Zdrowa żywność może mieć naprawdę różne postacie. Wiele osób uważa, że ogranicza się ona jedynie do spożywania dużej ilości warzyw i owoców, aby pozyskiwać zdrowe cukry, lecz zapomina się o naprawdę dużej grupie substancji, które obecne są w różnego rodzaju produktach. Dobrym tego przykładem jest lecytyna słonecznikowa. Czym ona jest, jakie są jej właściwości, a także gdzie konkretnie jest stosowana? Innymi słowy, wszystko, co trzeba wiedzieć o lecytynie słonecznikowej.
Czym jest lecytyna słonecznikowa?
Lecytyna to substancja, która powszechnie występuje w naszym ciele, lecz również w organizmach zwierzęcych czy też po prostu w roślinach. Podzielić ją można na trzy rodzaje, czyli na lecytynę sojową, pochodzącą z żółtek jaj, a także na słonecznikową. Szczególnie interesująca jest ta ostatnia i to właśnie ona wykorzystywana jest najczęściej.
Lecytyna słonecznikowa to mieszanina różnych związków i substancji chemicznych przede wszystkim o charakterze tłuszczowym. W największym stopniu występują w niej takie substancje, jak trójglicerydy, glicerol, węglowodany, fosfatydylocholina czy też kwas linolowy. Ich działanie w pierwszej kolejności dotyczy układu nerwowego oraz mózgu. W zauważalny sposób poprawiają koncentrację i pamięć.
Jakie są właściwości lecytyny?
Jak więc widać po powyższym opisie, lecytyna słonecznikowa to naprawdę niezwykła substancja. Warto się jednak zastanowić nad tym, jakie są jej konkretne właściwości i jak może ona działać na ludzki organizm. Jak to więc wygląda w szczegółach?
Jak już wcześniej zostało wspomniane, lecytyna tego typu doskonale działa na układ nerwowy i mózg, przyczyniając się do polepszenia koncentracji i możliwości zapamiętywania. To jednak nie wszystko, ponieważ lecytyna ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, zabezpieczając ją przed powstawaniem marskości. Jej działanie dotyka także układu pokarmowego, ponieważ posiada ona silne działanie chroniące ścianki żołądka, poprawianie wydzielania soków trawiennych, a także zabezpiecza przed powstawaniem kamieni żółciowych. Mało tego, badania wykazały, że lecytyna tego typu łagodzi negatywne skutki depresji, a także poprawia i wzmacnia działanie układu immunologicznego.
Warto jeszcze na koniec zwrócić uwagę na to, że lecytyna przyczyniać się może do znacznego poprawienia jakości skóry, zatrzymania pojawiających się na niej procesów starzenia, a także może być zabezpieczeniem na wypadek powikłań, które często powstają przy karmieniu piersią. Jej działanie jest więc naprawdę wszechstronne.
Gdzie stosuje się lecytynę?
Widząc ogrom właściwości pro zdrowotnych lecytyny słonecznikowej, trudno się nie zgodzić z tym, że powinna być ona stosowana przez dużą grupę osób każdego dnia. Gdzie jednak konkretnie się ją stosuje? Podstawowym miejscem stosowania lecytyny słonecznikowej są różnego rodzaju suplementy diety i dodatki do codziennych posiłków. Jak się okazuje, nie trzeba wcale wielkiego wysiłku, aby dostarczać te substancje do organizmu. Wystarczy tylko zażywać każdego dnia niewielką tabletkę, w której znajduje się ta substancja.