Jesteś miłośnikiem smacznej, wyrazistej kuchni? A może po prostu dbasz o zdrowie i zwracasz uwagę na to co jesz? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy przyprawy w dużych opakowaniach, których używasz, są wysokiej jakości? Wybierz świadomie. Postaw na naturę i naturalne składy — ciesz się głębią smaków oraz zdrowiem. Dowiedz się, czym kierować się przy wyborze ziół i mieszanek przyprawowych.
Każda potrawa, nawet ta przygotowana przez światowych mistrzów kuchni, nie będzie mieć zadowalającego smaku, jeśli nie będzie odpowiednio przyprawiona. W dużej mierze to właśnie sekret doskonałego skomponowania przypraw decyduje o aromacie dania i jego niepowtarzalnym smaku, określając jego charakter.
Warto jednak wiedzieć, że nie każda mieszanka ziół i innych składników będzie zdrowa. Wielu producentów nie przywiązuje uwagi do jakości sprzedawanych produktów. Nie ma wątpliwości, że czasem trzeba poeksperymentować w kuchni, jednak zarówno dla siebie, jak i swoich najbliższych, najlepszą opcją są przyprawy dobrej jakości.
W jaki sposób wybrać te najlepsze, aby ich zakup nie okazał się późniejszym rozczarowaniem?
Sprawdzeni dostawcy i świeżość produktu to połowa sukcesu
Coraz większe zainteresowanie kuchniami świata powoduje, że ludzie coraz częściej i chętniej sięgają po różnego rodzaju zioła i specjalne kompozycje przypraw, napędzając tym samym popyt na tego typu produkty. W chwili obecnej w każdym sklepie można odnaleźć regały z najróżniejszymi przyprawami.
Klienci mają do wyboru m.in. przyprawy w dużych opakowaniach, przyprawy ekologiczne, specjalne mieszanki bez soli i konserwantów, a co więcej, bez problemu można zamówić przyprawy online.
Wybierając dodatki do kuchni, nie powinno się zwracać uwagi jedynie na szeroki wybór w od konkretnego sprzedawcy, ale przede wszystkim priorytetem jest tutaj odpowiednie zabezpieczenie opakowań oraz świeżość wyrobów. Można skorzystać z hurtowni internetowych, które w swojej ofercie mają przyprawy pochodzące prosto od najlepszych importerów. Eliminując pośredników, można nabyć przyprawy online, w korzystnych cenach. Często także sprzedawane są przyprawy w dużych opakowaniach.
W tym aspekcie należy szukać rzetelnych sprzedawców i daty paczkowania oraz kraju pochodzenia. Brak tych informacji może skutkować zakupem zwietrzałego, przeterminowanego produktu. Z kolei brak szczelnego zamknięcia opakowania generuje ryzyko rozwoju pleśni.
Przestrzeganie zaleceń producenta przechowywania gwarantem świeżości
W większości przypadków przyprawy posiadają około dwóch lat ważności, licząc od daty produkcji. Po tym czasie tracą swoje właściwości, a inne, tak jak np. siemię lniane, jełczeją ze względu na zawartość tłuszczów. Aby przedłużyć ich świeżość, zaleca się przechowywanie ich w szczelnych pojemnikach, np. szklanych słoikach.
Sprawdzanie składu sposobem na zdrowie i głębię smaku
Dobrej jakości przyprawy charakteryzują się wzorcowym składem. Posiadają w sobie jedynie naturalne składniki, takie jak wyselekcjonowane zioła w odpowiednich proporcjach lub suszone warzywa, pochodzące od sprawdzonych dostawców.
Dużą uwagę należy zwracać na obecność sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i zapachów, jak np. glutaminian sodu, a także konserwantów, takich jak sorbinian potasu.
Tym samym, dobrej jakości przyprawy zapewniają wyrazisty smak, nie potrzeba dodawać do nich sztucznych dodatków.
Należy uważać również na mieszanki przypraw, które w swoim składzie posiadają duże ilości soli. Nie każdy wie, że z łatwością słony smak można uzyskać za pomocą określonych ziół.
Przyprawy ekologiczne — smak i zdrowie w jednym
Przyprawy ekologiczne powstają z roślin uprawianych w sposób naturalny, gdzie ogranicza się nawożenie, a także stosuje jedynie naturalne metody ochrony roślin przed szkodnikami. Ekologiczny proces produkcji przypraw potwierdzany jest przez specjalne certyfikaty. W ten sposób można mieć pewność, że do danego produktu nie są dodane żadne zbędne i szkodliwe składniki.
Skoro tak łatwy jest dostęp do wysokiej jakości przypraw w korzystnej cenie, to dlaczego z tego nie skorzystać? Mając gwarancję naturalności, świeżości i dobrego składu, zdecydowanie lepiej zadbać o zdrowie, a smak na talerzu sam się stworzy.