Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Sól spożywcza — zalety

  • Zapobiega niedoborom jodu
  • Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego
  • Zapobiega wahaniom cukru we krwi
  • Zapewnia zdrową ciążę
  • Minimalizuje prawdopodobieństwo udaru słonecznego
  • Zapobiega hiponatremii
  • Może pomóc w leczeniu mukowiscydozy
  • Utrzymuje higienę jamy ustnej
  • Leczy ból gardła
  • Łagodzi skurcze mięśni
  • Rodzaje soli

    Sól czarna Kala Namak ma lekko siarkowy i dymny smak. Ta naturalna sól jest szeroko stosowana w żywności indyjskiej i wegańskiej, ma delikatnie jajeczny smak, dzięki czemu doskonale nadaję się w przygotowaniu alternatywnej jajecznicy. Sól czarna składa się głównie z chlorku sodu i śladowych związków, takich jak siarczek żelaza – nadaje charakterystyczny kolor, siarczan sodu i siarkowodór – nadaje siarkowy aromat, jak jajka.

    Sól himalajska jest chemicznie podobna do soli kuchennej. Zawiera do 98 procent chlorku sodu. Reszta soli składa się z minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Dzięki temu sól ma jasnoróżowy odcień. Te minerały sprawiają również, że sól himalajska smakuje inaczej niż tradycyjna sól kuchenna.

    Sól morska jest solą pochodzącą z morza. Do jej wytworzenia potrzebna jest tylko woda morska, wiatr, słońce i czas. Sól morska jest zbierana i oczyszczana. To wielowiekowa metoda, która jest ekologiczna i stanowi zrównoważoną „produkcję” soli. Sól morska jest nieco „bogatsza” niż zwykła sól kuchenna. Chociaż obie sole składają się głównie z chlorku sodu, sól morska ma bardziej złożony skład. Oprócz chlorku sodu zawiera również minerały i pierwiastki w śladowych ilościach. To one nadają soli morskiej inny smak.