Zamienniki w kuchni

Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną?

Truskawki na desce do krojenia

Własny dżem z sezonowych owoców to niezła gratka dla podniebienia, szczególnie w środku zimy, gdy świeże warzywa i owoce wspominamy z sentymentem, a sklepy zapełnione są sprowadzanymi z innych krajów produktami o trudnej do zidentyfikowania jakości. Wtedy wystarczy sięgnąć do spiżarni i otworzyć słoiczek z zebranymi w lecie pachnącymi truskawkami. 

Przetwory z sezonowych truskawek — dżem, który nie ma sobie równych

Truskawki to niezwykle smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim wyjątkowo aromatyczne owoce. W sezonie, gdy ich ilość jest ogromna, są także najpyszniejsze i to najlepszy moment na przygotowanie z nich przetworów lub na ewentualne zamrożenie. Najczęściej przygotowuje się z nich kompoty oraz dżemy, ale to właśnie przetwory z tych owoców w pierwszej kolejności znikają z półek. Niestety truskawki zawierają dużo wody, więc aby przygotować z nich dżem, który nie wyleje się ze słoiczka po otworzeniu, należy zastosować specjalne dodatki. Jednym ze sposobów jest dodanie dużej ilości cukru lub popularnych “żelfixów”. Jeden i drug na swój sposób ma swoje wady, przede wszystkim dlatego, że nie zawsze chcemy zjadać dżem z dużą ilością cukru — jest to niezdrowe, a niektórzy uważają, że również same owoce tracą na swoim aromacie. W “żelfixach” natomiast mamy dodatki w postaci sztucznych zagęszczaczy i konserwantów. Alternatywą dla tych rozwiązań jest pektyna. 

Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną?

Warto przede wszystkim dokładnie określić, czym jest pektyna — jest to całkowicie naturalny zagęszczacz, który otrzymuje się ze skórek pomarańczy i pulpy jabłkowej. Owoce te zawierają duże ilości naturalnych składników żelujących, więc tym samym stają się idealnym zagęszczaczem dla przetworów, m.in. z truskawek, które zawierają ich zdecydowanie mniej. Na stronach internetowych, np. vitline.pl znajdziemy wiele przepisów na dżem truskawkowy z pektyną, który różni się nieco ilością zastosowanych składników, w tym między innymi ilością dodanego do przetworów cukru. Pektyna pozwala na ograniczenie tej ilości. Wartości te wahają się od jednej łyżki do ilości około 0,5 kg w zależności oczywiście od ilości zastosowanych owoców.

Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną, aby zastosować jak najmniejszą ilość cukru? – Oto jeden ze sprawdzonych przepisów:

1 kg świeżych truskawek,

1 łyżka pektyny (lub według zaleceń producenta),

sok z cytryny, np. dwie łyżki,

łyżka cukru (ilość można zwiększyć w zależności od preferencji).

Wykonanie i przydatne wskazówki do wykonania dżemu z pektyną

Do przygotowania dżemu należy użyć świeżych, zdrowych i dojrzałych owoców. Jeśli chcemy, aby w dżemie znajdowały się całe owoce, to należy gotować je krótko na małym ogniu i pektynę oraz cukier dodajemy bezpośrednio po zagotowaniu się owoców. Jeśli chcemy uzyskać bardziej rozbite owoce, to należy gotować je powoli w garnku z szerokim dnem około 10-15 minut i dopiero po tym czasie dodać pektynę. Owoce należy jeszcze chwilę gotować i mieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia. Następnie przekładamy je do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przynajmniej 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *