Nasza oferta zamienników cukru do kawy, herbaty i innych

W ramach tej kategorii oferujemy:

  • Cukier kokosowy,
  • Erytrytol;
  • Ksylitol.

 

Produkty słodzące

Cukier kokosowy 1 kg Cukier kokosowy 1 kg
Producent: Vitline
Cena:

23,55 zł

szt.
zobacz więcej
Cukier trzcinowy Demerara 1kg Cukier trzcinowy Demerara 1kg
Producent: Vitline
Cena:

11,90 zł

szt.
zobacz więcej
Cukier trzcinowy jasny BIO 1kg Cukier trzcinowy jasny BIO 1kg
Producent: Vitline
Cena:

10,95 zł

szt.
zobacz więcej
Cukier trzcinowy MUSCOVADO 1 kg Cukier trzcinowy MUSCOVADO 1 kg
Producent: Vitline
Cena:

16,95 zł

zobacz więcej
Erytrol (erytrytol) 1 kg Erytrol (erytrytol) 1 kg
Producent: Vitline
Cena:

19,99 zł

szt.
zobacz więcej
Erytrol (erytrytol) 700 g Erytrol (erytrytol) 700 g
Producent: Vitline
Cena:

16,99 zł

szt.
zobacz więcej
Erytrol 3 kg (3x1 kg) Erytrol 3 kg (3x1 kg)
Producent: Vitline
Cena:

67,95 zł

szt.
zobacz więcej
Erytrol 4 kg (4x1 kg) Erytrol 4 kg (4x1 kg)
Producent: Vitline
Cena:

87,95 zł

szt.
zobacz więcej
Ksylitol cukier brzozowy 1 kg Ksylitol cukier brzozowy 1 kg
Producent: Vitline
Cena:

32,90 zł

szt.
zobacz więcej

Komu potrzebne są cukry i słodziki i który słodzik dla diabetyków, do herbaty?

Alternatywne, zdrowe sposoby na słodzenie napojów i potraw są przeznaczone dla osób szukających czegoś więcej w kuchni. Dla których jedzenie to nie tylko sposób na życie, ale także źródło energii i zdrowia. Warto odpowiedzieć sobie zatem na pytanie co zamiast cukru. Znasz najbardziej popularnesłodziki naturalne, ale nie wiesz, który wybrać? Tak naprawdę wszystko zależy od tego, ile taki słodzik powinien mieć kalorii.

Gdzie kupić cukier kokosowy, ksylitol i erytrol? U nas!

W naszym sklepie znajdziesz produkty, które doskonale sprawdzą się jako odpowiedź na pytanie: czym można posłodzić kawę lub herbatę zamiast klasycznego cukru? Zapraszamy do zapoznania się z produktami zdrowymi i innymi niż wszystkie, które dostarczają słodyczy do napojów, ale nie wpływają na zdrowie tak, jak „biała śmierć”.

Zdrowa żywność na talerzu może być słodka

Stosowanie ksylitoluerytrolu i cukru kokosowego zapobiega skokom insuliny. Dzięki temu możesz uchronić się przed złą gospodarką cukrową, nie odmawiając sobie przyjemności jedzenia słodyczy, które zawierają naturalny cukier. Erytrol ma poziom glikemiczny zrównany do zera. Jest zatem naprawdę bardzo bezpieczny. Ksylitol ma tylko 8. Dla porównania cukier z buraków ma poziom glikemiczny w liczbie 50-60. Przygotuj dżemy i powidła, dodając do nich konserwant w postaci zdrowego cukru brzozowego lub erytrolu bądź cukru kokosowego. Przetwory wykorzystaj do kanapek oraz jako nadzienie do ciast. Ciasta również upiecz, dodając do nich zdrowe zamienniki cukru białego. Słodziki dostępne są w estetycznych opakowaniach. Możesz kupić je w opakowaniach hurtowych lub detalicznych. Polecane dla firm produkujących żywność (cukiernie, fabryki czekolady itp.) oraz dla osób indywidualnych. To naturalne substancje słodzące, które dobrze wpływają na zdrowie organizmu. Jeśli więc zastanawiasz się, co jest lepsze – erytrytol czy ksylitol – sprawdź obie możliwości, ich wpływ na organizm, liczbę kalorii - i wybierz samodzielnie.

Zamienniki białego cukru. Słodki smak bez utraty zdrowia

Uwielbiasz słodki smak? Nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez dodatku cukru? A może zaczynasz odczuwać pierwsze konsekwencje nadużywania słodyczy, takie jak wzrost wagi? Sprawdź, jakie masz możliwości — sięgnij po zamienniki białego cukru i ciesz się nie tylko sylwetką, ale i brakiem problemów zdrowotnych.

Cukier — cichy zabójca, niszczyciel zdrowia

Jeszcze do niedawna w mentalności polskiego społeczeństwa pokutował relikt minionej epoki. Ludzie na potęgę stosowali biały cukier, pozornie odczuwając wzrost siły witalnej. Po latach, wraz z rozwojem świadomości, zmiany podejścia do piramidy żywieniowej, a także ogólnym rozwojem wiedzy medycznej, świadomy konsument rezygnuje ze szkodliwej sacharozy. Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie, zaczęto poszukiwać zdrowszych alternatyw dla białego cukru. Trzy alternatywy, dzięki którym nawet znaczące ograniczenie węglowodanów pozwala zachować słodki smak ulubionych dań. Poznaj ksylitolerytrytol oraz cukier kokosowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy. Słodki smak z niskim indeksem glikemicznym

Ksylitol zaliczany jest do alkoholów cukrowych i uzyskiwany jest z drzewa brzozy. Jest to krystaliczna substancja o białej barwie, do złudzenia przypominająca typowy cukier, również w smaku. Charakteryzuje się dwukrotnie mniejszą kalorycznością oraz aż czternastokrotnie niższym indeksem glikemicznym. W ten sposób stanowi idealne rozwiązanie dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Często stosowany jest do przygotowania potraw i wypieków. Co więcej:

  •   - uznaje się, że zmniejsza apetyt na słodycze;
  •   - wykazuje działanie antybakteryjne;
  •   - zmniejsza wydzielanie insuliny;
  •   - zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości;
  •   - wzmacnia mineralizację szkliwa zębów.

Warto wspomnieć, że ksylitol wykazuje pozytywne działanie na organizm ludzki ze względu na zdolność do ograniczenia rozwoju pleśni oraz drożdżaków w układzie pokarmowym, wspomaga wchłanianie wapnia, dbając przy tym o stan zębów i kości.

Sprzymierzeniec odchudzających się — co warto wiedzieć o erytrytolu?

Erytrytol jest to substancja słodząca zaliczana do polialkoholi. Dużym jego atutem jest fakt, iż ma zerową kaloryczność i indeks glikemiczny równy zeru. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, a tym samym nie generuje skoku insuliny. W smaku wykazuje nieco mniejszą słodycz niż tradycyjna sacharoza, przy czym wygląd jest bardzo zbliżony.

W odróżnieniu od białego cukru nie zostaje on trawiony przez organizm. Tym samym nie stanowi przyczyny tycia, a wręcz jest wydalany z niezmienionej formie. Erytrol stanowi idealne rozwiązanie dla diabetyków oraz osób borykających się z insulinoopornością. Co więcej, dzięki niemu można uniknąć próchnicy. Nie ma wątpliwości, że niniejsza substancja słodząca pozwala zachować zdrowie przy zachowaniu słodkiego smaku. Jego liczne atuty sprawiły, że jest ona powszechnie doceniana w świecie dietetyki.

Właściwości i zastosowanie cukru kokosowego — cukier z wartościami odżywczymi

Cukier kokosowycharakteryzuje się kokosowo-karmelowymi nutami smakowymi, dzięki czemu to nie tylko zdrowsza wersja cukru, ale przede wszystkim substancja nadająca potrawom, deserom i napojom unikatowego aromatu i smaku. W ten sposób z powodzeniem można wykorzystać przy wypiekach, ponieważ jest podatny na wysokie temperatury. Posiada on mniej kalorii i niski indeks glikemiczny. Zawarte w nim enzymy spowalniające wchłanianie węglowodanów do krwi szczególnie docenią cukrzycy. Cukier kokosowy jest naturalnym produktem, a co ciekawe, posiada on pewne ilości minerałów i witamin, w tym m.in. potas, wapń, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C, dzięki czemu to nie są jedynie puste kalorie, jak klasyczny biały cukier, czyniąc z niego zdrowszą alternatywę. Alternatywą cukru jest maksymalne ograniczenie prostych węglowodanów w diecie, co jednak wiadomo, jest to dość trudne. Utrudnieniem jest fakt, iż sacharoza znajduje się w licznych produktach żywnościowych. Słodka kawa, batoniki, pieczywo, deser, mimo iż brzmią smacznie, to organizm po długofalowych zaniedbaniach dietetycznych może odczuć nieprzyjemne konsekwencje. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych alternatyw, dzięki którym można cieszyć się zdrowiem i słodkim smakiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl