Sól
Sól spożywcza — zalety
- Zapobiega niedoborom jodu
- Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego
- Zapobiega wahaniom cukru we krwi
- Zapewnia zdrową ciążę
- Minimalizuje prawdopodobieństwo udaru słonecznego
- Zapobiega hiponatremii
- Może pomóc w leczeniu mukowiscydozy
- Utrzymuje higienę jamy ustnej
- Leczy ból gardła
- Łagodzi skurcze mięśni
Rodzaje soli
Sól czarna Kala Namak ma lekko siarkowy i dymny smak. Ta naturalna sól jest szeroko stosowana w żywności indyjskiej i wegańskiej, ma delikatnie jajeczny smak, dzięki czemu doskonale nadaję się w przygotowaniu alternatywnej jajecznicy. Sól czarna składa się głównie z chlorku sodu i śladowych związków, takich jak siarczek żelaza - nadaje charakterystyczny kolor, siarczan sodu i siarkowodór - nadaje siarkowy aromat, jak jajka. Sól himalajska jest chemicznie podobna do soli kuchennej. Zawiera do 98 procent chlorku sodu. Reszta soli składa się z minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Dzięki temu sól ma jasnoróżowy odcień. Te minerały sprawiają również, że sól himalajska smakuje inaczej niż tradycyjna sól kuchenna. Sól morska jest solą pochodzącą z morza. Do jej wytworzenia potrzebna jest tylko woda morska, wiatr, słońce i czas. Sól morska jest zbierana i oczyszczana. To wielowiekowa metoda, która jest ekologiczna i stanowi zrównoważoną „produkcję” soli. Sól morska jest nieco „bogatsza” niż zwykła sól kuchenna. Chociaż obie sole składają się głównie z chlorku sodu, sól morska ma bardziej złożony skład. Oprócz chlorku sodu zawiera również minerały i pierwiastki w śladowych ilościach. To one nadają soli morskiej inny smak.