Sól w sklepie internetowym Vitline — różne rodzaje: czarna, himalajska, morska
Sól, znana również jako chlorek sodu, to wszechobecny składnik używany do przyprawiania codziennych potraw. Jest dostępna w różnych formach, dzięki którym nadaje daniom odmienne posmaki. Oprócz zastosowania kulinarnego jest również stosowana jako konserwant żywności i domowych weków. Sól jest naturalnie dostępna w różnych rozmiarach ziaren. Jest zbierana, myta, suszona, łamana i przesiewana. Stwarza to szeroką gamę różnych wielkości ziaren. Na przykład istnieje drobna sól do codziennego, szybkiego użytku lub sól gruboziarnista do młynów solnych. Sól jest zbyt często niedoceniana w codziennym gotowaniu. Jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że jest idealną przyprawą. Sprawdza się na co dzień, w każdej kuchni i do każdego dania.
Sól spożywcza — zalety
Rodzaje soli
Sól czarna Kala Namak ma lekko siarkowy i dymny smak. Ta naturalna sól jest szeroko stosowana w żywności indyjskiej i wegańskiej, ma delikatnie jajeczny smak, dzięki czemu doskonale nadaję się w przygotowaniu alternatywnej jajecznicy. Sól czarna składa się głównie z chlorku sodu i śladowych związków, takich jak siarczek żelaza – nadaje charakterystyczny kolor, siarczan sodu i siarkowodór – nadaje siarkowy aromat, jak jajka.
Sól himalajska jest chemicznie podobna do soli kuchennej. Zawiera do 98 procent chlorku sodu. Reszta soli składa się z minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Dzięki temu sól ma jasnoróżowy odcień. Te minerały sprawiają również, że sól himalajska smakuje inaczej niż tradycyjna sól kuchenna.
Sól morska jest solą pochodzącą z morza. Do jej wytworzenia potrzebna jest tylko woda morska, wiatr, słońce i czas. Sól morska jest zbierana i oczyszczana. To wielowiekowa metoda, która jest ekologiczna i stanowi zrównoważoną „produkcję” soli. Sól morska jest nieco „bogatsza” niż zwykła sól kuchenna. Chociaż obie sole składają się głównie z chlorku sodu, sól morska ma bardziej złożony skład. Oprócz chlorku sodu zawiera również minerały i pierwiastki w śladowych ilościach. To one nadają soli morskiej inny smak.