Jałowiec pospolity jest gatunkiem bardzo rozpowszechnionym w Polsce. Rośnie właściwie wszędzie, od bagien przez lasy po łąki, porasta nawet skaliste tereny. Najczęściej można go zauważyć na skraju sosnowych lasów, a to dlatego, że uwielbia słoneczne miejsca. Owoce jałowca - to czarne kulki przypominające jagody, stąd ich nazwa "szyszkojagody", co ważne, występują wyłącznie na żeńskich osobnikach.
EKO-guma do żucia
Jałowiec niweluje nieprzyjemny zapach z ust. Coś Wam to przypomina? Tak, gumę do żucia! Jagody jałowca to tzw. ludowa guma do żucia :) Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, należy żuć pojedyncze owoce jałowca. Uwaga! Takiej kuracji nie można stosować dłużej niż kilka dni, aby nie podrażnić układu pokarmowego oraz pęcherza moczowego.
Coś na przeziębienie
W infekcji przeziębieniowej warto wykorzystać właściwości odkażające naparu z owoców jałowca, ale także działanie rozgrzewające olejku jałowcowego. Świetnie sprawdzi się wmasowanie, najlepiej na noc, w klatkę piersiową kilku kropel olejku. Inhalacje z olejkiem jałowcowym działają odkażająco, pomagają odetkać zakatarzony nos. Olejku nie wolno zażywać, można go tylko stosować zewnętrznie.
Nasze babcie wiedziały co dobre, czyli jałowiec z kuchni
Jagody jałowca wykorzystuje się również w kuchni. Dodaje się je do marynat, sosów, dań z kapusty, marynowanych grzybów czy innych przetworów. Właściwości tego aromatycznego owocu znały już nasze prababcie, najczęściej stosowały rozdrobnione szyszkojagody jako dodatek do kiełbas i pasztetów z dziczyzny. Na sklepowych półkach możemy spotkać mięsa i wędliny przygotowane w procesie wędzenia właśnie dymem jałowcowym. Osobom chcącym samodzielnie przygotować domową wędlinę z wędzarni radzimy dodać tylko kilka jałowcowych gałązek, w przeciwnym razie mięso będzie intensywnie pachnieć żywicą, co nie każdemu odpowiada.
Ciekawym akcentem w domowej spiżarni może okazać się wino jałowcowe. Dość szybko nadaje się do spożycia, bo już po około 4 tygodniach od przygotowania.
Przepis na wino jałowcowe
Składniki1 kilogram szyszkojagód1 litr wrzącej wody0,5 kilograma cukrudrożdże winne5 gramów kwasku cytrynowego
Przygotowanie: Szyszkojagody, wcześniej umyte, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy drożdże winne i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą miksturę odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie odsączamy owoce, dodajemy cukier, dolewamy do 2,5 litra wody i dosypujemy kwasek cytrynowy.