na gospodarkę hormonalną organizmu i nie jest wskazana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Tak jak przed rozpoczęciem każdej diety należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem aby ocenić czy taki rodzaj odżywiania będzie dla Ciebie właściwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *