BESTSELLERY
Wybrane specjalnie dla Ciebie
Agar 1 kg
Agar 1 kg

119,55 zł

Cena regularna: 125,49 zł

Najniższa cena: 125,49 zł
szt.
Słonecznik łuskany niesolony  1 kg
Słonecznik łuskany niesolony 1 kg

6,85 zł

szt.
Błonnik witalny oczyszczający 1 kg
Błonnik witalny oczyszczający 1 kg

27,95 zł

szt.
Inulina z cykorii 1 kg
Inulina z cykorii 1 kg

31,95 zł

szt.
Babka płesznik nasiona 1 kg
Babka płesznik nasiona 1 kg

19,55 zł

szt.
Płatki owsiane pełnoziarniste 1 kg
Płatki owsiane pełnoziarniste 1 kg

6,50 zł

Cena regularna: 7,25 zł

Najniższa cena: 7,25 zł
szt.
Włoszczyzna kostka 300 g - słoik
Włoszczyzna kostka 300 g - słoik

9,60 zł

szt.
Żurawina cięta suszona 300 g
Żurawina cięta suszona 300 g

10,45 zł

szt.
Czosnek granulowany 400 g - słoik
Czosnek granulowany 400 g - słoik

9,35 zł

szt.
Bazylia 150 g - słoik
Bazylia 150 g - słoik

5,95 zł

szt.
Papryka wędzona słodka 100 g
Papryka wędzona słodka 100 g

4,95 zł

szt.
Ziele angielskie ziarno 300 g - słoik
Ziele angielskie ziarno 300 g - słoik

17,95 zł

szt.
Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną? 0

Własny dżem z sezonowych owoców to niezła gratka dla podniebienia, szczególnie w środku zimy, gdy świeże warzywa i owoce wspominamy z sentymentem, a sklepy zapełnione są sprowadzanymi z innych krajów produktami o trudnej do zidentyfikowania jakości. Wtedy wystarczy sięgnąć do spiżarni i otworzyć słoiczek z zebranymi w lecie pachnącymi truskawkami. 

Przetwory z sezonowych truskawek — dżem, który nie ma sobie równych

Truskawki to niezwykle smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim wyjątkowo aromatyczne owoce. W sezonie, gdy ich ilość jest ogromna, są także najpyszniejsze i to najlepszy moment na przygotowanie z nich przetworów lub na ewentualne zamrożenie. Najczęściej przygotowuje się z nich kompoty oraz dżemy, ale to właśnie przetwory z tych owoców w pierwszej kolejności znikają z półek. Niestety truskawki zawierają dużo wody, więc aby przygotować z nich dżem, który nie wyleje się ze słoiczka po otworzeniu, należy zastosować specjalne dodatki. Jednym ze sposobów jest dodanie dużej ilości cukru lub popularnych "żelfixów". Jeden i drug na swój sposób ma swoje wady, przede wszystkim dlatego, że nie zawsze chcemy zjadać dżem z dużą ilością cukru — jest to niezdrowe, a niektórzy uważają, że również same owoce tracą na swoim aromacie. W "żelfixach" natomiast mamy dodatki w postaci sztucznych zagęszczaczy i konserwantów. Alternatywą dla tych rozwiązań jest pektyna. 

Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną?

Warto przede wszystkim dokładnie określić, czym jest pektyna — jest to całkowicie naturalny zagęszczacz, który otrzymuje się ze skórek pomarańczy i pulpy jabłkowej. Owoce te zawierają duże ilości naturalnych składników żelujących, więc tym samym stają się idealnym zagęszczaczem dla przetworów, m.in. z truskawek, które zawierają ich zdecydowanie mniej. Na stronach internetowych, np. vitline.pl znajdziemy wiele przepisów na dżem truskawkowy z pektyną, który różni się nieco ilością zastosowanych składników, w tym między innymi ilością dodanego do przetworów cukru. Pektyna pozwala na ograniczenie tej ilości. Wartości te wahają się od jednej łyżki do ilości około 0,5 kg w zależności oczywiście od ilości zastosowanych owoców.

Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną, aby zastosować jak najmniejszą ilość cukru? - Oto jeden ze sprawdzonych przepisów:

1 kg świeżych truskawek,

1 łyżka pektyny (lub według zaleceń producenta),

sok z cytryny, np. dwie łyżki,

łyżka cukru (ilość można zwiększyć w zależności od preferencji).

Wykonanie i przydatne wskazówki do wykonania dżemu z pektyną

Do przygotowania dżemu należy użyć świeżych, zdrowych i dojrzałych owoców. Jeśli chcemy, aby w dżemie znajdowały się całe owoce, to należy gotować je krótko na małym ogniu i pektynę oraz cukier dodajemy bezpośrednio po zagotowaniu się owoców. Jeśli chcemy uzyskać bardziej rozbite owoce, to należy gotować je powoli w garnku z szerokim dnem około 10-15 minut i dopiero po tym czasie dodać pektynę. Owoce należy jeszcze chwilę gotować i mieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia. Następnie przekładamy je do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przynajmniej 20 minut.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl