Jej zalety od wieków znają mieszkańcy Indii, a także tropikalnych rejonów Afryki i Ameryki Południowej. Od niedawna moringa cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie — zwłaszcza wśród osób zainteresowanych zdrowym trybem życia. Jej uwzględnienie w diecie może przynieść wiele zalet. Dlaczego warto stosować Moringa Oleifera?
Dla postronnego obserwatora Moringa może wydawać się zwyczajnym drzewem. W rzeczywistości jednak wszystkie jego części — począwszy od korzeni aż po liście — mają cenione właściwości. Zastosowanie Moringi jest naprawdę szerokie. Wykorzystuje się ją nie tylko do celów spożywczych, ale również do produkcji oleju, który bywa składnikiem różnych produktów, jak na przykład mydła. Jest on bardzo popularny z uwagi na fakt, że nie jełczeje.
Moringa uznawana jest za tzw. "superfoods" czyli produkt spożywczy o szczególnych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Cudowne właściwości ma zarówno korzeń drzewa, jak i jego liście i kora. Z czego wynikają?
Skład Moringa Oleifera — co zawiera roślina?
Lista dobroczynnych składników i pierwiastków w sproszkowanych liściach, korze i korzeniach Moringa jest naprawdę imponująca! Roślina zawiera dużą ilość protein, co sprawia, że ma również doskonałe wartości odżywcze. A przy tym ma w składzie mnóstwo:
● żelaza (zapobiega anemii);
● boru;
● chromu (wspomaga przemianę materii);
● manganu (wspiera kości i stawy);
● przeciwutleniaczy (spowalniają procesy starzenia);
● kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6;
● witaminy A i E (wzmacniają odporność, poprawiają stan skóry).
Kiedy warto stosować Moringę i jak robić to właściwie? Moringa Oleifera jako wsparcie w infekcjach
Liście, kora i korzenie działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Ze względu na skuteczność w niwelowaniu stanów zapalnych, Moringa może być również cennym naturalnym wsparciem w chorobach autoimmunologicznych, których objawy zaostrzają się przy wystąpieniu w organizmie stanów zapalnych.
Moringa jako element profilaktyki schorzeń
Stosowanie liści Moringa może być — oprócz zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety — elementem profilaktyki różnych schorzeń, począwszy od nowotworów, aż po miażdżycę i inne choroby układu krążenia. Wszystko dzięki cudownemu składowi!
Moringa na wsparcie trawienia
Korzystanie z tego suplementu diety może być również pomocne w walce z problemami trawiennymi. Wysoka zawartość chromu wspiera przemianę materii. Nie bez znaczenia jest również duża ilość błonnika w składzie. Błonnik nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy — powoduje więc uczucie sytości, a przy tym oczyszcza jelita ze złogów.
Jak suplementować Moringa?
Roślina najczęściej sprzedawana jest w postaci sproszkowanej. Możesz również kupić zawierające ją gotowe kapsułki. Nie każdemu będzie odpowiadać jej smak — przypomina on chrzan i jest dosyć wyrazisty. Jeśli nie przepadasz za tą przyprawą korzeniową, dobrym pomysłem może okazać się wybór kapsułek. Jeśli z kolei lubisz chrzanowy aromat, możesz śmiało dodawać Moringę do potraw.