Często można znaleźć ją w składzie napojów energetyzujących. I choć one same nie kojarzą się z niczym zdrowym, guarana jest naprawdę zdrowym składnikiem! Kiedy warto ją stosować i jak działa na organizm? Podpowiadamy!
Guarana, inaczej określana mianem ciernioplątu czy paulinii, to roślina naturalnie występująca na terenie brazylijskiej dżungli, w dorzeczu Amazonki i Pary. Jeszcze do stosunkowo niedawna była znana głównie tamtejszym tubylcom. Dzisiaj jest rozpowszechniona na całym świecie — wykorzystuje się ją zarówno w gastronomii, jak i w przemyśle kosmetycznym.
Roślina daje małe czerwone owoce, z których plemię Guarani sporządza słynny napój, jednak w zastosowaniu na dużą skalę przodują nasiona, z których pozyskuje się dobroczynny ekstrakt.
Co sprawia, że guarana jest tak chętnie wykorzystywana w tych branżach? Zdecydowanie nie chodzi wyłącznie o działanie energetyzujące. Ten cudowny owoc wpływa również pozytywnie na zdrowie.
Prozdrowotne działanie guarany — jak wpływa na organizm?
Spożywanie guarany przynosi szereg korzyści dla organizmu:
● poprawia koncentrację;
● działa antyoksydacyjnie;
● poprawia przepływ krwi;
● zwiększa odporność;
● poprawia metabolizm;
● zwalcza zmęczenie;
● działa przeciwmigrenowo.
Guarana wykorzystywana jest również jako składnik kosmetyków — zwłaszcza kremów. Świetnie działa na skórę dojrzałą i pozbawioną kolorytu dzięki temu, że pobudza przepływ krwi. Działa napinająco i drenująco, co sprawia, że uważa się ją za naturalne remedium przeciw cellulitowi i rozstępom.
Guarana zamiast kawy — czy to dobre rozwiązanie?
Od lat stosowana przez rdzenne plemiona zamieszkujące lasy deszczowe kontynentu południowoamerykańskiego, guarana świetnie zastępuje kawę. W tamtych rejonach uznaje się ją za eliksir młodości, a na jej bazie sporządza się napój o intensywnym, kwaskowatym smaku. Spośród wszystkich znanych ludzkości roślin, to właśnie ona ma największą zdolność syntezy kofeiny. Nic dziwnego, że daje sporego “kopa”! To świetna alternatywa dla kawy, która wielu osobom nie odpowiada ze względu na smak. Wiele osób zgłasza również problemy żołądkowe związane z piciem kawy, co przypadku guarany jest znacznie rzadsze.
Choć guarana zawiera więcej kofeiny niż kawa, jest ona nieco wolniej wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Sprawia to, że zastrzyk energii jest nieco mniejszy, niż po wypiciu filiżanki małej czarnej, za to bardziej rozłożony w czasie. Na pewno zdarzyło ci się doświadczyć spadku energii niedługo po wypiciu espresso. W przypadku guarany nie musisz się o to martwić.
Jak stosować guaranę?
Guarana charakteryzuje się specyfiką swojego smaku. Owoce, jak i ekstrakt z nasion, są bardzo cierpkie, najbardziej polecaną formą zastosowanie jest dodanie do codziennych koktajlów, czy smoothie! Sprawdzą się doskonale.
Stosując guaranę, należy pamiętać o stosowaniu się do dawkowania podanego na opakowaniu.