Czosnek granulowany znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Można śmiało używać go do przyrządzania dań mięsnych, jak i rybnych. Dodatkowo dobrze wiedzieć o tym, że ta przyprawa stanowi bardzo dobrą podstawę do przygotowywania aromatycznych sosów. Warto podkreślić, że czosnek granulowany możemy dodawać do pełnych warzyw sałatek, kasz gruboziarnistych czy zapiekanek makaronowych. Bardzo dużo osób nie może sobie wyobrazić zup kremowych czy dyniowych bez dodatku czosnku granulowanego. Ta przyprawa nadaje potrawom wyjątkowego smaku, a ponadto powinna zapewnić niepowtarzalny aromat. Czosnek granulowany zaliczany jest do zdrowych przypraw.
Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Jakie są zalety czosnku granulowanego?
Oczywiście, że jest. Nie do końca jest prawdą, że świeże rośliny posiadają bogatszą zawartość składników odżywczych, witamin bądź minerałów — a tym samym mają o wiele skuteczniejsze działanie lecznicze. Czosnek granulowany z powodzeniem może zastąpić świeży czosnek. Czosnek granulowany ma wiele zalet. Po pierwsze możemy stosować go niezależnie od pory roku i zawsze jest on taki sam w smaku. Dodatkowo nie więdnie i będzie zawsze pod ręką, co sprawia, że jest bardzo łatwy w użyciu. Warto podkreślić, że nie musimy go obierać, kroić czy przeciskać przez praskę. Oczywiście czosnek granulowany jest bardzo zdrowy i posiada wiele cennych substancji, które są prozdrowotne. Zdrowe przyprawy powinny znaleźć się w każdej kuchni.
Skąd pochodzi czosnek granulowany i jakie ma właściwości?
Czosnek należy do rodziny amarylkowatych. Na całym globie występuje ponad 700 odmian tego gatunku. Choć w obecnych czasach owa przyprawa jest powszechnie znana i dostępna w większości sklepów, to swoje początku znajduje w Azji. Pierwsze uprawy tej rośliny można było spotkać w Chinach i na Syberii. W naturalnych warunkach czosnek występuje na terenie półkuli północnej – szczególnie uwzględniając strefę umiarkowaną. Choć mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że ta roślina skrywa w sobie bardzo dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych, to obecnie jest coraz bardziej popularna.
Czosnek granulowany – właściwości prozdrowotne
W czosnku granulowanym znajdziemy cenne związki flawonoidowe, ale także aminokwasy czy związki śluzowe. Warto podkreślić, że regularne jedzenie czosnku granulowanego będzie dostarczać do naszego ciała witaminę A, sporą dawkę witaminy C, a ponadto kilka witamin z grupy B. Ważną sprawą dla naszego organizmu jest to, że czosnek granulowany zawiera w sobie również sole mineralne. Ponadto okazuje się, iż zawiera także magnez, wapń czy potas. Dzięki tym wszystkim składnikom czosnek granulowany śmiało jest nazywany bombą witamin. Jednakże jego najcenniejszymi elementami są olejki eteryczne, które wykazują silne działanie antyseptyczne. Warto dodać, że czosnek granulowany otrzymywany jest przeważnie z suszonych, a kolejno proszkowanych ząbków czosnku. Charakteryzuje się on przede wszystkim kremową barwą, a także sypką strukturą i dość intensywnym zapachem. Śmiało można go używać w kuchni i to na wiele różnych sposobów.