Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Show sidebar

Płatki drożdżowe — korzyści zdrowotne

  • Wspomagają zdrowe serce — błonnik w nich zawarty- beta-gluken obniża poziom cholesterolu. Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi, obniżając ryzyko cukrzycy i chorób serca.
  • Wspierają system immunologiczny — beta-glukan wzmacnia układ odpornościowy, a duże ilości przeciwutleniaczy mają właściwości przeciwnowotworowe.
  • Wspierają regenerację — beta-glukan pomaga zmniejszyć zmęczenie potreningowe, tym samym poprawiając nastrój. Drożdże przywracają białe krwinki utracone podczas ćwiczeń. Wysoki poziom cynku wspomaga regenerację mięśni, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stany zapalne. 
  • Walczą ze zmęczeniem — witamina B12 wraz z innymi witaminami z grupy B zawartymi w drożdżach odżywczych pomagają przekształcać żywność w energię. Proces ten pomaga organizmowi utrzymać zdrowy metabolizm i stały poziom energii.

Płatki jaglane

Proso jest jednym z najstarszych uprawianych zbóż na świecie. Płatki jaglane zyskały popularność na Zachodzie, ponieważ nie zawierają glutenu i mają wysoką zawartość białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Z kaszy można zrobić chleb, piwo, płatki zbożowe i inne potrawy. Płatki jaglane mają najwyższą zawartość wapnia ze wszystkich ziaren zbóż. Wapń jest niezbędny do zapewnienia zdrowia kości, skurczów naczyń krwionośnych i mięśni oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Płatki jaglane — korzyści zdrowotne 

  • Poprawiają trawienie — płatki jaglane są bogate w błonnik pokarmowy, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Nierozpuszczalny błonnik w prosie jest znany jako „prebiotyk”, co oznacza, że wspiera dobre bakterie w układzie pokarmowym.
  • Chronią serce — rozpuszczalny błonnik pomaga zmniejszyć ilość „złego” cholesterolu we krwi — czynnika ryzyka miażdżycy. Błonnik rozpuszczalny w żołądku zamienia się w żel i wchłania cholesterol, dzięki czemu jest bezpiecznie usuwany z organizmu. Płatki mogą również podnieść poziom „dobrego” cholesterolu i obniżyć poziom trójglicerydów. Ponieważ cholesterol jest tak dużym czynnikiem ryzyka chorób serca, regularne spożywanie prosa pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.
  • Kontrolują poziom cukru we krwi — proso ma niską zawartość węglowodanów prostych i więcej węglowodanów złożonych, dzięki czemu jest pokarmem o niskim indeksie glikemicznym (IG). Oznacza to, że proso jest trawione dłużej niż standardowa mąka pszenna. Żywność o niskim indeksie glikemicznym pomaga w powstrzymaniu wzrostu poziomu cukru po jedzeniu, co pozwala osobom z cukrzycą łatwiej kontrolować poziom cukru we krwi.
  • Odżywiają — płatki jaglane błyskawiczne są bogate w potas- minerał, który wspiera pracę nerek i serca. Potas odgrywa również rolę w przekazywaniu sygnałów nerwowych. To także doskonałe źródło: witaminy A, fosforu, przeciwutleniaczy, wapnia, żelaza, niacyny
  • Zapobiegają powstawaniu nowotworów — jako doskonałe źródło beta-karotenu, działają jako przeciwutleniacz i prekursor witaminy A, pomagając organizmowi w walce z wolnymi rodnikami i wspierając zdrowie oczu. Bogate w związki fenolowe, zwłaszcza kwas ferulowy i katechiny, które działają jako przeciwutleniacze, chronią organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.

 

Płatki jaglane są bogate w białko, przeciwutleniacze i składniki odżywcze. Niosą wiele korzyści zdrowotnych, a ich orzechowy smak i wszechstronność sprawiają, że warto włączyć je do codziennej diety.

Płatki orkiszowe

Orkisz to starożytne ziarno pszenicy, którego początki sięgają 7000 lat p.n.e. Ma słodki i orzechowy smak i jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, fosfor, cynk, niacynę i białko. To pożywne ziarno może być używane w podobny sposób, jak bardziej znane rodzaje pszenicy i zbóż. Płatki orkiszowe jako dodatek do chlebów, wypieków lub jako tradycyjna “owsianka” doskonale sprawdzają się, urozmaicając smaki. 

 

Płatki orkiszowe — korzyści zdrowotne

  • Poprawiają poziom cholesterolu — wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika skutecznie zmniejsza ilość cholesterolu wchłanianego przez organizm do krwiobiegu. Im wyższe spożycie błonnika, tym poziom dobrego cholesterolu wzrasta, a złego maleje.
  • Obniżają ciśnienie krwi — spożycie pełnych ziaren zmniejsza nadciśnienie poprzez wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
  • Wspierają zdrowe serce — produkty pełnoziarniste bogate w błonnik zmniejszają ryzyko zarówno chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, jak i choroby wieńcowej serca.
  • Poprawiają trawienie — spożywanie błonnika to skuteczny sposób na zmniejszenie zaparć i biegunek, a także innych dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, gazy i hemoroidy. Dieta bogata w błonnik może również zmniejszyć ryzyko choroby uchyłkowej, która wpływa na okrężnicę, i jej powikłań.
  • Wspierają prawidłową masę ciała — pełnoziarniste produkty odgrywają znaczącą rolę w utrzymaniu zdrowej wagi. Dają one poczucie sytości, skutecznie zapobiegając przyjmowaniu nadmiernej ilości kalorii.
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy — płatki orkiszowe zmniejszają nagłe skoki cukru we krwi.

 

Orkisz o łagodnym, orzechowym smaku jest popularną alternatywą dla pszenicy. Dostarcza również niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez i cynk. Spożywanie orkiszu i innych produktów pełnoziarnistych wspiera zachowanie zdrowego organizmu.

Płatki owsiane pełnoziarniste

Owies to jedno z najzdrowszych zbóż na ziemi. Jest doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Produkty spożywcze na bazie owsa, takie jak chleb, herbatniki, ciastka, napoje probiotyczne, płatki śniadaniowe i żywność dla niemowląt zyskują na popularności ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych, jak na przykład  wspieranie utraty wagi, zachowanie niższego poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób serca. Owies jest niesamowicie pożywny i sycący ze względu na wysokiej jakości białko i dobrą równowagę aminokwasów.

Płatki owsiane pełnoziarniste — korzyści zdrowotne

  • Wspomagają uczucie sytości — dobrze zbilansowany profil składników odżywczych jak węglowodany, błonnik, białko i tłuszcze oraz witaminy, minerały i przeciwutleniające związki roślinne, skutecznie wspiera organizm w jego odżywieniu jako jeden z najbardziej odżywczych produktów dostępnych na rynku. Beta-glukan stymuluje uwalnianie peptydu YY (PYY), hormonu wytwarzanego w jelitach w odpowiedzi na spożycie pokarmu. Wiąże się to z niższym spożyciem kalorii i zmniejszeniem ryzyka otyłości.
  • Obniżają poziom cholesterolu — błonnik beta-glukan znajdujący się w owsie pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Przeciwutleniacze zawarte w owsie wraz z witaminą C zapobiegają utlenianiu LDL, który powoduje zawał serca, udar mózgu, uszkodzenie tkanek czy zapalenie tętnic.
  • Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi — błonnik zawarty w płatkach tworzy gęsty żel, który skutecznie opóźnia wchłanianie glukozy do krwi. Przez to nie występują nagłe skoki insuliny.
  • Utrzymują zdrowe trawienie — błonnik wspomaga regularną pracę jelit i zapobiega zaparciom. Rozkład i fermentacja beta-glukanowego włókna owsianego zwiększa różnorodność mikroflory jelitowej, co pomaga w problemach trawiennych, takich jak biegunka, zaparcia i zespół jelita drażliwego.
  • Wzmacniają  odporność — unikalny błonnik zawarty w płatkach owsianych pomaga neutrofilom szybciej przemieszczać się do miejsca infekcji i poprawia ich zdolność do eliminowania bakterii, które tam znajdują.
  • Wspomagają dobry sen — zawartość melatoniny i złożonych węglowodanów, pomaga w dostaniu się tryptofanu do mózgu i zasypianiu. Ponadto owies zawiera witaminy, w tym B6, kofaktor, które pomagają w produkcji serotoniny w mózgu.
  • Chronią przed nowotworami — płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i polifenole, które są dobroczynnymi związkami roślinnymi. Dieta bogata w błonnik i przeciwutleniacze skutecznie chroni organizm przed powstaniem nowotworów.

Płatki owsiane oferują wiele korzyści zdrowotnych. Ich szerokie zastosowanie i możliwość urozmaicenia sprawia, że są doskonałą propozycją jako pożywny posiłek. Płatki owsiane w formie owsianki, ciasteczek owsianych, chlebka bananowego czy koktajlu zapewniają zdrowe odżywianie w pysznej formie.

Płatki ryżowe

Płatki ryżowe to produkt wytwarzany przez sparzenie ryżu, a następnie spłaszczenie ziaren w celu uzyskania płatka. Jest to łatwo przyswajalna forma ryżu. Istnieje wiele przepisów na płatki ryżowe w kuchni azjatyckiej, natomiast w krajach zachodnich najczęściej używane są do śniadania zamiast standardowej owsianki lub do różnego rodzaju deserów.

 

Płatki ryżowe — korzyści zdrowotne

  • Odżywiają jelita — płatki ryżowe ulegają fermentacji, co pomaga w zachowaniu zdrowej mikroflory. Dobre drobnoustroje, syntetyzują i wchłaniają wiele składników odżywczych z pożywienia.
  • Wspomagają odchudzanie — długie utrzymanie uczucia sytości  utrzymuje z dala od spożycia nadmiernej ilości kalorii. Płatki ryżowe są także łagodne dla jelit i łatwo trawione, co zapobiega wzdęciom.
  • Dostarczają energii — bogate w węglowodany doskonale nadają się na śniadanie. Zapewniają długotrwałą energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. Są także doskonałą opcją jako posiłek przedtreningowy.
  • Wspierają zdrowie komórkowe — płatki ryżowe bogate w żelazo utrzymują zdrowie komórek w organizmie. Są także doskonałym posiłkiem dla kobiet w ciąży, zapobiegając powstaniu anemii ciążowej.
  • Witamina B1 obecna w płatkach ryżowych jest bardzo istotna w metabolizmie węglowodanów i białek.
  • Doskonałe dla alergików i osób nietolerujących glutenu.

 

Płatki ryżowe są bezpieczną propozycją dla osób z wszelkimi zaburzeniami, takimi jak problemy z cukrzycą, tarczycą, chorobą sercowo-naczyniową, otyłością, czy celiakią. Są bezpieczne dla dzieci, dorosłych i starczych. Składniki odżywcze obecne w płatkach ryżowych odżywiają organizm zarówno makroskładnikami, jak i mikroelementami.

Kto powinien zainteresować się naszą ofertą?

Po płatki jaglane, owsiane i musli najchętniej sięgają ci, którzy poznali ich smak i właściwości. To doskonały pomysł na śniadanie, dlatego zachęcamy wszystkich, którym znudziło się ciągłe jedzenie tego samego. Wybierając płatki możesz z łatwością zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i odżywiać się zdrowiej i pożywniej. To śniadanie dla tych, którzy oczekują energii przez dłuższy czas.

Jakie są produkty z tej kategorii?

Ciekawi Cię, co znajdziesz wśród półek z tej kategorii? To przede wszystkim zdrowe i pożywne płatki zbożowe, które można wykorzystać jako śniadanie, ale także jako element do ciast i wypieków.

Są to między innymi:

  • Płatki owsiane;
  • Płatki ryżowe;
  • Płatki jaglane.

Dla gastronomii i domów   Nie tylko klienci indywidualni, dla których przygotowaliśmy specjalne oferty, mogą tu znaleźć płatki jaglane czy płatki owsiane dla siebie. W naszym sklepie zaopatrzenie znajdą między innymi właściciele restauracji. Nie zamykamy się na nikogo i chcemy, by nasze produkty, by zdrowa żywność, docierały do większej liczby osób. Dlatego oferujemy specjalną ofertę dla sprzedaży hurtowej, gdzie każdy zainteresowany może znaleźć coś dla siebie. Zajrzyj do naszej oferty!