BESTSELLERY
Wybrane specjalnie dla Ciebie
Gorczyca biała ziarno 200 g
Gorczyca biała ziarno 200 g

3,78 zł

szt.
Pektyna 100 g
Pektyna 100 g

12,95 zł

szt.
Przyprawa do ogórków kiszonych 100g
Przyprawa do ogórków kiszonych 100g

4,50 zł

szt.
Pektyna spożywcza 500 g - słoik
Pektyna spożywcza 500 g - słoik

55,99 zł

szt.
Soda oczyszczona E 500(II) 900 g
Soda oczyszczona E 500(II) 900 g

7,00 zł

szt.
Pieprz czarny ziarno 400 g - słoik
Pieprz czarny ziarno 400 g - słoik

21,99 zł

szt.
Daktyle suszone bez pestek 500 g
Daktyle suszone bez pestek 500 g

6,46 zł

szt.
Soda oczyszczona E 500(II) 1 kg
Soda oczyszczona E 500(II) 1 kg

6,50 zł

szt.
Kwas cytrynowy E330 100 g
Kwas cytrynowy E330 100 g

4,95 zł

szt.
Kwasek cytrynowy E330 700 g
Kwasek cytrynowy E330 700 g

14,85 zł

szt.
Agar 400 g - słoik
Agar 400 g - słoik

49,95 zł

Cena regularna: 50,95 zł

Najniższa cena: 50,95 zł
szt.
Włoszczyzna kostka 300 g - słoik
Włoszczyzna kostka 300 g - słoik

10,08 zł

szt.
Cukier waniliowy z 1.5% wanilii 150g
Cukier waniliowy z 1.5% wanilii 150g

7,35 zł

szt.
Daktyle suszone bez pestek 1 kg
Daktyle suszone bez pestek 1 kg

9,99 zł

szt.
Domowy dżem bez cukru — jak go zrobić? 0

Przechadzając się sklepowymi alejkami, bez trudu można zauważyć, że często stoją na półce dżemy reklamowane jako niezawierające cukru. Wiele osób zastanawia się wtedy, w jaki sposób zostały one zrobione, skoro nie mają tak ważnego składnika. Jak się jednak okazuje, zdrowe przepisy na bezcukrowe przetwory to nie tylko hasło reklamowe! Taki dżem bez trudu można zrobić samodzielnie. Jak zatem zrobić domowy dżem bez dodatku cukru?

Co warto wiedzieć o cukrze w przetworach?

Zanim jednak dowiemy się tego, czym zastąpić cukier w dżemie, najpierw warto się dowiedzieć tego, jaki konkretnie wpływ na przetwory, lecz również na zdrowie ma cukier.

Nie da się ukryć, że cukier znacznie poprawia smak wszystkich potraw. Jak bowiem każdy może przyznać, smak słodyczy jest naprawdę wysoko ceniony. Nie można jednak zapominać o tym, cukier jest naprawdę niezdrową substancją. Nie tylko na nasze zęby, lecz przede wszystkim na cały organizm. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób szuka zamienników dla cukru. Nie można jednak nie zwrócić uwagi na to, że cukier odgrywa naprawdę ważną rolę w przypadku przygotowywania przetworów. Jak się bowiem okazuje, jest to doskonały naturalny konserwant. Nic więc dziwnego, że wiele osób wątpi w to, czy da się przygotować dżem domowymi sposobami bez cukru.

Przepis na domowy dżem bez cukru

Jak się okazuje, zrobienie samodzielnie dżemu bez cukru jest naprawdę proste. Wystarczy tylko mieć dla niego odpowiedni zamiennik. Jednym z najlepszych jest ksylitol. Jak przy jego pomocy zrobić taki dżem? Oto prosty przepis:

Do przygotowania pysznego dżemu bez cukru potrzebne będą takie produkty jak:

  • 2 kg owoców, przykładowo truskawek,
  • 200 g ksylitolu,
  • sok z cytryny,
  • zagęszczacz, np. pektynę.

Podstawowym krokiem jest oczywiście przygotowanie owoców poprzez ich umycie oraz oczyszczenie. Następnie należy umieścić je w garnku i gotować przez około 10 minut. Kolejnym krokiem jest wymieszanie około 30 g pektyny z ksylitolem, którego powinno się dać około 30% posiadanej porcji. Całość trzeba wsypać do garnka do gotujących się cały czas owoców. Koniecznie trzeba wszystko solidnie mieszać przez około 5 minut. Następnie należy wsypać do garnka resztę ksylitolu i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Ostatnim krokiem jest dodanie do całości odrobiny kwasku cytrynowego lub też soku z cytryny.

Gdy wszystkie te czynności zostaną zrealizowane, nie pozostaje nic innego jak tylko rozlać przygotowany produkt do słoików, zamknąć szczelnie ich pokrywki i przewrócić je do góry dnem. Chodzi o to, aby pokrywka zassała się do środka słoika. Po mniej więcej 20 minutach otrzyma się praktycznie gotowy dżem. Teraz tylko trzeba dać mu kilka godzin, aby wystygł i można go spożywać.

Przygotowanie dżemu bez cukru jest naprawdę proste

Jak więc widać, przygotowanie w domu naprawdę pysznego, a co najważniejsze zdrowego, pozbawionego cukru dżemu, jest bardzo proste. Zamiast kupować więc gotowy dżem, warto więc zrobić samodzielnie dżem pozbawiony białego cukru. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl