Truskawki za chwilę pojawią się na naszych stołach. Jak dobrze byłoby zachować ich smak na cały rok? Sprawdź nasz przepis i przekonaj się jakie to proste 🙂
Do przygotowania dżemu z pektyną potrzebujemy:
- 2 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- 30 g pektyny
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Do umytych i odszypułkowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. Gotować około 1 godziny.
Odważoną pektynę 30 g wymieszać z cukrem i wsypać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. Gotować 5 minut.
Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przerwać gotowanie, dodać płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego – rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać.
Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do czystych słoiczków. Słoiczki odwrócić do góry dnem i poczekać do wystygnięcia. Kiedy wieczka słoików są wklęsłe oznacza to, że zawekowały się prawidłowo i przetrwają do następnego lata.
Smacznego!!