Co to znaczy ekologiczny?
Żywność ekologiczna jest produktem systemu rolniczego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych i pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków paszowych dla zwierząt gospodarskich. Stosowanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) lub produktów wytworzonych z, lub przy użyciu GMO są ogólnie zabronione przez prawodawstwo ekologiczne. Rolnictwo ekologiczne to systemowe podejście do produkcji, które zmierza do produkcji zrównoważonej pod względem środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. Zamiast tego systemy rolnicze opierają się na płodozmianie, oborniku zwierzęcym i roślinnym, odchwaszczaniu ręcznym i biologicznym zwalczaniu szkodników”. Żywność ekologiczna staje się coraz bardziej popularna. Czy zastanawiałeś się, jaka jest różnica między żywnością organiczną a nieekologiczną?
Jaka jest różnica między żywnością organiczną a nieekologiczną?
Różnica między żywnością ekologiczną a nieekologiczną (konwencjonalną) dotyczy sposobu produkcji żywności. Na przykład żywność ekologiczna, taka jak warzywa, owoce, jajka, mleko i mięso, jest produkowana bez:
- pestycydów, herbicydów i nawozów, rolnicy ekologiczni mogą stosować naturalne pestycydy dopuszczone do produkcji żywności ekologicznej.
- organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO)
- antybiotyków i hormonów wzrostu
- promieniowania jonizującego (sposób konserwowania żywności energią promieniowania)
Czy żywność ekologiczna smakuje lepiej?
Niektórzy ludzie mogą uznać, że żywność ekologiczna smakuje lepiej, ponieważ może być świeższa, jeśli jest produkowana lokalnie.
Czy żywność ekologiczna jest droższa?
Żywność ekologiczna może kosztować więcej niż konwencjonalna. Dzieje się tak dlatego, że rolnictwo ekologiczne zwykle wymaga więcej pracy i przynosi niższe plony w porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym, stosującym pestycydy i antybiotyki.
Jakie cechy posiada żywność ekologiczna?
Jak wspomnieliśmy, produkty ekologiczne to produkty rolne uprawiane bez użycia pestycydów lub nawozów sztucznych. Aby uzyskać ten certyfikat, muszą przejść szereg rygorystycznych testów pod względem składu, metod produkcji i uprawy, co wyraźnie odróżnia ją od konkurencji. Poza tym ten rodzaj pożywienia nie może pochodzić z odmian nasion lub roślin transgenicznych. W ten sposób zapewniony masz produkt naturalny w porównaniu z innymi produktami przemysłowymi, które są uzyskiwane ekstensywnymi metodami produkcji, gdzie najważniejszym czynnikiem jest ilość wytwarzanej żywności, a nie procesy do tego wykorzystywane. Ponadto żywność ekologiczna zwykle znajduje się w pojemnikach lub opakowaniach, które mają również charakter ekologiczny, co zmniejsza wpływ człowieka na planetę, a także emisję CO2 związaną z ich produkcją.
Zalety ekologicznej żywności
Spożywanie żywności ekologicznej zapewnia szereg korzyści w porównaniu z jej nieekologicznymi odpowiednikami.
Mniejsze spożycie pestycydów
Regularne przyjmowanie pestycydów jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wykazano, że niektóre z nich zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Wątroba jest organem bardzo wrażliwym na przyjmowanie tych związków. To dlatego, że odpowiada za ich detoksykację. Z tego powodu jej zapotrzebowanie na pracę wzrasta, gdy spożywają żywność, która je zawiera, a to może prowadzić do pojawienia się niewydolności funkcjonalnej. Regularne narażenie na pestycydy może również powodować problemy z nerkami. Chociaż nie wszystkie pestycydy są równie agresywne, jasne jest, że są szkodliwe dla zdrowia.
Mniejszy ślad środowiskowy
Jednym z problemów związanych z masowymi i ekstensywnymi uprawami jest to, jak mało szanują one środowiska. Aerozole, pestycydy i metody stosowane w celu zwiększenia plonów mogą zwiększać uszkodzenia warstwy ozonowej, co stopniowo przyczynia się do rozwoju zmian klimatycznych. W tym sensie wybór tradycyjnych i ekologicznych metod uprawy jest wielkim dobrodziejstwem dla dobra planety.
Pełne smaku
Smak żywności ekologicznej jest znacznie intensywniejszy i bardziej naturalny niż jej odpowiedników. Pomimo tego, że kolor i wygląd owoców i warzyw może pozostawiać wiele do życzenia, mogą nie wyglądać apetycznie, to pod względem zapachu i smaku są lepsze – w rzeczywistości bezkonkurencyjne.
Zdrowe
Produkty ekologiczne oferują najbezpieczniejsze produkty do spożycia przez ludzi niż jakiekolwiek inne dostępne produkty spożywcze. Zawierają niższe poziomy chemikaliów i nie zawierają zmodyfikowanych składników w porównaniu z konwencjonalnymi produktami rolnymi. Produkty ekologiczne zmniejszają zagrożenia dla zdrowia na wszystkich poziomach, minimalizując narażenie na toksyczne i trwałe chemikalia w gospodarstwie i w żywności, glebie, powietrzu, oraz wodzie. Normy ekologiczne ustanawiają surowe przepisy, aby zapewnić, że produkty końcowe do spożycia są wolne od syntetycznych składników chemicznych i genetycznie zmodyfikowanych technologii produkcji. W związku z tym ekologiczne produkty rolne poprawiają zdrowie ludzkie, zapewniając minimalizację ryzyka chorób, takich jak rak, niepłodność i niedobór odporności.
W jaki sposób oznacza się żywność ekologiczną?
Aby żywność mogła być oznakowana jako ekologiczna, co najmniej 95% składników musi pochodzić z roślin lub zwierząt wyprodukowanych ekologicznie. Przepisy obowiązujące w całej UE wymagają, aby żywność ekologiczna była zatwierdzana przez organ certyfikacji ekologicznej, który przeprowadza regularne kontrole, aby upewnić się, że żywność spełnia rygorystyczny zestaw szczegółowych przepisów dotyczących metod produkcji i etykietowania. Certyfikaty żywności ekologicznej nie są proste do zdobycia. Jeśli jednak produkty, które kupujesz, mają oznakowanie żywności ekologicznej, masz pewność, że faktycznie zostały wyprodukowane zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa.
Cała żywność ekologiczna musi zawierać numer kodu zatwierdzonej jednostki kontrolnej, w której jesteś zarejestrowany, np. PL-EKO-02, PL-EKO-04 itp. Możesz również użyć logo zatwierdzonej jednostki kontrolnej, oraz charakterystyczny liść z gwiazdek. Prawo obowiązujące w Polsce pozwala na użycie słów “eko”, “eco”, “organic”, “bio” tylko w żywności ekologicznej.
Produkty ekologiczne spoza UE
Produkty spoza UE można określić jako „ekologiczne”, jeśli spełniają wszystkie kryteria produkcji ekologicznej w UE, a wszystkie podmioty, aż do eksportera, podlegają kontroli organu zatwierdzającego uznanego przez Komisję Europejską.