Zdrowe przepisy

DŻEM TRUSKAWKOWY Z PEKTYNĄ

dżem truskawkowy z pektyną

Truskawki za chwilę pojawią się na naszych stołach. Jak dobrze byłoby zachować ich smak na cały rok? Sprawdź nasz przepis i przekonaj się jakie to proste 🙂

Do przygotowania dżemu z pektyną potrzebujemy:

  • 2 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • 30 g pektyny
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Do umytych i odszypułkowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. Gotować około 1 godziny.

Odważoną pektynę 30 g wymieszać z cukrem i wsypać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. Gotować 5 minut.

Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przerwać gotowanie, dodać płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego – rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać.

Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do czystych słoiczków. Słoiczki odwrócić do góry dnem i poczekać do wystygnięcia. Kiedy wieczka słoików są wklęsłe oznacza to, że zawekowały się prawidłowo i przetrwają do następnego lata.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *