Uncategorized

Bakalie na Boże Narodzenie

Mieszanka studencka w dobrej cenie

Tradycyjne przepisy na święta Bożego Narodzenia uwzględniają te składniki, które były postne i dostępne w środku zimy, jednak nikt, kto mógł sobie na to pozwolić, nie odmawiał swojej rodzinie odrobiny luksusu. Jedną z takich odświętnych rzeczy były bakalie, sprzedawane przez żydowskich i ormiańskich kupców — orzechy, nasiona i suszone owoce o bogatym smaku, a do tego o dobrych dla naszego zdrowia właściwościach. Niezależnie od tego, czy wolimy tradycyjne, czy zmodernizowane świąteczne przepisy, również obecnie warto uwzględnić bakalie w naszych bożonarodzeniowych planach.

Składniki odżywcze w orzechach i suszonych owocach

Wszystkie rodzaje orzechów są bogate w tłuszcze i białko. Choć wzmaga to ich kaloryczność, miejmy na uwadze, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm potrzebuje. Poza tym zawierają kwasy omega-6 i omega-3, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób, które nie chcą spożywać mięsa. Orzechy są także źródłem wielu witamin i mikroelementów kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy suszone owoce są zdrowe?

Suszone owoce zachowują wszystkie witaminy i składniki odżywcze, jakie zawierają ich świeże odpowiedniki, a także dużą ilość błonnika, który pomaga regulować pracę układu trawiennego. Zawarte w owocach cukry proste są łatwo przyswajalne i dzięki temu suszone owoce mogą być idealną przekąską po treningu czy innym wysiłku fizycznym. Ponadto suszone owoce, takie jak rodzinki, daktyle, morele czy figi, zawierają bardzo dużo korzystnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy.

Jakie bakalie są najlepsze do świątecznych ciast? 

Do świątecznych ciast można dodawać wszystkie ulubione bakalie. Należy jednak pamiętać, żeby sprawdzać ich skład pod kątem dodatkowego cukru, siarczynów czy konserwantów. Bakalie nie potrzebują żadnych sztucznych dodatków, by były smaczne i zdrowe.

Tradycyjne potrawy świąteczne z bakaliami

Bakalie są przede wszystkim wzbogacającym smak dodatkiem do każdego rodzaju potraw z makiem, takich jak śląskie makówki, kluski z makiem, makowiec i wszystkie inne ciasta z masą makową. Rodzynki, migdały rozdrobnione lub w całości, lub dowolne suszone owoce i orzechy, które lubimy, należy dodać do maku podczas gotowania, lub namoczyć przez noc, w wodzie albo alkoholu, i takie dodać do gotowego już maku. Kolejnym tradycyjnie goszczącym na naszych stołach ciastem jest piernik, występujący w bardzo wielu wersjach. Jest to ciemnobrązowe ciasto, charakteryzujące się dużą zawartością miodu oraz intensywnym smakiem korzennych przypraw, a także dodatkiem bakalii — im bardziej zróżnicowanych i w większej ilości, tym lepiej. Niektóre pierniki przygotowuje się wcześniej, nawet na dwa tygodnie przed świętami, a następnie owija w czystą ścierkę i chowa w suchym miejscu, żeby do świąt zmiękły i rozwinęły swój aromat.

Egzotyczne bakalie na święta

Jeśli lubimy zmieniać i modernizować nasze świąteczne menu, możemy poszukać inspiracji wśród dań przygotowywanych na Boże Narodzenie w innych krajach. Wiele z nich również zawiera bakalie, na przykład amerykańskie tarty z orzechami pekan albo orzechami brazylijskimi. Tarty wypieka się na kruchym cieście w okrągłych formach, a przepisów na masę orzechową jest wiele, z orzechami w całości lub rozdrobnionymi, z miodem, karmelem czy śmietanką.

Grog — szwedzkie grzane wino z bakaliami 

Możemy również podać do bożonarodzeniowego obiadu grog, czyli szwedzkie grzane wino. Oprócz przypraw korzennych, takich jak kardamon, cynamon i goździki, do czerwonego wina dodajemy sok z pomarańczy, rodzynki i migdały. Jest to z pewnością ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszek.

Najlepsze bakalie do świątecznych wypieków znajdziesz w sklepie internetowym vitline.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *