Wyświetlanie 1–32 z 35 wyników

Show sidebar

Kasza bulgur 1 kg

10,34 

Kasza gryczana niepalona 1 kg

14,60 

Kasza gryczana prażona 1 kg

12,50 

Kasza jaglana 1 kg

8,30 

Kasza jaglana 500 g

5,46 

Kasza jęczmienna pęczak 1 kg

6,14 

Kasza jęczmienna wiejska 1 kg

6,46 

Kasza manna 1 kg

6,20 

Mąka gryczana 1 kg

15,43 

Mąka gryczana 500 g

9,40 

Mąka jaglana 1 kg

6,95 

Mąka jaglana 500 g

4,95 

Mąka kokosowa 1 kg

11,90 

Mąka kokosowa 500 g

6,94 

Mąka migdałowa 1 kg

32,94 

Mąka migdałowa 500 g

17,90 

Mąka orkiszowa 1 kg

8,90 

Mąka owsiana 1 kg

7,52 

Mąka owsiana 500 g

4,95 

Mąka ryżowa 1 kg

8,35 

Mąka z ciecierzycy 1kg

10,19 

Mąka z tapioki 1 kg

14,60 

Płatki drożdżowe nieaktywne 250 g

18,40 

Płatki jaglane 500 g

6,20 

Płatki orkiszowe 500 g

5,90 

Płatki owsiane pełnoziarniste 500 g

6,83 

Płatki ryżowe 500 g

6,20 

Quinoa – komosa ryżowa 1 kg

14,90 

Quinoa – komosa ryżowa 500 g

8,99 

Ryż basmati 1 kg

13,45 

Ryż brązowy 1 kg

7,25 

Ryż do sushi 1 kg

11,45 

Kasze jaglane, bulgur, gryczane prażone, jęczmienne, pęczak – dla vegan, wegetarian i osób fit!

Kasze i ryże oraz mąki dla wegetarian są wyjątkową kategorią. Polecamy produkty szczególnie dla osób, które szukają alternatywnych sposobów żywienia, ale także dla tych, którzy liczą na doskonały smak i zdrowie przygotowywanych produktów. Sięgnięcie po kaszę jaglaną czy kaszę bulgur jest świetnym pomysłem na dodatek do obiadu – tak w restauracji, jak i w domu.

Mąka kokosowa, migdałowa, z ciecierzycy? To nie wszystko!

Wśród wielu produktów, jakie oferujemy w ramach tej kategorii, znajdziesz także:

  • >Kaszę bulgur,
  • Kaszę gryczaną prażoną i niepaloną;
  • Kaszę mannę;
  • Kaszę jaglaną;
  • Quinoę – komosę ryżową oraz wiele innych.

Zdrowa żywność podbija ludzkie serca

Jeżeli masz możliwość zdrowo się odżywiać, Twoje ciało kwitnie. Tryskasz energią i niezachwianym zdrowiem. Wszystko to dzięki dostarczaniu organizmowi odpowiednich składników mineralnych i wszystkich pozostałych niezbędnych substancji (witaminy, cukry itp.)

Kup zdrową mąkę, która pozwoli Ci przygotować pyszne wypieki, zagęści zupę lub sos. Do wyboru masz mąkę jaglaną, gryczaną, kokosową, migdałową, orkiszową, owsianą, ryżową. Możesz też kupić tu mąkę z tapioki i ciecierzycy. Przygotuj musli z bakaliami i płatkami orkiszowymi, owsianymi, jaglanymi. Ugotuj na obiad komosę ryżową lub ryż albo kaszę (bulgur, jaglaną, gryczaną, jęczmienną). Dodaj do nich dodatki, jakie lubisz. Kaszę mannę możesz wykorzystać do słodkich deserów lub delikatnego krupniku itp.

Prowadząc kuchnię wegetariańską i wegańską, wzbogać ją w witaminy z grupy B w postaci płatków drożdżowych nieaktywnych.

Dbaj o swoją rodzinę oraz konsumentów, serwując im pyszne zdrowe dania z produktów ekologicznych, ze znanego źródła.

Hurt i detal – mąka ryżowa, z tapioki, płatki drożdżowe nieaktywne i inne, także z dostawą do domu

Nasz sklep to miejsce, w którym zaopatrzenie znajdą restauratorzy i właściciele kawiarni i cukierni. Nie zamykamy się jednak na nikogo i chcemy, by nasze produkty, by zdrowa żywność, docierały do większej liczby osób. Dlatego oferujemy specjalną ofertę dla sprzedaży hurtowej, gdzie każdy zainteresowany może znaleźć coś dla siebie. Jednocześnie jednak dbamy o klientów indywidualnych i dla nich przygotowaliśmy ofertę, w której każdy może sięgnąć po kaszę jaglaną czy kaszę bulgur. Zapraszamy!

Czy osoby nietolerujące gluten są skazane na życie bez produktów mącznych? Poznaj rodzaje mąk bezglutenowych

Z różnych względów nie możesz lub nie chcesz sięgać po gluten? Szukasz zdrowych zamienników klasycznej mąki pszennej? Masz szereg pomysłów na wykwintne dania i wybitne wypieki, ale boisz się zepsuć efekt nieudanym doborem mąki? Dowiedz się, jakie masz opcje. Sięgnij po mąki bezglutenowe i eksperymentuj w kuchni. Kto wie, może na stałe zamienisz kiepskiej jakości mąki np. na mąkę gryczaną bezglutenową?

Mąki bezglutenowe standardem dzisiejszych czasów

Kluczem do pełni zdrowia i dobrego samopoczucia jest zbilansowana dieta, której fundamentem są naturalne składniki. Mimo iż udowodniono, że gluten, o ile człowiek nie ma celiakii lub nietolerancji glutenu, nie jest groźny, to jednak produkty bezglutenowe, takie jak np. mąka, stanowią zdrowszą alternatywę dla klasycznych mąk pszennych niskiego typu.

Mąki bezglutenowe najczęściej tworzone są z gryki, owsa lub prosa. Chociaż rośliny te towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów, to dopiero od niedawna cieszą się coraz większą popularnością, wynikającą ze stale nabywanej świadomości z zakresu dietetyki i racjonalnego żywienia.
Istnieje wiele odmian mąki bezglutenowej. Na wyróżnienie zasługuje:
mąka migdałowa ;
● kasztanowa;
mąka z ciecierzycy;
mąka kokosowa;
mąka ryżowa;
mąka gryczana;
● kukurydziana;
● ziemniaczana;
● jaglana;
● sojowa;
● z amarantusa;
● z komosy ryżowej;
● z tapioki;
● z sorgo;
● z manioku.
Po mąki bezglutenowe coraz częściej sięgają zwolennicy zdrowej kuchni. Tym bardziej że są to produkty pełnowartościowe, uznane za żywność prozdrowotną.

Właściwości zdrowotne mąk bezglutenowych

Dużym atutem produktów bez glutenu jest zawartość w nich witamin i wartości odżywczych. Należy wyszczególnić witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Oprócz tego zawierają witaminę E — silny przeciwutleniacz, ochraniający komórki przed procesami starzenia. Co więcej, w składzie znajdują się miedź, potas, wapń i sód.

Tak więc mąki pozbawione glutenu to naturalne źródło elektrolitów. Włączane do codziennej diety, poprawiają funkcjonowanie organizmu, wzmacniając m.in. naczynia włosowate i serce, a przy tym niwelując stany zapalne, chroniąc również przed infekcjami.

Co więcej, nawet diabetycy i osoby z insulinoopornością wśród mąk bezglutenowych odnajdą opcje dla siebie. Mąki z niskim indeksem glikemicznym to:
mąka gryczana bezglutenowa;
● migdałowa;
● sojowa;
● z ciecierzycy;
Szczególnie osoby z drugim typem cukrzycy powinny zrezygnować z posiłków bogatych w węglowodany, szczególnie te bardzo przetworzone. Mąki bezglutenowe są więc tutaj idealnym wyborem.

Królowa mąk bezglutenowych — oto mąka gryczana

Mimo ciemnej barwy i lekko gorzkiego posmaku, mąka gryczana bezglutenowa jest bardzo często wykorzystywana ze względu na swoje specyficzne właściwości oraz bogactwo składników odżywczych.
Przede wszystkim stanowi źródło białka i błonnika, ale także witamin i minerałów. Jej regularne spożywanie wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka. Usprawnia układ krążenia, nie wywołuje gwałtownych skoków glukozy i insuliny, chroni DNA przed uszkodzeniem, przyspiesza trawienie tłuszczów.
Jej właściwości z pewnością docenią osoby zmagające się z wysokim cholesterolem, a także osoby wykazujące zaburzenia trawienne.

Wyjątkowy potencjał kuchenny mąk bezglutenowych

Z mąk bezglutenowych z powodzeniem można upiec chleb. Doskonale nadaje się do tego mąka kukurydziana. Mogą stanowić także bazę na ciasto naleśnikowe — w tym przypadku można wykorzystać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą lub ryżową. Ciasta, pieczywa i makarony rozkwitną smakiem dzięki mące gryczanej, podobnie jak pierogi. Przy ich wyrobie można także wykorzystać mąkę z tapioki.
W przypadku sosów i zup sprawdzą się mieszanki mąk. Dobrym pomysłem jest zmieszanie ryżowej z ziemniaczaną, ponieważ uzyskany efekt będzie bardzo zbliżony do mąki pszennej. Dobrze sprawdzi się także owsiana połączona z ziemniaczaną.
Wypieki z pewnością będą udane w przypadku wykonania ciasta z mąki jaglanej, gryczanej lub ryżowej.
Jak widać, przegląd rodzajów mąk pokazał, iż w chwili obecnej istnieje szereg możliwości zastąpienia mąki pszennej. W dzisiejszych czasach, kiedy mąki bezglutenowe są tak łatwo dostępne, z powodzeniem można przygotować zamienniki swoich ulubionych dań lub wypieków, dbając zarówno o swoje podniebienie, jak i zdrowie całego organizmu.