Zdrowe przepisy, Zdrowie

Co powinno się znaleźć na wege grillu?

wege grill

Niejedzenie mięsa to w wielu kręgach nadal temat tabu. Wegetarianie nierzadko muszą po kilka razy tłumaczyć się na rodzinnych zjazdach, dlaczego zrezygnowali ze spożywania produktów odzwierzęcych. Nie jest to na pewno dla nich łatwe. Tymczasem pobudki, dla których ktoś nie je mięsa są nierzadko naprawdę szlachetne. Są jednak okazje, które naprawdę wyjątkowo mocno kojarzą się ze spożywaniem mięsa. Jednym z nich jest chociażby grill.

Jak przetrwać grilla nie jedząc mięsa?

Dla wielu osób niejedzenie przez kogoś mięsa wydaje się być nieco wykluczające – właśnie chociażby ze spotkań przy grillu. W końcu wydawać by się mogło, że żadna zdrowa żywność nie jest w stanie zastąpić smaku kiełbaski czy kaszanki z grilla. Tymczasem, wegetarianie przecież chodzą na grille, bawią się ze znajomymi i wcale nie wychodzą z takich imprez głodni. Można przecież zaproponować swoim przyjaciołom, że przyniesie się ze sobą różnego rodzaju sałatki, wegańskie przekąski, inne dodatki i jeść tego typu rzeczy. Ale można również zrobić wspaniałe i zupełnie bezmięsne potrawy z grilla! Kto wie, może taka dietetyczna wersja grilla przekona naszych przyjaciół i zdrowa żywność na stałe zagości w ich kuchniach?

Co powinno znaleźć się na wege grillu?

1. Warzywa

Podczas organizowania wegańskiego czy wegetariańskiego grilla nie może oczywiście zabraknąć warzyw. Wszyscy doskonale znają pieczone w foliach ziemniaczki, jednak to dopiero początek wybornych, bezmięsnych dań, jakie można stworzyć na ruszcie. Świetnym pomysłem jest grillowana cukinia i bakłażan. Wystarczy pokroić umyte warzywa w talarki, posypać ziołami prowansalskimi, pieprzem i położyć je na ruszcie – grillując z po kilka minut z każdej strony. Doskonale sprawdzą się również bataty, obsypane wędzoną papryką. Można grillować je w formie talarków lub w folii, podobnie jak ziemniaki. Ciężko znaleźć w zasadzie warzywa, których nie można by wrzucić na ruszt. Świetnie smakować będą szparagi czy karmelizowane marchewki.

2. Owoce, grzyby, sery

Warto zaskoczyć gości grillowanymi owocami. Oczywiście, nie wszystkie one nadają się do tego typu obróbki termicznej. Jednak kto raz spróbuje grillowanego ananasa, już nigdy nie zorganizuje grilla bez tegoż właśnie przysmaku. Dobrze sprawdzą się również dojrzałe brzoskwinie i morele. Wiele osób grilluje również pieczarki – dlaczego by więc nie dorzucić na ruszt kilku boczniaków? Jeśli goście jedzą produkty z nabiałem, można grillować ser haloumi czy kozi. Dodaj do tego wyjątkowych przypraw takich jak pomidor z chilli i oregano lub innych mieszanek przypraw.

3. Sosy

Do grillowanych warzyw świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju dipy i sosy. Oczywiście, w marketach znaleźć można wiele gotowych produktów, jednak nie mają one nic wspólnego ze zdrową żywnością. Znacznie lepiej będzie przygotować takie dressingi samodzielnie. Świetnym pomysłem jest sos tzatziki. Łatwo można go wykonać, mając do dyspozycji jedynie jogurt, czosnek oraz ogórki gruntowe. Dobrym dodatkiem będzie również suszony koperek.

4. Słodkie przekąski

Fajnym pomysłem mogą być małe deserki, umieszczone w słoiczkach. W upalny dzień doskonale sprawdzi się pudding z nasion chia czy kolorowe galaretki – agar czy żelatyna Bloom. Nie można zapomnieć również o orzeźwiających napojach i słodkich przekąskach takich jak bananowe chipsy czy suszone daktyle, które na pewno przypadną do gustu nie jednemu gościowi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *