Zdrowe przyprawy towarzyszą nam w kuchni od setek lat. Są niezbędnym składnikiem do przygotowywania praktycznie każdej potrawy. Pomagają uzyskać lepszy smak potrawy, wydobyć z niej aromat bądź całkowicie zmienić jej zapach czy posmak. Dobrze jednak wiedzieć, jakie są zdrowe przyprawy, a jakich lepiej unikać.
Jakie przyprawy najlepiej kupować?
Oczywiście najlepiej kupować naturalne przyprawy, które są zdrowe i nie zawierają glutaminianu, który jest dość szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Co oznacza, że przyprawa jest naturalna? Przede wszystkim nie posiada w sobie szkodliwych dodatków, konserwantów, czy zapychaczy, a zwłaszcza glutaminianu sodu.
Dlaczego warto kupować przyprawy bez glutaminianu?
Przykładem niezdrowej substancji, która używana jest do polepszenia mieszanek smakowych, jest właśnie glutaminian sodu. Jego zadaniem jest wzmocnienie aromatu danej przyprawy. Ta substancja występuje naturalnie np. w wielu produktach mlecznych bądź grzybach. W przyprawach jest to niestety syntetyczna wersja tej substancji, która jest szkodliwa. Glutaminian sodu charakteryzuje się głównie bardzo ciekawym smakiem. Jednocześnie jest słodki, kwaśny, słony, a także gorzki. Dość często jego smak nazywany jest rosołowym bądź grzybowym. Jeśli chcemy jeść tylko zdrowe przyprawy, to podczas kupowania tych produktów, warto przede wszystkim czytać etykiety i unikać takich, które zawierają syntetyczny glutaminian sodu. Syntetyczny glutaminian sodu bardzo często przyczynia się nadwagi i otyłości.
Glutaminianu sodu — negatywny wpływ na zdrowie
Kupując przyprawę, która używana jest do codziennych potraw w kuchni, trzeba być bardzo ostrożnym. Choć producenci przypraw oferują bardzo wiele różnych produktów, to warto zwracać uwagę na to, czy są zdrowe i nie zawierają w sobie glutaminianu sodu. Ta substancja może przyczynić się do przyrostu wagi i tak zwanych chorób cywilizacyjnych. Dla naszego ciała jest jednak bardzo niebezpieczny, zwłaszcza jeśli spożywany jest zbyt często i w zbyt wielkich ilościach. Warto dodać, że długotrwałe spożywanie glutaminianu sodu ma bardzo negatywny wpływ i może przyczynić się do nadwagi, alergii, migreny czy nadciśnienia.
Glutaminian sodu — gdzie występuje?
Warto podkreślić, że glutaminian sodu znaleźć można w praktycznie wszystkich popularnych produktach żywnościowych. Często spotykany jest w fast-foodach oraz w wysoko przetworzonym jedzeniu. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku do taniego, przetworzonego jedzenia.
Czy można uniknąć spożywania glutaminianu sodu?
Oczywiście możemy unikać spożywania glutaminianu sody, jednakże nie jest to prostym zadaniem. Musimy najpierw zacząć świadomie się odżywiać, czyli wybierać takie produkty, które nie posiadają tego składnika. Ta sama zasada ma zastosowanie w przypadku przypraw. Powinniśmy przede wszystkim czytać etykiety i wystrzegać się tego dodatku. Producenci bardzo lubią dodawać go do swoich produktów, w tym także przypraw. Nie warto kupować gotowych zup w proszku czy Vegety. Te produkty spożywcze praktycznie zawsze bogate są w glutaminian sodu.