Zdrowe przepisy

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

domowe mleczko kokosowe

Kokos w ostatnich czasach robi się coraz to popularniejszym składnikiem w branży spożywczej. Zdecydowanie najpopularniejszymi produktami stworzonymi na bazie kokosa są olej kokosowy, mąka kokosowa oraz mleko kokosowe, które zostanie omówione w poniższym wpisie. Mleko kokosowe jest doskonałym substytutem zwykłego mleka i uzupełnia zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Mleczko kokosowe, popularny składnik kuchni tajskiej i indyjskiej, jest zdrowe i pożywne. Poza zupami, daniami głównymi i deserami, mleko kokosowe może być używane w smoothies i koktajlach. Jeśli jesteś zainteresowany włączeniem mleka kokosowego do swojej diety, ale nie wiesz, do czego go używać lub jak zrobić mleko kokosowe w domu, przeczytaj ten wpis.

Czym jest mleko kokosowe i jak powstaje?

Mleko kokosowe powstaje w wyniku wyciśnięcia miąższu orzecha kokosowego. Jego przygotowanie polega na namoczeniu, a następnie podgrzaniu orzecha kokosowego i wyciśnięciu go. Mleko kokosowe ma gęstą konsystencję, która w zależności od długości przechowywania i temperatury zmienia się od całkowicie płynnej do całkowicie stałej. Ma biały kolor oraz delikatny smak i zapach kokosa. Najczęściej wykorzystywane jest w kuchni tajskiej i indyjskiej. W Europie cenione jest przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak, a coraz częściej także za wartości odżywcze. 

Skład i zawartość kalorii w mleku kokosowym zależy od sposobu produkcji i zawartości wody, ale beztłuszczowe mleko kokosowe w puszce składa się zazwyczaj z 68% wody i 24% tłuszczu.

Właściwości mleka kokosowego

Mleko kokosowe jest skoncentrowanym źródłem kwasu laurynowego, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. 40% tłuszczu zawartego w orzechach kokosowych stanowi kwas laurynowy; ten niezbędny kwas tłuszczowy jest przekształcany w organizmie ludzkim w monolaurynę, która działa jako środek przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczy. W warunkach laboratoryjnych wykazano, że monolauryna niszczy otoczki lipidowe wirusów, w tym grypy i opryszczki. Kwasy tłuszczowe obecne w mleku kokosowym mają łagodzący wpływ na stany zapalne, które występują w reumatyzmie i innych chorobach autoimmunologicznych. Kwas kaprylowy ma korzystny wpływ na nadciśnienie, a kwas kaprylowy reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych. Mleko kokosowe może wspomagać leczenie wrzodów błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Mleko kokosowe jest bogate w zdrowe tłuszcze (1,01g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,26g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i 21,1g nasyconych kwasów tłuszczowych), które sprawiają, że jest bardzo korzystne dla włosów i skóry. Mleko kokosowe może być stosowane do nawilżania zarówno włosów, jak i skóry w naturalny sposób, pozostawiając je błyszczące i elastyczne. Mleko kokosowe może być również stosowane w domowej roboty maseczkach do twarzy, które są szczególnie pomocne zimą, kiedy skóra ma tendencję do wysuszania się. Mleczko kokosowe jest również świetne dla weganów i wegetarian, którzy cenią sobie ten rodzaj diety.

Czy można zrobić mleko kokosowe w domu?

Jak najbardziej, wykonanie mleczka kokosowego w domowych warunkach jest możliwe. Możesz zrobić je sam, jeśli posiadasz odpowiednie składniki. Będziesz potrzebować 200 gramów wiórków kokosowych i 1,2 litra wody. Wiórki kokosowe zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą i odstawiamy na kilka godzin, lub na noc. Następnie należy je podgrzać w garnku do temperatury 60 stopni. Przygotowaną masę zblendować, a następnie przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane mleko możemy przed użyciem przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mleko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się, oddzielając część wodnistą od gęstej, dlatego pamiętaj, aby zamieszać je przed każdym użyciem.

Aby zrobić mleko kokosowe ze świeżego kokosa, wybierz zielony kokos, który jest twardy. Jeśli nie możesz takiego znaleźć i musisz kupić dojrzałego, brązowego kokosa, potrząśnij nim, aby sprawdzić, czy jest w nim płyn. Następnie otwórz owoc specjalnym narzędziem i wydrąż z niego miąższ. Zmieszaj miąższ z wodą z wnętrza kokosa, aż uzyskasz kremowy, biały płyn, w postaci pysznego mleka kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *