Wyświetlanie wszystkich wyników: 12

Show sidebar

Jaka jest różnica między żelatyną a pektyną?

Żelatyna jest bardziej powszechnym i dłużej znanym składnikiem niż pektyna, chociaż obie działają, aby zapewnić galaretowatą konsystencję w produktach spożywczych i daniach. Główną różnicą między nimi jest źródło, z której są pozyskiwane. Żelatyna, najczęściej wieprzowa wytwarzana jest z produktów zwierzęcych, a pektyna pochodzi z owoców, przez co jest przyjazna weganom i wegetarianom.

Jak działa pektyna?

Występująca w sproszkowanej wersji, musi być rozpuszczona w wodzie. Pektyny właściwości to tak naprawdę zmiana na konsystencję żelową. Potrzebuje ona jednak do tego innych składników, jak na przykład cukier bądź słodzik.

Czy pektyna jest zdrowa?

Spożycie pektyny może przynieść kilka korzyści zdrowotnych:

 

  • Reguluje poziom cukru i tłuszczu we krwi co może pomóc w leczeniu cukrzycy. Wiążąc się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym, zapobiega jego wchłanianiu, co może obniżyć ryzyko chorób serca.
  • Zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, zmniejszając stan zapalny i uszkodzenia komórek.
  • Zmniejsza ryzyko nadwagi — spożycie błonnika skutecznie reguluje pracę jelit, zapewnia sytość, zmniejszając spożycie nadmiernych kalorii i jest niskokaloryczna
  • Pomaga w problemach żołądkowo-jelitowych — jako rozpuszczalny błonnik o właściwościach żelujących, pektyna wspomaga trawienie na wiele sposobów. Zmieniając się w żel w przewodzie pokarmowym, zmiękcza stolec i przyspiesza czas przejścia materiału przez przewód pokarmowy, zmniejszając zaparcia. Ponadto błonnik rozpuszczalny jest prebiotykiem — źródłem pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach.

 

Pektyna do dżemów, gdzie kupić?

Proszek lub płyn pektynowy można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, bądź w Internecie. W Vitline.pl możesz znaleźć nie tylko pektynę do własnych przetworów, ale i szeroki wybór bakalii, orzechów, nasion, past, przypraw, słodzików i superfoods. Kupowanie od sprawdzonego producenta gdzie dodatkowo znajdziesz wszystko jest nie tylko wygodniejsze, ale i bardziej opłacalne.

Jak przechowywać pektynę?

Proszek można przechowywać w szafce lub spiżarni i najlepiej przechowywać ją do roku po otwarciu. Pozostawiona na kolejny sezon konserwowy, może nie zadziałać tak dobrze.

Pektyna — zastosowanie

Pektyny najczęściej używa się do zagęszczania dżemów i galaretek. Pektynę można również stosować w innych potrawach, które wymagają żelowania lub zagęszczania pokarmu oraz jako substytut tłuszczu w niektórych wypiekach. Używana do receptur zawierających owoce o niskiej zawartości pektyn. Owoce bardzo dojrzałe lub łatwe do zgniecenia jak truskawki i maliny pokazują jak mało jest w nich “kleju”, który pomaga budować strukturę owocu. W przypadku tych owoców przygotowanie dżemu wymaga dodanie dużej ilości cukru, co zmniejsza walory zdrowotne i smakowe. Jako substytut więc doskonale sprawdza się pektyna. Nie zmienia ona smaku, a dzięki niej nie jest konieczne dodawanie nadmiernej ilości cukru. Pektyna jest rutynowo używana w marmoladach, dżemach i galaretkach, ponieważ gotowana w wysokiej temperaturze z kwasem i cukrem tworzy przyjemną galaretowatą konsystencję. 

 

Dżem pektyna bez cukru to najprostszy przepis. Wystarczy zagotować owoce na małym ogniu i zgnieść do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnym krokiem jest dodanie odpowiedniej ilość pektyny (w zależności od ilości owoców), wymieszać i gotowe. Można dodać trochę ksylitolu bądź innego słodzika, by uzyskać zbliżony smak do tradycyjnych dżemów.