Zdrowe przepisy

Domowy dżem bez cukru — jak go zrobić?

dżem bez cukru

Przechadzając się sklepowymi alejkami, bez trudu można zauważyć, że często stoją na półce dżemy reklamowane jako niezawierające cukru. Wiele osób zastanawia się wtedy, w jaki sposób zostały one zrobione, skoro nie mają tak ważnego składnika. Jak się jednak okazuje, zdrowe przepisy na bezcukrowe przetwory to nie tylko hasło reklamowe! Taki dżem bez trudu można zrobić samodzielnie. Jak zatem zrobić domowy dżem bez dodatku cukru?

Co warto wiedzieć o cukrze w przetworach?

Zanim jednak dowiemy się tego, czym zastąpić cukier w dżemie, najpierw warto się dowiedzieć tego, jaki konkretnie wpływ na przetwory, lecz również na zdrowie ma cukier.

Nie da się ukryć, że cukier znacznie poprawia smak wszystkich potraw. Jak bowiem każdy może przyznać, smak słodyczy jest naprawdę wysoko ceniony. Nie można jednak zapominać o tym, cukier jest naprawdę niezdrową substancją. Nie tylko na nasze zęby, lecz przede wszystkim na cały organizm. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób szuka zamienników dla cukru. Nie można jednak nie zwrócić uwagi na to, że cukier odgrywa naprawdę ważną rolę w przypadku przygotowywania przetworów. Jak się bowiem okazuje, jest to doskonały naturalny konserwant. Nic więc dziwnego, że wiele osób wątpi w to, czy da się przygotować dżem domowymi sposobami bez cukru.

Przepis na domowy dżem bez cukru

Jak się okazuje, zrobienie samodzielnie dżemu bez cukru jest naprawdę proste. Wystarczy tylko mieć dla niego odpowiedni zamiennik. Jednym z najlepszych jest ksylitol. Jak przy jego pomocy zrobić taki dżem? Oto prosty przepis:

Do przygotowania pysznego dżemu bez cukru potrzebne będą takie produkty jak:

  • 2 kg owoców, przykładowo truskawek,
  • 200 g ksylitolu,
  • sok z cytryny,
  • zagęszczacz, np. pektynę.

Podstawowym krokiem jest oczywiście przygotowanie owoców poprzez ich umycie oraz oczyszczenie. Następnie należy umieścić je w garnku i gotować przez około 10 minut. Kolejnym krokiem jest wymieszanie około 30 g pektyny z ksylitolem, którego powinno się dać około 30% posiadanej porcji. Całość trzeba wsypać do garnka do gotujących się cały czas owoców. Koniecznie trzeba wszystko solidnie mieszać przez około 5 minut. Następnie należy wsypać do garnka resztę ksylitolu i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Ostatnim krokiem jest dodanie do całości odrobiny kwasku cytrynowego lub też soku z cytryny.

Gdy wszystkie te czynności zostaną zrealizowane, nie pozostaje nic innego jak tylko rozlać przygotowany produkt do słoików, zamknąć szczelnie ich pokrywki i przewrócić je do góry dnem. Chodzi o to, aby pokrywka zassała się do środka słoika. Po mniej więcej 20 minutach otrzyma się praktycznie gotowy dżem. Teraz tylko trzeba dać mu kilka godzin, aby wystygł i można go spożywać.

Przygotowanie dżemu bez cukru jest naprawdę proste

Jak więc widać, przygotowanie w domu naprawdę pysznego, a co najważniejsze zdrowego, pozbawionego cukru dżemu, jest bardzo proste. Zamiast kupować więc gotowy dżem, warto więc zrobić samodzielnie dżem pozbawiony białego cukru. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *